Δεν ξεσκεπάζεις μια σκευωρία με σιωπή!

Οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο Novartis δεν αντιλήφτηκαν πως η φυγή από την προανακριτική δείχνει αδυναμία και φόβοΑπό τον
Δημήτρη Ριζούλη

Τελικά, οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί στο σκάνδαλο Novartis αποφάσισαν να μην καταθέσουν. Ετσι δεν θα παρουσιάσουν τη δική τους εκδοχή ούτε τα στοιχεία που πιθανώς έχουν στα χέρια τους. Ξέχασαν γρήγορα τις διακηρύξεις τους για «σκληρές απαντήσεις» και αλήθειες που θα καταδείξουν τη σκευωρία, επιλέγοντας να κρυφτούν. Διότι ακριβώς αυτό έγινε. 

Οταν σε κατηγορούν αδίκως, περιμένεις πώς και πώς τη στιγμή που θα βρεθείς απέναντι στους διώκτες σου για να τους συντρίψεις. Παρακαλάς, μάλιστα, αυτό να συμβεί γρήγορα για να μη σέρνεται μια υπόθεση που σε σπιλώνει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι εμπλεκόμενοι επέλεξαν τον αντίθετο δρόμο, προκαλώντας απορίες για τις πραγματικές προθέσεις τους. Φοβούνται; Εχουν κάτι να κρύψουν; Δεν έχουν στα χέρια τους αδιάσειστα στοιχεία που τους αθωώνουν; Τι από όλα αυτά συμβαίνει;

Οι δικαιολογίες που χρησιμοποιήθηκαν μπορούν να γίνουν πιστευτές στο κομματικό ακροατήριο, και όχι στους ουδέτερους. Σε τελική ανάλυση, αν όντως πίστευαν ότι η προανακριτική δεν έπρεπε να συσταθεί, γιατί συμφώνησαν (έστω και προφορικά) κατά τη σχετική ψηφοφορία; Εκτός και αν πίστευαν ότι υπήρχε περίπτωση να αποκαλυφτεί στη Βουλή η ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων, κάτι που είναι απολύτως λογικό να μη συμβεί…

Μόνο σε περίπτωση που φτάναμε σε δίκη για την υπόθεση θα μπορούσαν να καταθέσουν οι συγκεκριμένοι μάρτυρες, και όχι σε μια δημόσια διαδικασία, χωρίς καν να υπάρχουν κατηγορούμενοι, αλλά μόνο «εμπλεκόμενοι». Αν παριστάνουν τώρα τους έκπληκτους, προφανώς προσπαθούν να μας κοροϊδέψουν… Στη δικογραφία, όμως, δεν υπάρχουν μόνο οι συγκεκριμένες μαρτυρίες που αμφισβητούνται, αλλά και άλλα, πολύ σοβαρά στοιχεία. Θα μπορούσαν, για παράδειγμα, τα συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα να δηλώσουν ότι δεν θα αναφερθούν καθόλου στα λεγόμενα της «Κελέση» και των υπολοίπων, και θα απαντήσουν σε όλα τα άλλα. Ούτε αυτό δέχτηκαν να κάνουν, οπότε οι υποψίες περί ένοχης σιωπής μεγαλώνουν.

Ο Στουρνάρας δεν θα έπρεπε να απαντήσει για την έμμισθη σχέση του με τη Novartis, όπως προέκυψε μέσα από έγγραφα και συμβάσεις της δικογραφίας; Ο Αδωνις δεν θα έπρεπε να απαντήσει επισήμως για τις προσωπικές επιστολές του Φρουζή (που λέει ότι δεν έλαβε ποτέ) και για τις πολιτικές που εφάρμοσε στον τομέα των φαρμάκων; Ο Σαμαράς δεν θα έπρεπε να απαντήσει για τα αιτήματα της Novartis να συναντηθεί με τα μεγαλοστελέχη της και τα ραντεβού που είχε σημειώσει στο ημερολόγιό της η γραμματέας του Φρουζή; Υπάρχουν τόσες πολλές πτυχές της υπόθεσης οι οποίες δεν έχουν ξεκαθαριστεί, που είναι απορίας άξιο γιατί οι οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι δεν θέλουν να πέσει περισσότερο φως και να λάμψει η αλήθεια.

Είναι βολική, αλλά πολύ πρόχειρη η οχύρωση πίσω από καταγγελίες για σκευωρίες και κουκουλοφόρους μάρτυρες. Οχι ότι είναι απίθανο να συμβαίνει κάτι τέτοιο, αλλά, βρε αδελφέ, κάνε κι εσύ κάτι για να αποκαλύψεις τη μεθόδευση. Με το να κρυφτείς τι κερδίζεις;
«Του φευγάτου η μάνα δεν έκλαψε ποτέ» λέει ο λαός και μάλλον αυτό σκέφτηκαν. Δεν αντιλήφθηκαν, όμως, ότι η φυγή σε αυτή την περίπτωση δείχνει αδυναμία και φόβο. Ακόμα κι αν μετατρεπόταν η προανακριτική σε σόου ή «στημένο δικαστήριο», έπρεπε να έχουν τα κότσια να το αντιμετωπίσουν. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αποκομίσει πολιτικά οφέλη και ενδιαφέρεται περισσότερο για τις εντυπώσεις παρά για την ουσία του σκανδάλου. Ομως, με την τακτική που επέλεξαν τα στελέχη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ τού επιτρέπουν να συνεχίζει το παιχνίδι του. Πόσο μάλλον, που αποχώρησαν από την επιτροπή και αφήνουν τους κυβερνητικούς βουλευτές να κάνουν και να λένε ό,τι θέλουν.

Το σκάνδαλο είναι υπαρκτό. Σοβαρά στοιχεία, πράγματι, υπάρχουν. Το σωστό (και αυτό που θα έδειχνε στον ελληνικό λαό ότι κανείς δεν φοβάται την κάθαρση) θα ήταν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να ξετινάξουν λέξη λέξη το κάθε στοιχείο και -παρομοίως- τις μαρτυρίες των προστατευομένων. Εφόσον υποστηρίζουν ότι είναι ψεύτικες, θα ήταν ακόμα πιο εύκολο να αποδείξουν τη μεθόδευση και να βρουν τις λεπτομέρειες που θα ξεσκέπαζαν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν το έκαναν, όμως, γι’ αυτό φάνηκαν στα μάτια της κοινής γνώμης ακόμα πιο εκτεθειμένοι.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα