Τροπολογία Παππά για την τιμολόγηση της διαφήμισης στα μέσα ενημέρωσης

Αλλάζουν όλα στη διαφήμιση στα ΜΜΕ! Τροπολογία που κατέθεσε χθες ο Νίκος Παππάς (φωτό) στη Βουλή αντικαθιστά, σύμφωνα με την κυβέρνηση, τις «ουδέποτε εφαρμοσθείσες» διατάξεις του νόμου Σταμάτη περί απευθείας τιμολόγησης. Μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι πλέον θα πρέπει οι παράμετροι μιας συναλλαγής να είναι γνωστές σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (ΜΜΕ, διαφημιζόμενος, διαφημιστής) και ότι οι εκπτώσεις στον τζίρο θα υπάρχουν μόνο κατόπιν σύμβασης μεταξύ μέσου και διαφημιζομένου.

Επίσης, μέσω της τροπολογίας, που αφορά εφημερίδες, έντυπα, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς, δημιουργείται Ηλεκτρονικό Σύστημα Διάθεσης Τηλεοπτικού Διαφημιστικού Χρόνου, στο οποίο υπάγονται οι ιδιωτικοί σταθμοί, αλλά μπορούν να εγγραφούν και περιφερειακοί συνδρομητικοί σταθμοί και η ΕΡΤ.

Στον απόηχο της κατάθεσης της εν λόγω τροπολογίας, που αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, πολλοί μιλούν για προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης να ελέγξει τον χώρο της διαφήμισης.

Αλλωστε, αντιδράσεις είχαν υπάρξει ήδη από την προαναγγελία της κατάθεσης της σχετικής ρύθμισης από τον Νίκο Παππά, με τον υπουργό να απαντά ότι οι αλλαγές γίνονται με σκοπό τη διαφάνεια, ώστε να μην υπάρχουν συναλλαγή κάτω από το τραπέζι και ασύμμετρη πληροφόρηση.

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από τις νέες διατάξεις προκύπτει μείωση εσόδων στον Κρατικό Προϋπολογισμό, λόγω της αναπροσαρμογής της βάσης υπολογισμού των φόρων διαφήμισης, ενώ γίνεται αναφορά και σε ενδεχόμενη μείωση εσόδων από τον επανακαθορισμό του ανώτατου χρηματικού προστίμου που θα επιβάλλεται στους παραβάτες του νόμου, το οποίο καθορίζεται πλέον σε 100.000 ευρώ.

Κατερίνα Κανάκη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα