Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Η μετάφραση ολόκληρης σχεδόν της ανακοίνωσης από το τελευταίο τουρκικό  Συμβούλιο Εθν. Ασφαλείας

Από τον 
Σάββα Καλεντερίδη

Επειδή έχουν γραφτεί και έχουν ειπωθεί πολλά για «θερμά επεισόδια», «επικείμενο πόλεμο» με την Τουρκία και άλλα παρόμοια, αποφασίσαμε να μεταφράσουμε σχεδόν ολόκληρη την ανακοίνωση του τελευταίου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της Τουρκίας, στο οποίο καθορίζονται με σχετική ακρίβεια οι εθνικές προτεραιότητες και οι στρατηγικές που θα ακολουθήσει η Τουρκία γι’ αυτές. Για να αντιληφθούμε τη βαρύτητα των αποφάσεων του ΣΕΑ, που αναφέρονται στην ανακοίνωση, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η πολιτική της Τουρκίας σε όλα τα εθνικά θέματα καθορίζεται από δύο παράγοντες:

Ο πρώτος είναι το Πρωτόκολλο Πολιτικής Εθνικής Ασφάλειας, η λεγόμενη «Ερυθρά Βίβλος» ή και Υπερσύνταγμα της Τουρκίας, που εγκρίνεται από το ΣΕΑ και υπογράφεται από όλα τα υπουργεία, τα οποία είναι υποχρεωμένα σε όλες τις αποφάσεις που λαμβάνουν να τηρούν τις βασικές αρχές που αναφέρονται σ’ αυτό.
Ο δεύτερος, οι αποφάσεις που λαμβάνονται από το ΣΕΑ, οι οποίες είναι υποχρεωτικά υλοποιήσιμες από τα υπουργεία και τους αρμόδιους φορείς.
Με βάση αυτά, λοιπόν, διαβάστε τη μετάφραση της τελευταίας ανακοίνωσης του ΣΕΑ και στο άρθρο μας της Κυριακής θα κάνουμε από τη στήλη μας τις σχετικές διευκρινίσεις για τις προτεραιότητες της Τουρκίας και για τα μελλούμενα της περιοχής μας.

«Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι εσωτερικές και οι εξωτερικές εξελίξεις που επηρεάζουν την τάξη και την ασφάλεια της Τουρκίας, επανεξετάστηκαν τα διεθνή θέματα που αφορούν άμεσα την Τουρκία, ενώ έγινε ενδελεχής συζήτηση γύρω από τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας. Υπό την έννοια αυτή, παρουσιάστηκαν οι δράσεις των κατά παραγγελία τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το PKK/PYD-YPG, το Ι.Κ. και το δίκτυο Γκιουλέν, και επανεξετάστηκαν-αναθεωρήθηκαν όλα τα μέτρα που είχαν προταθεί στο παρελθόν από το ΣΕΑ και υλοποιήθηκαν από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, στο πλαίσιο του Δικαίου, εναντίον κάθε απειλής που στρέφεται εναντίον της εθνικής μας ασφάλειας, και έγινε γενική αξιολόγηση όλων των πτυχών του αγώνα που δίνεται με απαράμιλλο πάθος και επιμονή στο εσωτερικό και το εξωτερικό, και έχει ως στόχο την εξάλειψη της τρομοκρατίας.

Εξετάστηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αποτραπούν επιθέσεις που ενδέχεται να κάνει η τρομοκρατική οργάνωση στο εσωτερικό της χώρας, μετά τα χτυπήματα που έχει δεχτεί από τις εναντίον της επιχειρήσεις της Τουρκίας στο εξωτερικό.
Επίσης, έγινε ενημέρωση του ΣΕΑ για την επιχείρηση “Κλάδος Ελαίας”, που έγινε για να εξουδετερωθούν οι τρομοκράτες, οι οποίοι κάνουν επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας, για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των συνόρων, να υποστηριχθεί η ειρήνη σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, και για να εξασφαλιστεί η επάνοδος των Σύρων προσφύγων στις πατρίδες τους. Τονίστηκε με σημασία ότι οι Σύροι υποστήριξαν εκ βάθους καρδίας την επιχείρηση “Κλάδος Ελαίας”, που διεξήγαγαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις από κοινού με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, ο οποίος απαρτίζεται από Κούρδους, Αραβες και Τουρκομάνους, και τους απάλλαξε από την καταπίεση των τρομοκρατικών οργανώσεων που κατείχαν την περιοχή τους.

• Επίσης, εξετάστηκαν οι εργασίες και τα μέτρα που λαμβάνονται για να επιστρέψουν στα σπίτια τους εκατοντάδες Σύροι, που είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες αυτής της περιοχής…
• Τονίστηκε ότι πρέπει να προβληθεί και να καταγγελθεί στη διεθνή κοινή γνώμη η συνεργασία της τρομοκρατικής οργάνωσης, που έδωσε όπλα σε μικρά παιδιά και έκανε εθνοκάθαρση στην Αφρίν με το Ι.Κ.
• Τονίστηκε, επίσης, ότι οι τρομοκράτες πρέπει να απομακρυνθούν από τη Μένμπιτς το ταχύτερο δυνατόν, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η Τουρκία δεν θα διστάσει να αναλάβει κι εδώ πρωτοβουλίες που έλαβε σε άλλες περιοχές.
• Τονίστηκε ότι με την ίδια αποφασιστικότητα θα αναληφθούν ανάλογες πρωτοβουλίες από την Τουρκία και για άλλες περιοχές στο έδαφος της Συρίας, ανατολικά του Ευφράτη, στις οποίες έχουν εγκατασταθεί οι τρομοκράτες.
• Τονίστηκε ότι αναμένεται από το ιρακινό κράτος να παρεμποδίσει τις δραστηριότητες και τις επιθέσεις που κάνουν εναντίον της Τουρκίας τρομοκράτες οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί στο Σιντζάρ, στο Κανδήλι και σε άλλες περιοχές του Ιράκ, και ότι σε περίπτωση που δεν το πράξει το ιρακινό κράτος θα το πράξει η ίδια η Τουρκία.
• Τέλος, το ΣΕΑ ενημερώθηκε για επισκέψεις και συζητήσεις που έγιναν με διάφορα κράτη, καθώς και για άλλες διεθνείς εξελίξεις, ενώ εξετάστηκαν στρατηγικές που πρέπει να ακολουθηθούν σε διάφορα θέματα…

Εγινε μια γενική αξιολόγηση των εξελίξεων στην Κύπρο, στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, τονίστηκε ότι παρακολουθούνται από πλευράς μας με σχολαστικότητα η συμπεριφορά και οι κινήσεις της Ελλάδας, που δεν συνάδουν με τις αρχές καλής γειτονίας, και αποφασίστηκε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει ποτέ οποιαδήποτε υποχώρηση από τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της».