Επτά στους 10 Ελληνες λένε «ναι» στη νηστεία

Την τηρούν σε ποσοστό 67% κυρίως τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ το 17%  απέχει όλη τη Μεγάλη ΣαρακοστήΠιστοί στη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας παραμένουν οι Ελληνες, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε, από τις 6 ως τις 18 Μαρτίου, το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), με δείγμα 800 καταναλωτές από όλη την επικράτεια. 

Συγκεκριμένα, το 67% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι νηστεύει τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ συνολικά όλη τη Μεγάλη Σαρακοστή δήλωσαν ότι νηστεύουν σε ποσοστό 17%.

Αν και το 45% του κοινού θεωρεί ότι η διατροφή του, τη συγκεκριμένη περίοδο της νηστείας, κοστίζει περισσότερο, επιβαρύνοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό, συνολικά οι απόψεις για τη διατροφή τη συγκεκριμένη περίοδο είναι θετικές.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με τις απόψεις-συναίσθημα που έχουν οι ερωτηθέντες για τη νηστεία, είναι ενδιαφέρον ότι η πλειονότητα θεωρεί τη διατροφή της νηστείας μια υγιεινή επιλογή σε ποσοστό 73%, ενώ ένας στους δύο δηλώνει ότι του αρέσει να νηστεύει.

Εξι στους επτά καταναλωτές δήλωσαν ότι δυσκολεύονται περισσότερο να απέχουν από το λάδι, ενώ στη δεύτερη θέση ακολουθούν τα γαλακτοκομικά και στην τρίτη τα γλυκά. Αντίθετα, στη νηστεία ψαριού και κρέατος αντιμετωπίζουν μικρότερες δυσκολίες σε ποσοστά 41% και 52% αντίστοιχα, με μόλις 10% και 18% αντίστοιχα να δηλώνουν μεγάλη δυσκολία.

Εκτιμάται, με βάση τα συνδυαστικά στοιχεία ερευνών του ΙΕΛΚΑ, ότι το 5% των πωλήσεων του λιανεμπορίου τροφίμων, δηλαδή περίπου 900.000.000 ευρώ, σχετίζεται ή επηρεάζεται από τις διατροφικές και τις καταναλωτικές τάσεις της περιόδου της νηστείας. Οσον αφορά την αξιολόγηση συγκεκριμένων σημείων πώλησης, σύμφωνα με την έρευνα, τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνει το «κανάλι» του σούπερ μάρκετ στην ποικιλία νηστίσιμων ειδών με 77% και την εξοικονόμηση χρημάτων με 67%, και ακολουθούν η λαϊκή αγορά με 8% και 16% αντίστοιχα, και ο φούρνος και το αρτοπωλείο με 4% και 6% αντίστοιχα.

Οι καταναλωτές, σε ποσοστό 62%, επιλέγουν να προμηθευτούν τα νηστίσιμα είδη από από τα σούπερ μάρκετ, ενώ ελάχιστοι είναι αυτοί που προτιμούν τη λαϊκή ή τον φούρνο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα