Τι συνδέει την Αμφίπολη με τους Δελφούς

Μια νέα πτυχή φέρνει στο φως η έρευνα του καθηγητή Γεωδαισίας του ΑΠΘ (και πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ) Ευάγγελου ΛιβιεράτουΤι σχέση έχει το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης με τους Δελφούς; «Αμεση», υποστηρίζει ο ομότιμος καθηγητής Ανωτέρας Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας του ΑΠΘ, και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος (2012-2013) Ευάγγελος Λιβιεράτος, ο οποίος στην προχθεσινή ομιλία του στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης αποκάλυψε ότι τα δύο σημεία συνδέονται γεωγραφικά, μια και η είσοδος του ταφικού μνημείου στον Τύμβο Καστά έχει προσανατολισμό στους Δελφούς! 

Τα πορίσματα της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας έρευνας γνωστοποιήθηκαν για πρώτη φορά στο πλαίσιο της προχθεσινής παρουσίασης του τόμου «Μέγας Αλέξανδρος – Οι Εκστρατείες και η Αυτοκρατορία του, καταγραφές σε 100 Σπάνιους Ιστορικούς Χάρτες», μιας έκδοσης της οποίας ο Ευάγγελος Λιβιεράτος είναι συνσυγγραφέας.

Οπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της ενδιαφέρουσας εκδήλωσης, το εν λόγω ζήτημα της θέσης της εισόδου του Τύμβου Καστά άρχισε να τον απασχολεί όσο προχωρούσαν οι ανασκαφές στην περιοχή και το μνημείο αποκαλυπτόταν σταδιακά. Την ώρα, δηλαδή, που οι αρχαιολόγοι πάσχιζαν να διασταυρώσουν την ταυτότητα του ενοίκου του τάφου, εκείνος ξεκίνησε να αναζητά την ιστορία του μνημείου μελετώντας σημαντικά γεωδαιτικά στοιχεία.

Ο άξονας εισόδου

«Ηταν το 2014, όταν παρατήρησα ότι ο άξονας εισόδου του ταφικού διαδρόμου του μνημείου ήταν έκκεντρος. Με λίγα λόγια, ενώ το μνημείο είναι τέλειος κύκλος, ο άξονας της εισόδου του δεν διευθύνεται προς το κέντρο του κύκλου» υποστήριξε σε συμπληρωματική συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διαπρεπής καθηγητής.

Ερευνώντας προσεκτικά τη δορυφορική εικόνα του κυκλικού μνημείου στο Google Earth, διαπίστωσε ότι η διεύθυνση, προεκτεινόμενη, οδηγεί στον «ομφαλό της γης», τους Δελφούς.

Στα επόμενα βήματα της έρευνας, αφού έλεγξε τον προσανατολισμό του άξονα εισόδου στο μνημείο από επιτόπια στοιχεία και έκανε τους σχετικούς υπολογισμούς, επιβεβαίωσε την αρχική εκτίμησή του. Τους ίδιους υπολογισμούς επανέλαβε και επανεπιβεβαίωσε στη συνέχεια από αποτυπώσεις της εισόδου, που έχουν ήδη δοθεί στη δημοσιότητα.

Ο ίδιος απέφυγε να επεκταθεί σε ερμηνείες σχετικά με το ταφικό μνημείο, αφού, όπως είπε, του αρκούν η σημαντική επισήμανση και η τεκμηρίωση της ορθότητας του ισχυρισμού του.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα