ΗΠΑ «αδειάζουν» Κούρδους

Απομάκρυνση των μαχητών του PKK από το β. Ιράκ ζητά (προς τέρψη της Τουρκίας) ο Αμερικανός υπ. ΑμυναςΑπό τη
Νεκταρία Καρακώστα

Αφού πρώτα τους χρησιμοποίησαν για να κάνουν τη «βρόμικη δουλειά» στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, οι Αμερικανοί τώρα γυρνούν πλέον επιδεικτικά την πλάτη στους Κούρδους, με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις να αναφέρεται (προς μεγάλη τέρψη των τουρκικών ώτων) σε «απειλή του PKK στη Σιντζάρ του βόρειου Ιράκ» και να ζητά την άμεση απομάκρυνση των Κούρδων μαχητών από την περιοχή!

Ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου, ο ίδιος άνθρωπος που πριν από λίγο καιρό δεσμευόταν για τη διπλωματική αναγνώριση της κουρδικής παρουσίας στη βόρεια Συρία, τώρα τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια των Κούρδων και κάνει άνοιγμα προς την Αγκυρα. Στις ίδιες δηλώσεις ο Μάτις χαρακτήρισε «σύμμαχο χώρα» την Τουρκία, ενώ εξέφρασε την υποστήριξή του προς την Αγκυρα!

Οι δηλώσεις Μάτις ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις πρόσφατες προειδοποιήσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στην ορεινή περιοχή της Σιντζάρ (που βρίσκεται στα σύνορα Ιράκ, Τουρκίας και Συρίας, ακριβώς απέναντι από την τουρκική μεθόριο) «να μετατραπεί σε προπύργιο του ΡΚΚ».

Την ίδια ώρα η Αγκυρα συνεχίζει απτόητη τις απειλές της ότι μετά το Αφρίν θα προχωρήσει προς τη Μανμπίτζ, αν δεν απομακρυνθούν από την περιοχή οι Κούρδοι πολιτοφύλακες (σύμμαχοι των Αμερικανών στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους) και τα μέλη του PKK. Σε μια τέτοια περίπτωση ωστόσο οι τουρκικές δυνάμεις το πιθανότερο είναι ότι θα βρουν απέναντί τους περί τους 2.000 Αμερικανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στην περιοχή.

Ενα εικοσιτετράωρο νωρίτερα στο ίδιο μήκος κύματος με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας είχε κινηθεί και το Ιράκ, με τον πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι να εκφράζει την υποστήριξή του προς την Τουρκία και να δηλώνει:
«Οι ιρακινές δυνάμεις θα εμποδίσουν τα τρομοκρατικά στοιχεία που εδρεύουν στο βόρειο Ιράκ να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας, αναπτύσσοντας δυνάμεις κατά μήκος της τουρκικής μεθορίου… (σ.σ.: Οι ιρακινές δυνάμεις) δεν θα επιτρέψουν καμία ξένη σημαία εκτός της χώρας τους να κυματίσει στην περιοχή».

Με απελάσεις διπλωματών θα απαντήσει η Ρωσία στη Δύση

Στο «κόκκινο» βρίσκονται πλέον οι σχέσεις ΗΠΑ, Ρωσίας και Ευρώπης, μετά τις μαζικές απελάσεις Ρώσων διπλωματών, ως αντίποινα στην υπόθεση δηλητηρίασης του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του.

Από την πλευρά της, η Μόσχα δήλωσε, διά στόματος της προέδρου του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Βαλεντίνα Ματβιένκο, ότι θα απαντήσει με το ίδιο νόμισμα. «Αναμφισβήτητα, η Ρωσία, όπως αυτό συνηθίζεται στην πρακτική της διπλωματίας, θα απαντήσει συμμετρικά και θα τηρήσει την ισορροπία ως προς τον αριθμό των διπλωματών» δήλωσε η Ματβιένκο, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα της είναι αναγκασμένη να απαντήσει με τα ίδια μέτρα.

«Δεν το ξεκινήσαμε εμείς αυτό και δεν φέρουμε ευθύνη για αυτό» δήλωσε. Την ίδια ώρα, ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αυστραλία προειδοποίησε τη Δύση ότι οδηγεί την κατάσταση σε «νέο Ψυχρό Πόλεμο».

Από την πλευρά του, ο συντονιστής της γερμανικής κυβέρνησης για τις σχέσεις με τη Μόσχα Γκέρνοτ Ερλερ σε συνέντευξή του υποστήριξε ότι η χώρα του θέλει να συνεχίσει τον διάλογο με τη Ρωσία, παρότι -όπως και πολλές άλλες δυτικές χώρες- προχώρησε στην απέλαση Ρώσων διπλωματών, καθώς θεωρεί ότι πρέπει να αποφευχθεί κάθε νέος Ψυχρός Πόλεμος. Στο μεταξύ, η Αγκυρα παραμένει «φίλη» της Μόσχας, με τον πρόεδρο Ερντογάν να δηλώνει ότι η Τουρκία δεν θα λάβει μέτρα εναντίον της Ρωσίας «βάσει μιας εικασίας».

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα