Αύξηση εισακτέων με άρωμα εκλογών

Κόβει κονδύλια αλλά φορτώνει με επιπλέον 3.966 φοιτητές τα ΑΕΙ και ΤΕΙ ο ΓαβρόγλουΡεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Εντονο προεκλογικό άρωμα είχε η επίσημη ανακοίνωση των θέσεων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων. Συνήθως η αύξηση των προσφερόμενων θέσεων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση συνδυάζεται με «εύκολα» θέματα στις πανελλαδικές εξετάσεις, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πτώση των βάσεων και μαζική εισδοχή υποψηφίων στα πανεπιστήμια. Η πρακτική αυτή δεν είναι άγνωστη, καθώς αποτελεί ένα χρήσιμο «εργαλείο» για τις κυβερνήσεις που το επιστρατεύουν σε δύσκολες πολιτικά περιόδους ή και όταν επίκεινται εκλογές.

Φέτος η δημοσιοποίηση των ποσοτικών στοιχείων καθυστέρησε χρονικά λόγω τεχνικών ζητημάτων που προέκυψαν από τη σύσταση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Ειδικότερα, οι θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα είναι συνολικά 74.692, αυξημένες σε απόλυτο αριθμό κατά 3.966. Ενδεικτικά, για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 οι εισακτέοι στα πανεπιστήμια ήταν 43.758 και στα ΤΕΙ 26.968, δηλαδή συνολικά 70.726 εισακτέοι.

Το έτος 2016-2017

Αντίστοιχα για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 οι εισακτέοι ήταν 43.855 στα πανεπιστήμια και 26.130 στα ΤΕΙ, συνολικά 69.985.
Σε ό,τι αφορά τα πανεπιστήμια, εκτός του νεοσύστατου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ο συνολικός αριθμός των εισακτέων φέτος είναι 46.663 άτομα, ενώ πέρυσι στα αντίστοιχα τμήματα ήταν 43.758 άτομα. Συνεπώς, φέτος υπάρχει αύξηση του αριθμού των θέσεων κατά 2.905 θέσεις. Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ο συνολικός αριθμός των εισακτέων φέτος είναι 4.633 άτομα, ενώ πέρυσι στα αντίστοιχα τμήματα των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά ήταν 4.557 άτομα. Συνεπώς, φέτος υπάρχει αύξηση του αριθμού των θέσεων κατά 76.

Ιατρικές και άλλες

Αμετάβλητος σε σχέση με το 2017 έμεινε ο αριθμός εισακτέων στις Ιατρικές Σχολές, ενώ, αντίθετα, αυξήθηκε κατά 12,5% στα Τμήματα Ναυτιλιακών, Πληροφορικής, Τουριστικών Επαγγελμάτων, Ψυχολογίας, Γεωπονίας και Χημείας, καθώς κρίθηκε ότι είναι τομείς με σημαντικές προοπτικές. Σαφώς μειωμένες σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια είναι οι θέσεις στις εκκλησιαστικές ακαδημίες, καθώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον και η συντριπτική πλειονότητα των πολλών προσφερόμενων θέσεων τα προηγούμενα χρόνια έμεινε ακάλυπτη. Αντίθετα, γενναία είναι η αύξηση των θέσεων στις τρεις Νομικές Σχολές, όπως και σε δημοφιλείς σχολές και Τμήματα Πολυτεχνείου. Σε Τμήματα Μαθηματικών, Ψυχολογίας, Παιδαγωγικά και Φιλολογικές Σχολές ο αριθμός των θέσεων παίρνει την ανιούσα.

Σε ό,τι αφορά τα ΤΕΙ, εκτός των Αθήνας και Πειραιά που δεν υπάρχουν πλέον, ο συνολικός αριθμός εισακτέων φέτος είναι 23.396 άτομα, ενώ πέρυσι στα αντίστοιχα τμήματα ήταν 22.411 άτομα.
Συνεπώς, φέτος υπάρχει αύξηση του αριθμού των θέσεων κατά 985. Συγκεκριμένα, ο αριθμός εισακτέων αυξήθηκε κατά 12,5% σε συγκεκριμένα Τμήματα (Πληροφορικής, Τουριστικά, Γεωπονίας, Φυσιοθεραπείας, Εργοθεραπείας κ.λπ.), ενώ στα υπόλοιπα έμεινε ίδιος με το 2017.

«Παχιά» λόγια για την κατάργηση των Πανελλαδικών

Επιμένει για το Εθνικό Απολυτήριο ο Κώστας Γαβρόγλου, αλλά νερώνει το κρασί του για το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Μπορεί το σχέδιο του υπουργού Παιδείας για το σύστημα που θα αντικαθιστούσε τις πανελλαδικές να έχει πρακτικά και ουσιαστικά μπει στο αρχείο, αλλά ο Κώστας Γαβρόγλου για προφανείς λόγους πολιτικού κύρους προσπαθεί, έστω και γενικόλογα, να το κρατήσει στο προσκήνιο.

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων ο υπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι πυρήνας του νέου συστήματος είναι το απολυτήριο που πρέπει να παίζει έναν καθοριστικό ρόλο στην εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ για πολλοστή φορά τοποθέτησε χρονικά την πρώτη του εφαρμογή τον Ιούνιο του 2020, δηλαδή στα παιδιά της φετινής α’ λυκείου.

Αναξιόπιστος

Ο Κώστας Γαβρόγλου τόνισε ότι ναι μεν οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι αδιάβλητες και για αυτό έχουν αποσπάσει την πλήρη εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας, αλλά ως θεσμός δεν είναι αξιόπιστος εκπαιδευτικά.
Το προσχέδιο για το νέο σύστημα είχε δημοσιοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2017 και η επίσημη ανακοίνωσή του και η ψήφιση του νέου νόμου είχαν τοποθετηθεί χρονικά τον Ιανουαρίο του 2018, ωστόσο μέχρι σήμερα οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η σύγκρουση υπουργείου Παιδείας και Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής έχουν αναβάλει την ψήφιση του νόμου.

Εν αναμονή αντίδρασης των πρυτάνεων

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση των πρυτανικών Αρχών στην ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων, καθώς η αντιπαράθεση του υπουργείου Παιδείας με τις διοικήσεις των πανεπιστημίων για τον αριθμό των θέσεων είναι διαχρονική, με τους πρυτάνεις να ζητούν λιγότερες θέσεις, επικαλούμενες την οικονομική δυσχέρεια αλλά και την ανάγκη για πιο ποιοτική εκπαίδευση. Πάντως, ο Κώστας Γαβρόγλου φρόντισε από χθες να υπενθυμίσει την έκτακτη επιχορήγηση που εξασφάλισε το υπουργείο Παιδείας για τα πανεπιστήμια, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να υποστηρίξουν και μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών αλλά και να προβούν σε προσλήψεις αναγκαίου προσωπικού για να καλύψουν τις αποχωρήσεις προηγούμενων ετών. 

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα