Τι Σολτς, τι… Σόιμπλε; Γερμανοί και οι δύο!

Οσοι ελπίζουν σε καλύτερες ημέρες και σε λιγότερη πίεση με τον νέο υπ. Οικονομικών καλό είναι να αλλάξουν πλευρόAπό τον
Δημήτρη Ριζούλη

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει σήμερα την πρώτη συνάντησή του με τον νέο υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Ολαφ Σολτς στο Βερολίνο. Από πρώτο χέρι θα δει τι… καπνό φουμάρει ο διάδοχος του Σόιμπλε, που, σύμφωνα με τον έως τώρα βίο και την πολιτεία του, είναι διαλλακτικότερος του προκατόχου του και «φιλέλληνας». Τουλάχιστον αυτό αναφέρουν όλες οι σχετικές πηγές, ακόμα και της Γερμανίας. Ομως, μη γελιέστε! Οι Γερμανοί δεν αλλάζουν την πολιτική τους αναλόγως των προσώπων… Οσοι ελπίζουν σε καλύτερες ημέρες και σε λιγότερη πίεση καλό είναι να αλλάξουν πλευρό.

Πλην των γνωστών φιλομνημονιακών δυνάμεων της Ελλάδας, που ακόμα και τώρα, έπειτα από οκτώ χρόνια καταστροφής, επιμένουν ότι οι δανειστές καλώς μας εξόντωσαν, όλοι οι υπόλοιποι, δηλαδή η συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με καχυποψία (αν όχι εχθρικά) τη Γερμανία. Η τιμωρητική στρατηγική συντριπτικής ήττας της Ελλάδας και διάλυσης του κοινωνικού ιστού της ήταν ένα σαφές σχέδιο γερμανικής έμπνευσης που ακολουθήθηκε μεθοδικά και κατά γράμμα. Οι ίδιοι οι δανειστές, άλλωστε, παραδέχτηκαν ότι επρόκειτο περί πειράματος που τελικά απέτυχε! Εκτός κι αν από την αρχή σκοπός ήταν να αποτύχει…

Σε κάθε περίπτωση, η μέση τάξη της Ελλάδας εξαφανίστηκε, η εργασία μετατράπηκε σε σκλαβιά, τα ασημικά της χώρας ξεπουλήθηκαν ή δεσμεύτηκαν, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές εκχωρήθηκαν σε ξένα συμφέροντα και σε θέσεις-κλειδιά τοποθετήθηκαν ανθύπατοι, που διαχειρίζονται μεγάλες οικονομικές υποθέσεις κατά παραγγελία! Εν ολίγοις, αλώθηκαν τα πάντα, ενώ παραγράφηκε σειρά «αμαρτιών» του παρελθόντος, που αφορούσαν κυρίως τις γερμανικές εταιρίες και τις λαμογιές τους.

Η ατζέντα «κατοχής», λοιπόν, ικανοποιήθηκε πλήρως έως τώρα. Ομως, το Βερολίνο θέλει κι άλλα! Ιστορικά, το ίδιο συνέβαινε πάντα. Από την εποχή εμφάνισής τους στη γηραιά ήπειρο, τα διάφορα γερμανικά φύλα διακρίθηκαν για τρία χαρακτηριστικά: την προσαρμοστικότητα, την πλεονεξία και τον επεκτατισμό. Αφού άλωσαν σταδιακά την Ευρώπη, στη συνέχεια θέλησαν να πράξουν το ίδιο και στο Βυζάντιο! Αχόρταγοι για χρήμα και εξουσία, είχαν πάντα τον τρόπο τους, διεισδύοντας μεθοδικά στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Ακόμα και το Βατικανό κατέκτησαν, η μικρή Ελλάδα θα τους ξέφευγε;

Επανέρχομαι, όμως, στο σήμερα και στην απότομη προσγείωση για τον διάδοχο του Σόιμπλε, που αργά ή γρήγορα θα επιβεβαιωθεί. Ας μην έχουν αυταπάτες οι ρομαντικοί, οι αφελείς και οι πρόθυμοι… Οι Γερμανοί δεν αλλάζουν. Ο Ολαφ Σολτς μπορεί να είναι πιο διαλλακτικός και διπλωμάτης από τον κακόψυχο Σόιμπλε, όμως να είστε βέβαιοι ότι θα εκτελέσει το σχέδιο μέχρι τέλους. Ισως πιο… γλυκά, όμως το αποτέλεσμα θα είναι ίδιο. Το Βερολίνο δεν θα ησυχάσει μέχρι να πάρει τα πάντα. Μέχρι να κάνει την Ελλάδα κανονική αποικία του.

Τα πρώτα δείγματα γραφής φάνηκαν ήδη. Στις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος, η Γερμανία θέτει τους πιο σκληρούς όρους, που παραπέμπουν σε νέο Μνημόνιο. Ακόμα και το ΔΝΤ συμφωνεί σε μια λύση που θα προσφέρει οικονομική ανακούφιση και μερική επαναφορά της εθνικής κυριαρχίας, όμως η Μέρκελ λέει «όχι».
Χθες συνεδρίασαν το Euro Working Group και το λεγόμενο «Washington Group» (με επικεφαλής τον γνωστό Τόμσεν), και κατέγραψαν τις προθέσεις όλων των πλευρών. Γαλλία, ΔΝΤ και χώρες του Νότου συμφώνησαν να δοθεί στην Ελλάδα ελάφρυνση με ρήτρα ανάπτυξης, όμως η Γερμανία αντιστάθηκε και ζήτησε σκληρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, με συνεχείς ελέγχους «α λα τρόικα»!

Δηλαδή, νέο Μνημόνιο, όχι για τις δόσεις, αλλά αυτή τη φορά για ρύθμιση χρέους σε… δόσεις. Και να σκεφτεί κανείς ότι η ρύθμιση του ελληνικού χρέους έχει ήδη αποφασιστεί σε παλαιότερη Σύνοδο Κορυφής, αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε.

Αυτή, λοιπόν, θα είναι η νέα τακτική της Μέρκελ και του Σολτς: Δεσμά, με αντίδωρο μια κουτσουρεμένη λύση για το χρέος. Δεν θα αφήσουν έτσι εύκολα την Ελλάδα να αναπνεύσει… Δεν ξέρω, λοιπόν, τι αναμένει σήμερα ο Τσακαλώτος από την πρώτη συνάντησή του με τον Σολτς, αλλά καλό θα είναι να μην ξανοιχτεί και πολύ!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα