Στα γαλανόλευκα (σαν άλλοτε) η Οδησσός

Η πόλη των Φιλικών τίμησε την 25η Μαρτίου με παρέλαση των ελληνικών σχολείωνΑποστολή
Δημήτρης Ριζούλης

Στην Οδησσό χτυπούσε χθες η καρδιά του Ελληνισμού, καθώς μέσα σε μια ιδιαίτερα συγκινησιακή ατμόσφαιρα έγινε για πρώτη φορά παρέλαση των μαθητών ελληνικών σχολείων αλλά και συλλόγων της Ουκρανίας, στην πόλη όπου ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρεία και ταυτόχρονα ξεκίνησε η Επανάσταση στην οθωμανική κατοχή.

Περισσότερα από 800 Ελληνόπουλα όλων των βαθμίδων στα σχολεία της Ουκρανίας παρέλασαν υπερήφανα και αγέρωχα στην Οδησσό, συνοδευόμενα από την μπάντα του ουκρανικού στρατού. Οι εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου στην ουκρανική πόλη ξεκίνησαν το βράδυ της Δευτέρας με τη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα στην κατάμεστη αίθουσα φιλαρμονικής της Οδησσού. Χιλιάδες άνθρωποι σιγοτραγούδησαν τις μεγάλες και διαχρονικές επιτυχίες του Ελληνα ερμηνευτή.

Η «γαλανόλευκη» παρέλαση νωρίς χθες το πρωί στους δρόμους της Οδησσού κατέληξε στο προαύλιο του κτιρίου της Φιλικής Εταιρείας, όπου διατηρούνται και συντηρούνται όλα τα κειμήλια των ιδρυτών της, και κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο που απεικονίζει τις τρεις μορφές των ιδρυτών.

Στις εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι όλων των κομμάτων της ελληνικής Βουλής. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η βουλευτής Χαρά Καφαντάρη, τη Ν.Δ. ο Σίμος Κεδίκογλου, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Γρηγόρης Ψαριανός το Ποτάμι και ο Μάριος Γεωργιάδης την Ενωση Κεντρώων.

Στην Οδησσό βρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος του ΕΟΤ Χαράλαμπος Καρίμαλης, η γενική γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού Ευρυδίκη Κουρνέτα καθώς και άλλοι παράγοντες. Ανάμεσα στους Ελληνες δημοσιογράφους που ταξίδεψαν στην ουκρανική πόλη ήταν ο διευθυντής σύνταξης της «δημοκρατίας» Δημήτρης Ριζούλης και ο εκδότης διευθυντής της «Espresso» Γιώργος Πούλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι εκδηλώσεις που διεξήχθησαν με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό διοργανώθηκαν με τη χορηγία και την επίβλεψη του Παντελή Μπούμπουρα, προέδρου του ομώνυμου ιδρύματος και μεγάλου ευεργέτη του Ελληνισμού της Ουκρανίας. Μάλιστα, αυτές τις ημέρες ο Παντελής Μπούμπουρας πραγματοποιεί ένα όραμά του δημιουργώντας το Πάρκο των Ελλήνων σε κεντρικό σημείο του ιστορικού λιμένα της Οδησσού.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα