«Ρεμπέτικο Μινόρε» με Τσέρτο και Μαριώ!

Ο δημοφιλής καλλιτέχνης μιλά στη «δημοκρατία» για την επιρροή του λαϊκού αστικού τραγουδιού στην Ελλάδα του τότε και του σήμεραΑπό την
Ελένη Σκάρπου

Είναι το τελευταίο διήμερό τους στο θέατρο Βεργίνα του Regency Casino Thessaloniki και χάρη σε εκείνους θα μυηθούμε στο ρεμπέτικο, θα το αγκαλιάσουμε ακόμη μία φορά και θα δούμε κατάματα την αξία και την ουσία του στο πέρασμα των χρόνων.

Ο Μπάμπης Τσέρτος και η Μαριώ τραγουδούν «Το Ρεμπέτικο Μινόρε στη Θεσσαλονίκη» την Παρασκευή 30 και το Σάββατο 31 Μαρτίου, για να πάμε τσάρκα στα τραγούδια της καρδιάς μας, βλέποντας αυτές τις μουσικές μέσα από τους δύο γνήσιους ρεμπέτες, που αποτελούν παράλληλα και σημαντικούς εκπροσώπους του είδους.

Κάθε τραγούδι που θα ακούσουμε σε αυτή τη μουσική παράσταση κρύβει πίσω του και μια ιστορία, βαμμένη στα χρώματα και τα συναισθήματα του λαού και της καθημερινότητάς του. Νότες συναντούν στιγμιότυπα από την απλή ζωή των ανθρώπων και ορίζουν έτσι την έννοια του ρεμπέτικου, αν θέλουμε οπωσδήποτε να του βάλουμε μια διακριτική ταμπέλα.

«Μας εκφράζουν»

O Μπάμπης Τσέρτος και η Μαριώ θα μας ξεναγήσουν στα σοκάκια της Θεσσαλονίκης με ρεμπέτικα τραγούδια και ακούσματα, που δεν θα πάψουν ποτέ να εκφράζουν τον απλό Ελληνα. Μαζί τους θα βρεθεί επί σκηνής η Μαρία Σταφυλοπάτη, ενώ δεν θα μας λείψουν η αύρα και η εμπειρία του Κυριάκου Γκουβέντα και του Δημήτρη Λιβανού. Και πώς προέκυψε όλο αυτό;

«Ηταν πρόταση από την καλλιτεχνική διεύθυνση του θεάτρου Βεργίνα. Την αποδεχτήκαμε και σε συνεργασία με τον Κώστα Φλακώνη φτιάξαμε ένα πρόγραμμα με τίτλο “Ρεμπέτικο Μινόρε”, με τραγούδια κυρίως από το ρεμπέτικο, αλλά και κάποια νεότερα» εξηγεί ο Μπάμπης Τσέρτος, κατά την άποψη του οποίου το ρεμπέτικο είναι το λαϊκό αστικό τραγούδι που ξεκινά από τις πόλεις του Ελληνισμού.

Οι μεγάλοι συνθέτες της Μ. Ασίας

«Είναι ένα μουσικό είδος που επηρεάστηκε από το παραδοσιακό μας τραγούδι, από τις μουσικές της Μεσογείου και τη μουσική που μας έρχεται από τη Δύση.

Ενσωμάτωσε με τον πιο δημιουργικό τρόπο όλες τις προηγούμενες επιδράσεις, δημιουργώντας ένα νέο είδος που καθόρισε και καθορίζει ακόμα και σήμερα το νεότερο ελληνικό τραγούδι από τον Χατζιδάκι και τον Θεοδωράκη μέχρι σήμερα» τονίζει ο γνωστός ρεμπέτης, που υπηρετεί το ρεμπέτικο με μεράκι και πάθος, έχοντας φυσικά στα κιτάπια του μεγάλο πλούτο από το παρελθόν.
«Με το ρεμπέτικο ασχολούμαι πάνω από 40 χρόνια.

Οι άνθρωποι που το δημιούργησαν και το ανέδειξαν είναι οι μεγάλοι συνθέτες της Μικράς Ασίας, όπως ο Τούντας, ο Παπάζογλου, ο Σκαρβέλης και τόσοι άλλοι. Είναι εκείνοι, οι του λεγόμενου πειραιώτικου ρεμπέτικου με τα μπουζούκια, όπως ο Μάρκος Βαμβακάρης και ο Βασίλης Τσιτσάνης.
Δίπλα τους, φυσικά, ακολουθεί μια πλειάδα τραγουδιστών και τραγουδιστριών. Μετά τον πόλεμο το ρεμπέτικο αγαπήθηκε από όλους τους σπουδαίους δημιουργούς, οι οποίοι με τον τρόπο τους αναδεικνύουν συνεχώς τη μέγιστη καλλιτεχνική αξία του. Πολλοί τραγουδιστές, μεταξύ αυτών κι εγώ, αγαπήσαμε και τραγουδήσαμε το ρεμπέτικο» εξομολογείται ο ίδιος, ο οποίος από όλα αυτά τα χρόνια έχει μόνο θετικές – μαγικές αναμνήσεις.

«Δεν ενέδωσα»

«Εκανα κάποια στιγμή επάγγελμα το χόμπι μου. Είναι, λοιπόν, ευλογία για μένα αυτό και το μόνο που κάνω είναι να προσπαθώ να γίνομαι καλύτερος και να μην ενδίδω ποτέ σε προτάσεις δελεαστικές, που είναι έξω από τις καλλιτεχνικές μου επιλογές» λέει. Τα κριτήριά του, όπως δηλώνει, είναι πολύ αυστηρά, γιατί το ρεμπέτικο και οι χώροι όπου κινείται είναι η ίδια του η ζωή.

«Θεωρώ ότι και σήμερα υπάρχουν εξαιρετικοί δημιουργοί και ωραία τραγούδια, όμως άλλαξαν οι συνθήκες, είμαστε σε μεταβατικό στάδιο. Είμαστε σε εποχή σύγχυσης για τους πολλούς, λόγω της αχαλίνωτης πληροφορίας που δέχονται χωρίς να έχουν τα εφόδια της κρίσης. Οι ταλαντούχοι, βέβαια, ευνοούνται από τη θεαματική εξέλιξη της τεχνολογίας και υπάρχουν δημιουργοί και μουσικοί σε πολύ υψηλό επίπεδο» επιμένει ο Μπάμπης Τσέρτος και μου αποκαλύπτει το «μυστικό» του: «Είμαι φοιτητής από το 1974 στο Φυσικό Αθηνών. Αν δεν με κέρδιζε η μουσική, ίσως να είχα γίνει επιστήμονας».

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα