Ζάκερμπεργκ: Ναι! Υπήρξε εμπλοκή των Ρώσων!

Η κατάθεση του 33χρονου ιδρυτή του facebook στο Κογκρέσο προκάλεσε αίσθηση, κάνοντας λόγο για «πόλεμο προπαγάνδας» με τη ΜόσχαΑπό τη 
Θεανώ Καρούτα 

Ενώ χθες συνεχιζόταν για δεύτερη συνεχή ημέρα η κατάθεση του 33χρονου ιδρυτή του facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ στο αμερικανικό Κογκρέσο για την υπόθεση της Cambridge Analytica και τις ευθύνες του για την αθέμιτη χρήση των προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών, αίσθηση προκάλεσε η παραδοχή του την πρώτη ημέρα της διαδικασίας ότι υπήρξε ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016. Ο CEO έκανε λόγο για «πόλεμο προπαγάνδας» με τη Ρωσία, είπε ότι «πρόκειται για μια κούρσα εξοπλισμών: Βελτιώνονται συνεχώς, πρέπει λοιπόν να κάνουμε το ίδιο» και δεσμεύτηκε ότι «η μάχη εναντίον οποιασδήποτε παρέμβασης στις εκλογές σε όλον τον κόσμο» αποτελεί προτεραιότητά του.

Ο ιδρυτής της δημοφιλέστερης πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης πρόσθεσε ακόμη ότι το facebook συνεργάζεται με τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μίλερ στην έρευνα για τη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και έδωσε πλήρη εικόνα της τεράστιας επιρροής που μπορεί να έχει το μέσο σε αναρίθμητες δημοκρατικές κοινωνίες. Αναφορικά με την κατάθεση της Τρίτης, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του facebook βγήκε αλώβητος από την πολύωρη διαδικασία, ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για την υπόθεση και δεσμεύτηκε ότι έχει ήδη κινήσει διαδικασίες αλλαγής της πολιτικής του μέσου για την προστασία των χρηστών.

Πήγαν «αδιάβαστοι»

«Είναι ξεκάθαρο ότι δεν κάναμε αρκετά για να εμποδίσουμε αυτά τα εργαλεία να χρησιμοποιηθούν για εκμετάλλευση. Αυτό ισχύει για τις ψευδείς ειδήσεις, τις παρεμβάσεις ξένων χωρών στις εκλογές και τη ρητορική μίσους» ανέφερε.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, απάντησε σε ερωτήσεις συνολικά 44 γερουσιαστών για τις πρακτικές που χρησιμοποιεί το facebook στη συλλογή πληροφοριών, όμως δεν ήταν λίγοι αυτοί που παρατήρησαν ότι οι γερουσιαστές δεν πήγαν «διαβασμένοι» στην ακρόαση. Παράλληλα, τα πέντε λεπτά που καθένας τους είχε στη διάθεσή του για να θέσει την ερώτησή του και να πάρει απάντηση λειτούργησαν ευεργετικά για τον CEO, καθώς ο χρόνος δεν ήταν αρκετός για να τον «στριμώξουν».

Οι διαβεβαιώσεις του 33χρονου για σημαντικές αλλαγές δεν έπεισαν τους γερουσιαστές, οι οποίοι ζήτησαν να υπάρξουν αυστηροί κανονισμοί, φαίνεται όμως ότι ο αντίκτυπος της κατάθεσης είχε θετικές επιπτώσεις στη μετοχή της εταιρίας, που έκλεισε με κέρδη 4,5%. Στον απόηχο της κατάθεσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Cambridge Analytica Αλέξαντερ Τάιλερ παραιτήθηκε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα