Τέσσερις «βόμβες» για συντάξεις- εισφορές

Ανατροπές και χάος φέρνει η απόφαση του ΣτΕ για τον ΕΦΚΑ. Απόγνωση στην κυβέρνηση

Ανοίγει νέος κύκλος διεκδικήσεων για διόρθωση των λαθών που έγιναν από την 1η Ιανουαρίου 2017Η Θέση μας: ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Διαβάστε επίσης:

►Παιχνίδια πολέμου από ΗΠΑ – Ρωσία!

►«Noor 1»: Εβαλαν χειροπέδες σε γνωστό Τούρκο ναρκέμπορο

►Στο κενό άλλη μια προσπάθεια να τρομοκρατηθεί και να φιμωθεί η «δημοκρατία»

►Τουρκικά σενάρια (;) για βύθιση ελληνικού πλοίο

►Τομεάρχης της Φώφης έγινε τώρα ο Γιώργος

►Θρυλική κούπα

Απόγνωση στο Μαξίμου για τον ΕΦΚΑ

O Γ. Ρωμανιάς μιλά για τις τέσσερις «βόμβες» που κρύβει η απόφαση του ΣτΕ για συντάξεις και εισφορές

Τουλάχιστον τέσσερα προβλήματα-«βόμβες» στις συντάξεις που χορηγήθηκαν και στις εισφορές που καταβλήθηκαν από το 2017 και μετά, καθώς και στα εκκρεμή συνταξιοδοτικά αιτήματα των ελεύθερων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των αγροτών θα προκαλέσει η απόφαση του ΣτΕ για τον ΕΦΚΑ, εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες επί του περιεχομένου της, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο διεκδικήσεων.

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλος επιχειρεί να εμφανιστεί καθησυχαστικός αλλά στην ουσία μοιάζει να βρίσκεται σε απόγνωση, καλώντας… τους δικαστές να υποδείξουν ποιες αλλαγές θα πρέπει να προωθηθούν αντί των διατάξεων του «νόμου Κατρούγκαλου».
Οπως τονίζει με αποκλειστικές δηλώσεις στη «δημοκρατία» ο πρώην αρμόδιος γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας στην «πρώτη κυβέρνηση» ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. Γιώργος Ρωμανιάς, αφενός μπορεί να επανέλθει στο προσκήνιο ο ΟΑΕΕ, αφετέρου η κυβέρνηση θα πρέπει να διορθώσει τα λάθη και τις αδικίες σε σχέση με τις εισφορές που αποδόθηκαν αλλά και με τις συντάξεις οι οποίες χορηγήθηκαν από τις αρχές του 2017 μέχρι σήμερα.

Ο κ. Ρωμανιάς αναφέρει ότι με βάση όσα ήδη έχουν γίνει γνωστά «μπορούμε με βεβαιότητα να ισχυριστούμε ότι το ΣτΕ ανατρέπει και μάλιστα με ισχυρή πλειοψηφία (17 έναντι 8) την κυβερνητική αυθαιρεσία και τις κεντρικές δομές στις οποίες έχει στηριχθεί το -από τη γέννησή του- ήδη ασταθές και ετοιμόρροπο συνταξιοδοτικό “οικοδόμημα Κατρούγκαλου”». Με την απόφαση του ΣτΕ -προσθέτει- οι κατηγορίες των ελεύθερων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των αγροτών πρέπει να απενταχθούν από τον ΕΦΚΑ και να υπαχθούν σε άλλους ασφαλιστικούς φορείς.

Οι λύσεις

Επίσης ο κ. Ρωμανιάς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με τα προβλήματα-«βόμβες» που θα δημιουργηθούν, εφόσον επαληθευτούν οι πληροφορίες για την απόφαση του ΣτΕ. Η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει άμεσα λύση σε σχέση με τη διόρθωση: α) των ποσών που κατέβαλλαν ως εισφορές όσοι ανήκουν στις συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, β) των συντάξεων οι οποίες χορηγήθηκαν από το 2017 και μετά, καθώς και γ) των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτημάτων. Στην περίπτωση αυτή, φυσικά, δεν αποκλείεται να ανοίξει ένας νέος κύκλος διεκδικήσεων από ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Στο πλαίσιο αυτό ο πρώην γ.γ. Κοινωνικής Ασφάλισης καλεί τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη να απαντήσουν:

1Τι θα γίνει με τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τους αγρότες, τις συντάξεις τους αλλά και τις εισφορές που έχουν καταβάλει από την 1η Ιανουαρίου 2017, οι οποίοι έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί από τον ΕΦΚΑ;

2 Τι θα γίνει με τις εκκρεμείς συνταξιοδοτικές αιτήσεις και τις αντίστοιχες εισφορές που έχουν καταβληθεί;
3Πώς θα αντιμετωπιστεί η ανατροπή των οικονομικών του νέου ασφαλιστικού φορέα;

4 Πώς θα αντιμετωπιστεί σωρεία οικονομικών, οργανωτικών και λειτουργικών θεμάτων που δημιουργούνται στο πεδίο της δημόσιας σύνταξης μετά την απόφαση του ΣτΕ;
Από την πλευρά της κυβέρνησης, θέση επί των πληροφοριών σε σχέση με την απόφαση του ΣτΕ πήρε χθες ο υφ. Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος. Σε συνέντευξή του ο κ. Πετρόπουλος επιχείρησε να φανεί καθησυχαστικός αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «απόφαση (από ΣτΕ) ακόμα δεν έχει διατυπωθεί για να ξέρουμε τις ειδικότερες σκέψεις».

Ομως, επί της ουσίας κάλεσε την Ολομέλεια του ΣτΕ να υποδείξει τι θα πρέπει να συμβεί εάν ακυρωθούν οι σχετικές διατάξεις του νόμου 4387 του 2016, αναφέροντας ότι «για να αποφανθεί το ΣτΕ αν είναι αντισυνταγματική μια διάταξη, θα έχει κάνει τουλάχιστον μία προσέγγιση αναφορικά με το αναλογιστικό αποτέλεσμα της επιρροής που θα έχει στο σύστημα η απόφασή του».

«Ομολογία» του προβλήματος από Τζανακόπουλο

Εμμέσως παραδέχτηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ότι αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα με τον ΕΦΚΑ, μετά τις αποκαλύψεις για την υπό έκδοση απόφαση του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματικές ζωτικές διατάξεις και «ξηλώνει» στην ουσία τον περιβόητο «νόμο Κατρούγκαλου». Σε συνέντευξή του ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμη στις τελικές αποφάσεις του ΣτΕ για τον ΕΦΚΑ και πως οι διασκέψεις συνεχίζονται. Προανήγγειλε, ωστόσο, ότι σε περίπτωση που υπάρξουν διατάξεις οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, αυτές θα τροποποιηθούν. «Την όποια απόφαση θα την επεξεργαστούμε, θα δούμε το σκεπτικό της. Ο γενικός κορμός της μεταρρύθμισης δεν τίθεται εν αμφιβόλω» διαβεβαίωσε.

«Συνεχίστε να πληρώνετε κανονικά παρά τη δικαίωση»

Δικαιωμένοι δηλώνουν οι επικεφαλής των φορέων εκπροσώπησης επιστημόνων και ελεύθερων επαγγελματιών εν όψει της καθαρογράφησης του περιεχομένου της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Καλούν ταυτόχρονα τα μέλη τους να συνεχίσουν με βάση το ισχύον σύστημα να καταβάλλουν τις εισφορές τους στον ΕΦΚΑ, για να αποφευχθεί ενδεχόμενο «παύσης πληρωμών» με απρόβλεπτες συνέπειες.

«Η ΓΣΕΒΕΕ εκ του θεσμικού της ρόλου οφείλει να τοποθετηθεί επί των αλλαγών που ενδεχομένως θα προκύψουν από την απόφαση, εφόσον και όταν αυτή εκδοθεί, και σε κάθε περίπτωση παραμένει σταθερή στη θέση της σχετικά με τον υπολογισμό των εισφορών επί των κερδών» τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς. Εως τότε, πρόσθεσε, η ΓΣΕΒΕΕ καλεί τους επαγγελματίες, τους βιοτέχνες και τους εμπόρους που εκπροσωπεί να συνεχίσουν να καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους.

«Η απόφαση του ΣτΕ, εάν και εφόσον είναι όπως αναφέρουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, αποτελεί δικαίωση όλων όσοι επισημάναμε εξαρχής ότι η επιβολή των συγκεκριμένων ασφαλιστικών εισφορών είναι στην ουσία δήμευση των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών και όχι λύση στο πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος» δήλωσε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας. «Ουδείς μπορεί να επιβιώσει και να επιχειρήσει στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Κόλλιας, «όταν οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές φτάνουν στο 70% των κερδών του».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός τόνισε: «Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες φαίνεται να δικαιώνουν τις προσφυγές κατά του ΕΦΚΑ που έκανε το ΤΕΕ, οι Ελληνες διπλωματούχοι μηχανικοί και άλλοι επιστήμονες. Εχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη, ως τελευταίο αποκούμπι όσων η κρατική αυθαιρεσία αδικεί».

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα