Γαλλία: Μπλακάουτ και ξύλο για τις μεταρρυθμίσεις Μακρόν

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους! Παρίσι: Βροχή τα δακρυγόναΑπό την 
Ελενα Στάθου – Ελευθερόγλου

Μαύρη Πέμπτη ξημέρωσε χθες στη Γαλλία, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο και στους σιδηροδρόμους συμμετείχαν στις μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις κατά των οικονομικών μεταρρυθμίσεων του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Περίπου 180 διαδηλώσεις είχαν ανακοινωθεί ότι θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη Γαλλία από τα εφτά συνδικάτα του δημόσιου τομέα, που διεκδικούν, μεταξύ άλλων, την αύξηση της αγοραστικής δύναμής τους. Σιδηροδρομικοί, εκπαιδευτικοί και ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας κατέβηκαν στους δρόμους σε μικρές και μεγαλύτερες πόλεις, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που δημόσιοι υπάλληλοι κατεβαίνουν σε απεργία μαζί με το προσωπικό των σιδηροδρόμων αφότου ο Μακρόν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Μάιο.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι αντιδρούν στο πάγωμα των μισθών τους, στα σχέδια μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 120.000 έως το 2022 μέσω εθελοντικών αποχωρήσεων, καθώς και στη σύνδεση του ύψους των αποδοχών με την απόδοση.

Συνταξιοδοτήσεις

Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους ανησυχούν εξαιτίας των σχεδίων της κυβέρνησης Μακρόν να καταργήσει εργασιακές διασφαλίσεις, αυτόματες ετήσιες μισθολογικές αυξήσεις και γενναιόδωρες πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Οι προαναγγελθείσες απεργιακές κινητοποιήσεις έκαναν πολλούς Γάλλους εργαζομένους -ειδικά εκείνους που ζουν σε περιοχές εκτός πόλεων- να ξεκινήσουν χαράματα από τα σπίτια τους προκειμένου να καταφέρουν να επιβιβαστούν εγκαίρως σε ένα τρένο.

Σοβαρά προβλήματα παρουσιάστηκαν στις πτήσεις της Air France, οι οποίες ήταν κατά 30% μειωμένες, αλλά και στα σχολεία, ειδικά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς ένας στους τέσσερις εκπαιδευτικούς συμμετείχε στις κινητοποιήσεις. Στο μεταξύ, στο Παρίσι ξέσπασαν συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και νεαρών διαδηλωτών.

Σύμφωνα με τις Αρχές, ομάδες ατόμων, από τα οποία πολλά φορούσαν κουκούλες, επιτέθηκαν σε δύο τράπεζες και σε διαφημιστικές πινακίδες και πέταξαν αντικείμενα εναντίον των ειδικών μονάδων της αστυνομίας για την αντιμετώπιση ταραχών. Λίγο πριν από το μεσημέρι οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα