«Στα όπλα» οι θεολόγοι

Φουντώνει η διαμάχη με το υπουργείο Παιδείας μετά την πρώτη «νίκη» στο ΣτΕ για το μάθημα των ΘρησκευτικώνΑπό τον
Αντώνη Τριανταφύλλου

Αναζωπύρωση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και στην Πανελλήνια Ενωση Θεολόγων αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ακύρωση της περιβόητης υπουργικής απόφασης του Νίκου Φίλη σχετικά με τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κρατάει ακόμα χαμηλούς τόνους και υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί επισήμως πριν της κοινοποιηθεί η καθαρογραμμένη απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου. Επιπλέον, ο Κώστας Γαβρόγλου έχει διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει καμία ουσιαστική, τυπική και πρακτική επίπτωση από την απόφαση του ΣτΕ.

Ωστόσο, εκκρεμούν ακόμα η προσφυγή κατά της υπουργικής απόφασης Γαβρόγλου και παράλληλα η αίτηση στην Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ από τον μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, όπως ο ίδιος αποκάλυψε στη συνέντευξή του στη «δημοκρατία», με την οποία πρακτικά ενδέχεται να καταστεί και η τρέχουσα υπουργική απόφαση Γαβρόγλου για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών άκυρη. Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η εξέλιξη, τότε θα πρέπει να επιστρέψουν τα παλιά προγράμματα σπουδών ή να συγγραφούν νέα, συμβατά με το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ.

Στο «αντίπαλο» στρατόπεδο, η Πανελλήνια Ενωση Θεολόγων (ΠΕΘ), βλέποντας να την ευνοεί η δικαστική έκβαση της υπόθεσης, αρχίζει να πιέζει προς την κατεύθυνση της ακύρωσης του τρόπου διδασκαλίας των Θρησκευτικών, καλώντας όλους ανεξαιρέτως τους εκπαιδευτικούς του ελληνικού σχολείου «να διδάσκουν το μάθημα με βάση την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ σε μια κοινή προσπάθεια πολύπλευρης βελτίωσης του μαθήματος». Ουσιαστικά, η Πανελλήνια Ενωση Θεολόγων καλεί τους θεολόγους εκπαιδευτικούς να σταματήσουν να διδάσκουν το μάθημα με βάση το υφιστάμενο πρόγραμμα σπουδών και τους Φακέλους Μαθητή.

Τελεσίγραφο

Μάλιστα, η ανακοίνωση-σχόλιο για την απόφαση του ΣτΕ έχει και χαρακτήρα έμμεσου τελεσιγράφου προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, από την οποία όπως αναφέρει αναμένει την «άμεση συμμόρφωση προς την ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ, δεσμευόμενη για κάθε περαιτέρω ενέργεια που θα συμβάλει στη χριστιανική και πνευματική ανάπτυξη όλων των μαθητών και μαθητριών του ελληνικού σχολείου». Βέβαια, το σχολικό έτος τελειώνει και -μάλλον- φαντάζει πρακτικά αδύνατον να αλλάξει κάτι ριζικά ως προς τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών για τη φετινή σχολική χρονιά.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επίσημη στάση που θα τηρήσει η Ιερά Σύνοδος, καθώς με βάση το χρονοδιάγραμμα του διαλόγου υπουργείου Παιδείας – Εκκλησίας στο τέλος του τρέχοντος σχολικού έτους θα πρέπει να αξιολογηθούν από την επιτροπή της Ιεράς Συνόδου και το ΙΕΠ οι Φάκελοι Μαθητή και να προταθούν βελτιώσεις και τροποποιήσεις. Το ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών εκτιμάται ότι θα συζητηθεί εκτενώς στην επόμενη συνεδρίαση της ΔΙΣ, μετά το Πάσχα, χωρίς να αποκλείεται να συγκληθεί εκτάκτως μέσα στον Μάιο-Ιούνιο και η Ιεραρχία.

Τριαντάφυλλο της συμφιλίωσης

Ο καθεδρικός ναός της Αθήνας το απόγευμα της Παρασκευής ήταν κατάμεστος από πιστούς που παρέστησαν στην κατανυκτική ιερή ακολουθία του Ακάθιστου Υμνου. Αυτός που έκλεψε τις εντυπώσεις ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με την κίνησή του να προσφέρει ένα από τα τριαντάφυλλα που στόλιζαν την εικόνα της Θεοτόκου στον τέως υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη. Η σημασιολογία της κίνησης ήταν ισχυρή, αν αναλογιστούμε τις εκατέρωθεν βολές που είχαν ανταλλάξει Ιερώνυμος – Φίλης, αλλά και τις καυστικές δηλώσεις του τέως υπουργού για τον Αρχιεπίσκοπο. Για πολλοστή φορά ο Κώστας Σκανδαλίδης, που είναι γνωστός για τη λατρεία του στην υμνολογία, έλαβε θέση στο αριστερό ψαλτήρι της μητρόπολης. Βέβαια, ο ίδιος δεν έχει επιβεβαιώσει αν θέλει μετά την πολιτική να ακολουθήσει και την ψαλτική. 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα