Γιατί τα ΜΜΕ «έθαψαν» τη δίωξη Μαρινάκη

Η αφωνία δεν υπηρετεί ούτε τη δικαιοσύνη ούτε τη δημοκρατία ούτε την ισονομίαΠοιος ενημερώνει αυτόν τον τόπο;» θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς εν έτει 2018, παραφράζοντας την παλαιά ρήση για το «ποιος κυβερνά επιτέλους αυτόν τον τόπο;». Σίγουρα, πάντως, η δημοσιογραφία παύει να λειτουργεί ως «4η εξουσία» που ελέγχει την εξουσία (και -αντίθετα- λειτουργεί ως παραδουλεύτρα συγκεκριμένων συμφερόντων) όταν χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Οταν δηλαδή κάνει είδηση ό,τι τη βολεύει ή εξαφανίζει όποιο γεγονός δεν της είναι αρεστό. Οταν, επίσης, την ίδια στιγμή δίνει πρωτοφανείς πολιτικές και γεωπολιτικές διαστάσεις και προεκτάσεις σε ένα γεγονός που άπτεται του ποινικού κώδικα επειδή αφορά τον τάδε επιχειρηματία, αλλά κάνει το εντελώς αντίθετο όταν πρόκειται για ποινική δίωξη εναντίον άλλου επιχειρηματία.

Αυτή η δημοσιογραφία είναι, δυστυχώς, πληγή για τη δημοκρατία. Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι: Εγινε ο κακός χαμός με την -έτσι κι αλλιώς απαράδεκτη- ένοπλη εισβολή Σαββίδη στο γήπεδο της Τούμπας. Αμέτρητες ώρες τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού χρόνου, τόνοι τυπογραφικού μελανιού, σεντόνια έντυπων και διαδικτυακών αναλύσεων καταναλώθηκαν επί μέρες. «Ολιγάρχες», «νέα διαπλοκή» και η μπάλα από το γήπεδο έφτασε έως τον Τσίπρα, τον Καμμένο και τον Πούτιν.

Αντιθέτως, άλλη ήταν η αντιμετώπιση της είδησης που έγινε γνωστή την Παρασκευή, ότι ασκήθηκε δίωξη κατά του Βαγγέλη Μαρινάκη για την πολύκροτη υπόθεση του «Noor 1», του πλοίου που μετέφερε δύο τόνους ναρκωτικών. Αυτή η είδηση «έπαιξε» (όπου «έπαιξε»…) στα ψιλά και «στεγνά». Λες και δεν υπήρξε επί μήνες προηγουμένως σφοδρή πολιτική κόντρα στη Βουλή ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση ακριβώς για την υπόθεση του «Noor 1». Λες και δεν είχαν τοποθετηθεί ποτέ ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανταλλάσσοντας βαριές κατηγορίες ο ένας εναντίον του άλλου, για τα επιχειρηματικά συμφέροντα που «κρύβονται» πίσω από αυτή την υπόθεση.

Ε, λοιπόν, η δημοσιογραφία της αφωνίας, για την ποινική δίωξη κατά του Βαγγέλη Μαρινάκη, ήταν η ίδια που επί μήνες και 24ώρου βάσεως έβαλλε καθημερινά κατά του κυβερνητικού εταίρου του πρωθυπουργού, ελπίζοντας τότε σε πολιτικές εξελίξεις.

Τώρα που η είδηση είναι άλλη και ο άμεσα ενδιαφερόμενος δηλώνει ότι πρόκειται για εναντίον του σκευωρία είναι απλά… Παρασκευή. Αν, λοιπόν, η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης, τότε κάποια από τα ΜΜΕ στην Ελλάδα δεν υπηρετούν ούτε τη δικαιοσύνη ούτε τη δημοκρατία. Και σίγουρα όχι την ισονομία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα