Η ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ

Ο Χόκινγκ και η αδυναμία των πολιτικών να αντιληφθούν το «σήμερα»Από τον
Χρήστο Ξενοκώστα*

Ο διάσημος Βρετανός θεωρητικός, φυσικός, διανοητής και συγγραφέας Στίβεν Χόκινγκ άφησε πριν από λίγες ημέρες την ανθρωπότητα φτωχότερη, αλλά οι λαμπρές ιδέες του και το ανθρωπιστικό πνεύμα του θα παραμένουν επίκαιρα για όσο χρονικό διάστημα οι άνθρωποι θα προσπαθούμε να επιλύσουμε τα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα.

Ο Στίβεν Χόκινγκ δεν ήταν μόνο ένας λαμπρός επιστήμονας ο οποίος με τη σκέψη του άνοιξε τα φτερά της ανθρωπότητας για νέες επιστημονικές κατακτήσεις, αλλά ξεχώριζε για τους συχνούς κοινωνικούς στοχασμούς του, οι οποίοι διαπερνούν τα υφιστάμενα πολιτικά στεγανά διανοίγοντας την πολιτική σκέψη σε ρεαλιστικά κοινωνικά δεδομένα.

Ο άνθρωπος ο οποίος αποτελεί πηγή έμπνευσης για ουσιαστικό στοχασμό αποτέλεσε και σε προσωπικό επίπεδο ζωτικό κίνητρο για τη συγγραφή του δοκιμίου «Η άγνωστη απειλή».

Εχει δηλώσει, λοιπόν, απαισιόδοξος για το μέλλον του ανθρώπινου είδους αν δεν επαναπροσδιορίσουμε την αξία του χρήματος και του πλούτου στη σύγχρονη κοινωνία. «Εάν οι μηχανές παράγουν ό,τι χρειαζόμαστε, το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από το πώς τα πράγματα είναι κατανεμημένα. Ο καθένας θα μπορούσε να απολαύσει μια πολυτελή ζωή αν ο πλούτος που θα παρήγαγαν οι μηχανές μοιραζόταν ή περισσότεροι άνθρωποι θα κατέληγαν σε μια οικτρή φτώχεια αν οι ιδιοκτήτες των μηχανών συνασπιστούν επιτυχώς εναντίον της αναδιανομής του πλούτου. Μέχρι στιγμής, η τάση φαίνεται να είναι προς τη δεύτερη επιλογή και η τεχνολογία να αυξάνει συνεχώς την ανισότητα.

Το θέμα της αναγκαίας και ισότιμης μεταχείρισης όλων στην τεχνολογία, το πώς θα γίνει η κατανομή της και το γεγονός πως γύρω μας αναπτύσσεται μια δραματική οικονομική ανισότητα, που ολοένα σε απομακρύνει από αυτή, θα έπρεπε να είναι μόνιμα στην πολιτική ατζέντα. Θα έπρεπε να απασχολεί πολύ περισσότερο το υπάρχον πολιτικό σύστημα, που μόνιμα απαντάει σε λάθος ερωτήματα, ερωτήματα που όλα τους σχετίζονται με το χθες» είπε ο Χόκινγκ.

Ο άνθρωπος ο οποίος κατανόησε σε βάθος τα ουσιαστικά διακυβεύματα προσπαθούσε συνεχώς να αφυπνίσει τους πολιτικούς να αναθεωρήσουν τις δογματικές ιδεοληψίες τους και να ανταποκριθούν στα πραγματικά πολιτικά ζητήματα τα οποία ταλανίζουν τους πολίτες και τους κοινωνικούς σχηματισμούς.

Τόσο όμως στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας η πλειονότητα των πολιτικών απαντάει σε ερωτήματα τα οποία όχι μόνο σχετίζονται με το χθες, αλλά στερούνται παντελώς ουσιαστικής βάσης.
Εάν, λοιπόν, δεν θέλουμε να επιβεβαιωθεί ο Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος προέβλεψε ότι οι ανισότητες θα ενταθούν στο μέλλον οδηγώντας σε μια «οικονομική Αποκάλυψη» και την ανθρωπότητα στην άκρη του γκρεμού, ας αναστοχαστούν όσοι κρατούν τις τύχες μας στα χέρια τους τις αποφάσεις τους!

*Συγγραφέας, αρθρογράφος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα