Απίστευτο! Προβληματικά και τα F-35 της Lockheed

Τα υπερσύγχρονα αεροσκάφη με βλάβες • Το Πεντάγωνο βρήκε ίχνη διάβρωσης στον σκελετό και σταματά την παραλαβή τουςΑπό τη
Νεκταρία Καρακώστα

Φρένο στην παραλαβή των υπερσύγχρονων «αόρατων» (stealth) μαχητικών F-35 από τη Lockheed Martin βάζει το αμερικανικό Πεντάγωνο, έπειτα από διαφωνία με την κατασκευάστρια εταιρία για το ποιος θα επωμιστεί το κόστος επισκευής ενός λάθους που είχε να κάνει με τον ποιοτικό έλεγχο των αεροσκαφών. Και πέρσι το αμερικανικό Πεντάγωνο είχε σταματήσει να παραλαμβάνει F-35 για 30 ημέρες, εξαιτίας του εντοπισμού διάβρωσης σε κάποια σημεία του «σώματος» των αεροσκαφών, πρόβλημα που παρατηρήθηκε σε περισσότερα από 200 μαχητικά.

Οταν το πρόβλημα διορθώθηκε, οι παραδόσεις συνεχίστηκαν και η Lockheed Martin έπιασε τον στόχο των παραδόσεων για το 2017. Ωστόσο, τώρα το πρόβλημα εντοπίζεται στο ποιος θα πληρώσει τον «λογαριασμό» για την επισκευή δύο μαχητικών που παρελήφθησαν από το Πεντάγωνο, αλλά στη συντήρησή τους διαπιστώθηκε διάβρωση στο σημείο όπου το πάνελ από ανθρακονήματα συνδέεται με τον αλουμινένιο σκελετό. Με αφορμή τη νέα έριδα, το Πεντάγωνο εμφανίζεται απρόθυμο να παραλάβει τα 91 stealth που η Lockheed οφείλει να της παραδώσει εντός του 2018. Με κόστος ανά αεροσκάφος γύρω στα 120.000.000 δολάρια (χωρίς μηχανή) και τελικό κόστος ανά αεροσκάφος γύρω στα 350.000.000 δολάρια, το αμερικανικό Πεντάγωνο εμφανίζεται απρόθυμο να επιβαρυνθεί με το κόστος της επισκευής.

Οταν το Πεντάγωνο σταματά τις παραλαβές των F-35, αναπόφευκτα επηρεάζονται και οι ξένοι πελάτες, ανάμεσα στους οποίους και η Τουρκία. Πρόσφατα, μάλιστα, η προμήθεια των F-35 χρησιμοποιήθηκε από την Ουάσινγκτον ως μέσο άσκησης πίεσης στην Τουρκία, ώστε να μην προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών S-400. Αυτό δεν είναι το πρώτο πρόβλημα στην παραγωγή και εκτέλεση του ακριβότερου εξοπλιστικού προγράμματος του αμερικανικού Πενταγώνου, έρχεται μάλιστα σε μια στιγμή κατά την οποία η κυβέρνηση Τραμπ έχει ασκήσει δριμύτατη κριτική για το κόστος του μαχητικού. Το πρόγραμμα των F-35 αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των εσόδων και της Lockheed, αφού αντιπροσωπεύει το 1/4 του κύκλου εργασιών της.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα