Ομολογία Τσακαλώτου για… αιώνια εποπτεία!

Ο ευφημισμός του για το «πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης» και τα πυρά σε ΣτουρνάραΓια πρώτη φορά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχθηκε επισήμως ότι η κυβέρνηση δεν προλαβαίνει να υλοποιήσει έως τον Αύγουστο μια σειρά από προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, τα οποία και θα μεταφερθούν στο «πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης», όπως βάφτισε το νέο πλαίσιο εποπτείας που «ράβεται» για τη χώρα μας. 

Το νέο αυτό πρόγραμμα θα προβλέπει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, με αντάλλαγμα όχι πλέον την εκταμίευση δανειακής βοήθειας αλλά τη σταδιακή ελάφρυνση του χρέους. Τα ζητήματα αυτά και ένα πρόπλασμα του Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου αναμένεται να συζητηθούν αύριο στο Euro Working Group.

Σε συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι ο «κορμός» του «προγράμματος μεταμνημονιακής παρακολούθησης» θα είναι όλα όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους θεσμούς και τα οποία «δεν μπορούν να τελειώσουν για τεχνικούς λόγους είτε μέχρι το Eurogroup (21 Ιουνίου) είτε μέχρι τις 21 Αυγούστου, που τελειώνει το πρόγραμμα». Μάλιστα, ανέφερε ενδεικτικά ως εκκρεμότητες που θα μεταφερθούν στο μεταμνημονιακό πρόγραμμα την επιλογή των τομεαρχών στο Δημόσιο, στο Κτηματολόγιο και την άδεια καζίνου, που είναι προϋπόθεση για την ανταλλαγή μετοχών στο Ελληνικό.

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι «μερικές χώρες μάς εμπιστεύονται λιγότερο και θα θέλανε κάποια conditionality (όρους). Το πώς θα τηρούνται σε σχέση με το χρέος δεν έχει συζητηθεί ούτε και το πόσο αυστηροί θα είναι οι όροι».
Για να δώσει έναν τόνο αισιοδοξίας, υποστήριξε ότι «οι αγορές σχεδόν προεξοφλούν την επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα», ενώ «απασφάλισε» κατά του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα για την εμμονή του περί προσφυγής σε προληπτική πιστωτική γραμμή: «Μπορεί να σκέφτεται διάφορα και η ερμηνεία εξαρτάται από το πόσο καχύποπτος θέλεις να είσαι.

Αν δεν είσαι καχύποπτος, λες ότι ο θεσμικός του ρόλος είναι η προστασία των τραπεζών και το πιστωτικό σύστημα. Αν είσαι λίγο πιο καχύποπτος, υποψιάζεσαι ότι δεν διανοείται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. μπορεί να βγει από το Μνημόνιο χωρίς προληπτική γραμμή πίστωσης, όταν οι άλλοι δεν το κατάφεραν».

Ν.Δ.: «Το  πλούσιο λεξικό της εξαπάτησης»

Επίθεση στην κυβέρνηση για πολιτική εξαπάτηση εξαπολύει η Ν.Δ., με αφορμή τη μορφή της εποπτείας από τους δανειστές που θα ακολουθήσει την έξοδο της χώρας στις αγορές. Αιτία, όσα δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (στην «Εφημερίδα των Συντακτών») για «ένα πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης», στον κορμό του οποίου περιλαμβάνονται όλα όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους δανειστές και εταίρους, και δεν είναι δυνατόν για τεχνικούς λόγους να υλοποιηθούν ως τη λήξη του τρίτου Μνημονίου.

«Αυτή η κυβέρνηση δεν θα αφήσει πίσω της μόνο φόρους και χρέη, αλλά και ένα πλούσιο λεξικό πολιτικής εξαπάτησης» ήταν το αιχμηρό σχόλιο της Ν.Δ., που προσθέτει ότι «εμπλουτίζεται το λεξικό της συριζαϊκής διαλέκτου» και επισημαίνει ότι η τρόικα έγινε «θεσμοί», το Μνημόνιο «συμφωνία», η… kolotoumba «αναγκαίος συμβιβασμός» και «από σήμερα νέο λήμμα που εισήγαγε ο κ. Τσακαλώτος: Καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια, Πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης».
Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει νέο «βρόμικο ψέμα» της κυβέρνησης τα περί καθαρής εξόδου στις αγορές.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα