Στα θρανία από τριών ετών

Με εντολή Μακρόν μειώθηκε η ηλικία για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση!  Μεταρρυθμίσεις και στα πανεπιστήμιαΑπό τη
Θεανώ Καρούτα

Σε μικρότερη ηλικία θα καλούνται να αποχωριστούν το σπίτι και να πάνε στο σχολείο τα παιδιά στη Γαλλία από το 2019, καθώς ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να μειώσει από τα έξι στα τρία χρόνια την ηλικία από την οποία η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική.

Το μέτρο στοχεύει στην αναγνώριση του θεσμού του παιδικού σταθμού και είναι μάλλον συμβολικό, αφού τα περισσότερα Γαλλάκια πηγαίνουν ήδη στον παιδικό σταθμό στην ηλικία των τριών ετών. «Αποφάσισα να καταστήσω υποχρεωτικό το νηπιαγωγείο και να μειώσω από τα έξι στα τρία χρόνια την Υποχρεωτική Εκπαίδευση στη Γαλλία από το σχολικό έτος 2019» ανακοίνωσε ο αρχηγός του κράτους, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της «Συνέλευσης για το Νηπιαγωγείο», που διοργανώθηκε στο Παρίσι. «Η δημοκρατία επινοήθηκε μέσα στο σχολείο, και από το σχολείο και στο σχολείο υφαίνεται σήμερα ο ιστός του κοινού αγαθού» δήλωσε ο πρόεδρος.

Η μεταρρύθμιση που αφορά τα νηπιαγωγεία εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς κυβερνητικών πρωτοβουλιών στον εκπαιδευτικό τομέα, όπως η τροποποίηση της διαδικασίας πρόσβασης στο πανεπιστήμιο, η μεταρρύθμιση των εισαγωγικών εξετάσεων και η επαγγελματική εκπαίδευση. Είναι η πρώτη φορά, μάλιστα, που η ηλικία Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης μειώνεται, από το 1882.

Το μέτρο, που θα νομοθετηθεί στο προσεχές διάστημα, αφορά περίπου 26.000 παιδιά, την ώρα που, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 97,6% των παιδιών ηλικίας τριών ετών πηγαίνει ήδη σε παιδικό σταθμό και σχεδόν το 100% των παιδιών τεσσάρων και πέντε ετών στο προνήπιο και το νηπιαγωγείο.
Ικανοποιημένος από τη μεταρρύθμιση, ο υπουργός Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ, ο οποίος διευθύνει τη «Συνέλευση», δήλωσε ότι το νηπιαγωγείο είναι «δυνάμει το ισχυρότερο εργαλείο ισότητας και κοινωνικής προόδου που διαθέτουμε».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα