ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Η αιτιολογία της απόφασης του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά του ΦίληΑπό τον 
Κοσμά Τριλίβα*

Το βράδυ της περασμένης Τρίτης εκδόθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας απόφαση, σύμφωνα με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η απόφαση Φίλη για το μάθημα των Θρησκευτικών. Ενώ αυτό είναι από μόνο του μια σπουδαία νίκη, ειδικά για τον μητροπολίτη Σεραφείμ, ο οποίος και ήταν προσφεύγων, η αιτιολογία ήταν ακόμη σημαντικότερη.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, λοιπόν, αποφάσισε (σύμφωνα με το μέρος του σκεπτικού που έχει προς το παρόν δημοσιευθεί) ότι τα «νέα Θρησκευτικά» του κ. Φίλη αντίκεινται στο Σύνταγμα, γιατί μεταχειρίζονται ελλιπώς τα θέματα της Ορθοδοξίας. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την απόφαση, δεν αναφέρονται δεόντως ούτε καν στην Αγία Τριάδα ή στον Ιησού Χριστό, σε αντίθεση με τη μεταχείριση που επιφυλάσσεται σε άλλα δόγματα.

Ολα αυτά, είπε το δικαστήριο, έρχονται σε αντίθεση με την υποχρέωση του κράτους να παρέχει παιδεία που θα καλλιεργεί τη θρησκευτική συνείδηση χριστιανών ορθοδόξων.
Λύθηκε έτσι μια και καλή ένα θέμα που από καιρό απασχολούσε την επικαιρότητα, και μάλιστα σε πείσμα όσων ήθελαν να περάσουν τη γνώμη για μια «ουδέτερη» υποχρέωση του κράτους να διδάσκει θρησκειολογία και φιλοσοφία.

Αυτή η κομβική απόφαση έρχεται μόνο να προστεθεί στην απόφαση του ποινικού δικαστηρίου που προ ολίγων ημερών αθώωσε τον μητροπολίτη Αμβρόσιο. Ασχετα με τη γνώμη καθενός για το ήθος του μητροπολίτη, το αρμόδιο δικαστήριο τον δίκασε σύμφωνα με τον νόμο και τον βρήκε αθώο.
Και στις δύο περιπτώσεις η ανακοίνωση των αποφάσεων προκάλεσε κύμα αντιδράσεων από ανθρώπους που μιλούσαν για σκοταδισμό, Μεσαίωνα και τα σχετικά. Και εδώ είναι που φαίνεται γιατί οι αποφάσεις αυτές μετράνε. Είναι παράδοξο, αλλά στην Ελλάδα του 2018 χρειάστηκαν δύο «σκοταδιστές» μητροπολίτες να έρθουν ενώπιον των δικαστηρίων για να κριθεί επιτέλους ότι δεν είναι μόνο οι κάθε είδους περιθωριακοί τύποι που έχουν δικαιώματα σε αυτήν τη χώρα.

Κόντρα στους κακόβουλους, το δικαστήριο έκρινε επί της ουσίας ότι και η Εκκλησία έχει δικαίωμα να λέει τη γνώμη της. Και το Ευαγγέλιο μπορεί να ακούγεται όσο προβληματικός και αν είναι ο χαρακτήρας του ομολογητή του. Και, το κυριότερο, τα Ελληνόπουλα έχουν δικαίωμα, όπως και τα παιδιά άλλων δογμάτων, να διδαχθούν τον χριστιανισμό και όχι κάποια μαρξιστική ανοησία στο σχολείο που με τους φόρους τους πληρώνουν οι γονείς τους.

*Νομικός

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα