«Ω γλυκύ μου έαρ» στο θέατρο Αριστοτέλειον με τη Γλυκερία

Η μεγάλη ερμηνεύτρια μιλά στη «δημοκρατία» για τη βυζαντινή μουσική και τα βιώματά τηςΑπό την
Ελένη Σκάρπου

Είναι η ερμηνεύτρια που μας έχει συνηθίσει σε μελωδικά ταξίδια, που μας ανατριχιάζει τραγουδώντας παραδοσιακά, δημοτικά κομμάτια αλλά και αγαπημένα λαϊκά άσματα, με τη δισκογραφία της οποίας έχουμε φτάσει έως τα πέρατα των συναισθημάτων μας, έως τις άκρες του μυαλού και των αισθήσεών μας. Η Γλυκερία είναι η φωνή που για πολλές δεκαετίες προάγει το ελληνικό τραγούδι με το δικό της χαρακτηριστικό ύφος, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό της σε σκηνές και περιοδείες.

Αυτό το Πάσχα μάς υποδέχεται φορώντας τα γιορτινά της και σκοπεύει να μας «αναστήσει» μουσικά μέσα από βυζαντινούς ύμνους, εγκώμια και επιλεγμένα παραδοσιακά τραγούδια. Δύο εμφανίσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, υπό τον τίτλο «Ω γλυκύ μου έαρ», θα μας βάλουν στο κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδος. Στις 30 Μαρτίου η Γλυκερία θα βρεθεί στην αίθουσα του Φ.Σ. «Παρνασσός», ενώ στις 4 Απριλίου, τη Μεγάλη Τετάρτη, μας περιμένει στο θέατρο Αριστοτέλειον.

Αυτό το σπαρακτικό μοιρολόι της Παναγίας για τον επίγειο θάνατο του μοναδικού υιού της, που αποτελεί το πιο συγκλονιστικό θέμα όλων των ύμνων της Εβδομάδας των Παθών, θα μας το ερμηνεύσει, με στόχο να μπει βαθιά στην ανθρώπινη ψυχή και να δημιουργήσει εκείνη την κατανυκτική ατμόσφαιρα που οι μέρες απαιτούν. Επί σκηνής θα τη συνοδεύσει πολυμελής ορχήστρα με εξαίρετους μουσικούς, υπό τη μουσική επιμέλεια του Στέλιου Φωτιάδη. Για την ίδια αυτές οι συναυλίες δεν είναι απλά μια συνάντηση με το κοινό, που την ακολουθεί πιστά σε ό,τι κάνει.

Λυτρωτικό

«Σε μια εποχή που δοκιμαζόμαστε σε όλα τα επίπεδα, είναι λυτρωτικό για μένα, και πιστεύω για τον κόσμο, να μοιραστούμε τους ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας αλλά και επιλεγμένα παραδοσιακά τραγούδια» επισημαίνει και μας βάζει να σκεφτούμε την αξία αυτής της ωραίας επαφής, έστω και ως θεατές. Οσο για τη σχέση της με τους βυζαντινούς ύμνους και τα παραδοσιακά ακούσματα; «Γεννήθηκα από φιλόμουσους γονείς. Μεγάλωσα ακούγοντας μουσικές και τραγούδια της παράδοσής μας. Η βυζαντινή μουσική είναι ζυμωμένη με τα βιώματά μου. Ο πατέρας μου, γνώστης της βυζαντινής, τραγουδούσε και έψελνε εκπληκτικά, αλλά όχι επαγγελματικά. Οι μουσικές αυτές είναι η σταθερή βάση για οτιδήποτε έκανα και κάνω στον χώρο της μουσικής» εξομολογείται. Σε κάθε περίπτωση, η σκηνική παρουσία της, η ερμηνευτική της γαλήνη, το ειδικό βάρος της εμπειρίας… θα συντελέσουν ώστε οι βραδιές αυτές να είναι μοναδικές για τον κόσμο.

Αλλωστε, αυτό το μουσικό της πρόσωπο είναι από τα αγαπημένα της και, με αφορμή το Πάσχα, θα μας το αποκαλύψει μετά χαράς. «Είναι πολύ όμορφο να μοιράζομαι κάτι αληθινό, κάτι που βγαίνει μέσα από την καρδιά μου. Δεν είναι επιλογή, είναι ανάγκη» λέει.
Η ίδια βάζει προτεραιότητα στις ανάγκες της, αλλά δεν παύει να σχεδιάζει το μέλλον. Την τρέχουσα χρονική περίοδο μας ετοιμάζει πολύ όμορφα πράγματα. «Προετοιμάζομαι για μια μουσική συνάντηση με τον Χρήστο Νικολόπουλο και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ, που θα πραγματοποιηθεί στο Τελ Αβίβ μετά το Πάσχα» εξηγεί και νιώθει χαρούμενη γι’ αυτό.

«Το τραγούδι είναι η ψυχή μου ολόκληρη»

Το τραγούδι τη συγκινεί και η έμπνευση είναι συνεχής, ώστε να παίρνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίζει. «Οπως ο κόσμος συνεχίζει και συνεχίζει… να ακούει μουσικές και τραγούδια, κι εγώ συνεχίζω και συνεχίζω… να τραγουδάω. Το τραγούδι είναι η ψυχή μου και η ψυχή μου είναι τραγούδι. Αυτός είναι ο τρόπος μου να μιλώ στους ανθρώπους» λέει και -ευτυχώς για εμάς- αυτός ο τρόπος είναι μια καλλιτεχνική αποκάλυψη που μας γεμίζει.

Εκείνη γεμίζει με μνήμες της Θεσσαλονίκης και με αυτές θα μας επισκεφτεί τη Μεγάλη Τετάρτη. «Εζησα την εφηβεία μου στη Θεσσαλονίκη και έχω υπέροχες αναμνήσεις. Ανυπομονώ να συναντήσω το κοινό της στο Αριστοτέλειον για να ζήσουμε την κατάνυξη των ημερών προσμένοντας την Ανάσταση» λέει. Για μια ερμηνεύτρια όπως η Γλυκερία, που έχει κατακτήσει το κοινό της, υπάρχει κάτι που είναι πολύ σπουδαίο και το μοιράζεται μαζί μας. «Το πιο σημαντικό τελικά στη ζωή είναι το καλό, το αγαθό, το αληθινό» καταλήγει.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα