Η Καβάλα είναι έτοιμη να «παντρέψει» τοπικά προϊόντα με τουρισμό!

Γαστρονομικό καλάθι με τοπικά προϊόντα, το οποίο θα βρίσκεται σε ευκρινή σημεία σε ξενοδοχεία, ταβέρνες και σε περιοχές που επισκέπτονται οι τουρίστες, προωθεί το Επιμελητήριο Καβάλας, σε μια προσπάθεια να «παντρέψει» τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό.«Στην Καβάλα έχουμε διόγκωση του τριτογενούς τομέα και έναν “χτυπημένο” πρωτογενή. Το ΑΕΠ της Καβάλας στηρίζεται στον αγροτικό τομέα σε ποσοστό μόνο 12%. Κι όμως, η περιοχή έχει “θησαυρούς”: σπαράγγια, ακτινίδια, σταφύλια, ελιά, λάδι, κρασί, μέλι, φασόλια, αμύγδαλα, ντοματάκια, μαρμελάδες, σημαντική παραγωγή γλυκών του κουταλιού και διάσημους ανά τον κόσμο κουραμπιέδες» λέει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας.

Ετσι, όπως εξηγεί, στόχος είναι η διασύνδεση των δύο τομέων, ώστε ο τουρισμός να «σπρώξει» τον πρωτογενή για να αναπτυχθεί. «Εφόσον τα καταφέρουμε και πείσουμε τους επιχειρηματίες να διαθέσουν χώρο για τη γωνιά των καβαλιώτικων προϊόντων, οι χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή κάθε χρόνο θα μπορούν να φεύγουν παίρνοντας μαζί τους, στην πατρίδα τους, τοπικά προϊόντα» λέει ο κ. Δέμπας.

Ο ίδιος μιλά για τους ξακουστούς κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης Καβάλας και για το ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σοβαρές επενδύσεις στην παραγωγή κρασιού και αυτή τη στιγμή λειτουργούν 17 οινοποιητικές μονάδες.

Καταλήγοντας, ο κ. Δέμπας κάνει ειδική αναφορά στο φημισμένο λευκό μάρμαρο της Καβάλας και κυρίως της Θάσου. «Η Θάσος έχει κατάλευκο μάρμαρο, παγκοσμίως φημισμένο. Η Καβάλα και η Θάσος αποτελούν τους μεγαλύτερους παραγωγούς μαρμάρου στην Ελλάδα. Μάλιστα το μάρμαρο, σε ποσοστό 80%, εξάγεται και κατευθύνεται κυρίως στις αραβικές χώρες» λέει.

Ντόνια Κανιτσάκη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα