Εργογραφία Δημήτρη Μυταρά

Αφιέρωμα με εμβληματικούς πίνακες του εικαστικού στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Β. & Ε. ΓουλανδρήΑπό τη 
Γιώτα Βαζούρα 

Ζωγράφος, ποιητής, σκηνογράφος, ενδυματολόγος, εικονογράφος και δάσκαλος. Αυτές ήταν μονάχα μερικές από τις καλλιτεχνικές ιδιότητες του χαρισματικού Δημήτρη Μυταρά, στον οποίο, ενάμιση χρόνο μετά τον χαμό του, αφιερώνει την καλοκαιρινή έκθεσή του το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Η παρουσίαση, με τίτλο «Δημήτρης Μυταράς. Από το σύγχρονο στο διαχρονικό», περιλαμβάνει εμβληματικά έργα του σπουδαίου εικαστικού, δημιουργίες που έχουν επιλεγεί για να συνθέσουν κομμάτι κομμάτι το καλλιτεχνικό παζλ του πολυδιάστατου καλλιτεχνικού σύμπαντός του.

Οπως αναφέρουν οι διοργανωτές, η δομή της έκθεσης ξεκινά από την πρώιμη νεανική περίοδο του Μυταρά, η οποία χαρακτηρίζεται από μια εντυπωσιακή ωριμότητα, και συνεχίζεται με δύο θεματικές που θα απασχολήσουν τον δημιουργό από τις αρχές του 1960 έως τον θάνατό του: τους καθρέφτες και τα πορτρέτα.

Με την επιβολή της δικτατορίας στην Ελλάδα ο καλλιτέχνης θα αλλάξει άρδην τη ζωγραφική του, δημιουργώντας μια σειρά έργων που έχουν τον τίτλο «Επιτύμβια», και τα «Ντοκουμέντα», ενώ ειδική αναφορά γίνεται στις γυναικείες μορφές του, μια σειρά χαρακτηριστικών έργων του, που θα εδραιώσουν τη φήμη του και θα τον κάνουν ευρύτερα γνωστό στο φιλότεχνο κοινό.

Η τελευταία θεματική της έκθεσης είναι αφιερωμένη στην ιδιαίτερη σχέση που διατηρούσε ο διακεκριμένος εικαστικός με τον χώρο του θεάτρου. Ως γνωστόν, ο Μυταράς, για περισσότερα από 40 χρόνια, δημιουργούσε σκηνικά και κοστούμια για σημαντικές θεατρικές παραγωγές, ενώ είχε συνεργαστεί με τις κρατικές σκηνές και με τους σημαντικότερους Ελληνες σκηνοθέτες.

Εκείνο που καθιστά το εν λόγω αφιέρωμα ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως θα περιλαμβάνει και ανέκδοτα ντοκουμέντα, τα οποία θα δουν πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.
Την έκθεση θα πλαισιώσει ο δίγλωσσος συνοδευτικός κατάλογος 284 σελίδων, τον οποίο εκδίδει η Μικρή Αρκτος.

• Info: Η έκθεση με τίτλο «Δημήτρης Μυταράς. Από το σύγχρονο στο διαχρονικό» θα αρχίσει στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή την 1η Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα