Η δέσμευση ΣΥΡΙΖΑ για μη επιστροφή των αναδρομικών

Τον όρο του Μνημονίου που έχει υπογράψει με την τρόικα η κυβέρνηση αποκαλύπτει ο πρώην βουλευτής Αλέξης ΜητρόπουλοςΗ κυβέρνηση έχει δεσμευτεί γραπτώς στους θεσμούς να μην επιστρέψει στους συνταξιούχους τις αναδρομικές διαφορές από τις διαδοχικές περικοπές των συντάξεων, οι οποίες έχουν κριθεί αντισυνταγματικές. 

Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλος, παρουσιάζοντας τη σχετική συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας, μέσα από την οποία αποκαλύπτονται οι λόγοι για τους οποίους η αρμόδια υπουργός Εφη Αχτσιόγλου (αναφερόμενη στις παράνομα παρακρατηθείσες εισφορές υπέρ ΑΚΑΓΕ) δήλωσε πρόσφατα ότι θα δοθούν πίσω στους δικαιούχους μόνο εάν οι εταίροι – δανειστές συμφωνήσουν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ενωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους, της οποίας πρόεδρος είναι ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου Αλέξης Μητρόπουλος, έπειτα από συμφωνία με τους θεσμούς, στα τέλη του 2017, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι δεν θα επιστρέψει στους συνταξιούχους τα ποσά από τις περικοπές των συντάξεων που πραγματοποιήθηκαν βάσει του 2ου Μνημονίου (νόμος 4046/2012) και τις οποίες έχουν κρίνει ως αντισυνταγματικές τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας.

Το σημείο της συμφωνίας («Supplemental Memorandum of Understanding: Greece»), βάσει του οποίου δεν θα επιστραφούν τα ποσά που -παράνομα και αντισυνταγματικά κατά τα ανώτατα δικαστήρια- παρακρατήθηκαν αναφέρει:
«2.5.1 Συντάξεις. Οι Αρχές έχουν υιοθετήσει μια συνολική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, προκειμένου να ενισχυθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, αντλώντας περίπου 1% του ΑΕΠ μέχρι το 2018, κυρίως από περικοπές συντάξεων, πέραν της αποφυγής της εκτέλεσης των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις περικοπές του 2012, ύψους περίπου 2% του ΑΕΠ».

Ρήτρα

Με την παράγραφο αυτή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. δεσμεύεται ουσιαστικά να μην επιστρέψει κανένα από τα ποσά τα οποία είτε λανθασμένα είτε παράνομα παρακρατήθηκαν από τις συντάξεις, με βάση τις μνημονιακές ρήτρες. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πρόσφατα η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου δήλωσε, αναφερόμενη στις παράνομα παρακρατηθείσες εισφορές υπέρ ΑΚΑΓΕ, ότι ενδεχόμενο επιστροφής τους θα υπάρξει μόνο εάν το εγκρίνουν οι θεσμοί.

Οπως έχει αποκαλύψει η «δημοκρατία», το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται τροπολογία την οποία μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα θέσει υπόψη των θεσμών. Μόνο, όμως, εάν η τροπολογία αυτή εγκριθεί από τους δανειστές, θα επιστραφούν στους δικαιούχους τα ποσά που παρακρατήθηκαν παράνομα (συνολικά 52.000.000-57.000.000 ευρώ).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα