Σκηνικό Ιμίων στήνει στους Φούρνους η Αγκυρα!

Η κυβέρνηση κάνει λόγο για ψεύδη Γιλντιρίμ, ο οποίος ανακάλυψε τουρκική επιχείρηση σε ελληνικό έδαφοςΡεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

Yπουλα παιχνίδια παίζει η Τουρκία με τις ελληνικές σημαίες που τοποθέτησαν στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας νεαροί Ελληνες για να τιμήσουν τον ήρωα σμηναγό του Mirage 2000-5 Γιώργο Μπαλταδώρο.

Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ, με μία πρωτοφανή δήλωση, αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία στα νησιά και μίλησε για επιχείρηση της τουρκικής ακτοφυλακής που κατέβασε τη γαλανόλευκη από το νησί Ανθρωποφάς. Ωστόσο το διέψευσε η κυβέρνηση με επίσημο τρόπο, διά του εκπροσώπου της Δημήτρη Τζανακόπουλου, αλλά και μέσω πηγών του Πενταγώνου, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος.

Η ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο είναι έντονη από την ένταση που συντηρεί η Αγκυρα στο Αιγαίο και την κλιμακώνει ανά διαστήματα, επινοώντας επεισόδια, όπως τουλάχιστον διαβεβαιώνει η ελληνική κυβέρνηση, παραμονή μάλιστα της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στο Καστελόριζο. Ορισμένοι εκτιμούν πως η Τουρκία επιχειρεί να στήσει ένα σκηνικό ανάλογο αυτού των Ιμίων για να «γκριζάρει» την περιοχή των Φούρνων Ικαρίας, αν και τον Ιανουάριο του 1996 Τούρκοι δημοσιογράφοι ανέβηκαν στα Ιμια και κατέβασαν την ελληνική σημαία, τοποθετώντας στη θέση της την τουρκική, βιντεοσκοπώντας την ενέργειά τους. Στη νήσο Ανθρωποφάς οι ισχυρισμοί του Μπιναλί Γιλντιρίμ αλλά και του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν επιβεβαιώνονται.

Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να αποκλείσει την πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου από την Τουρκία στην περιοχή μετά την ύψωση της ελληνικής σημαίας σε πέντε νησίδες γύρω από τους Φούρνους Ικαρίας, όπως ισχυρίζονται οι κάτοικοι και ο δήμαρχος Φούρνων. Είναι εθνική κυριαρχία και έχουν κάθε δικαίωμα οι κάτοικοι της περιοχής και οποιοσδήποτε Ελληνας να υψώνουν την ελληνική σημαία. Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο νησί, από το οποίο, κατά τον κ. Γιλντιρίμ, Τούρκοι κατέβασαν την ελληνική σημαία, έχει κατασκευαστεί ταμιευτήρας συλλογής βρόχινων υδάτων με χρηματοδότηση και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Οι Τούρκοι εντάσσουν τον Μεγάλο και τον Μικρό Ανθρωποφάγο και ακόμη 15 νησάκια στους Φούρνους (Θύμαινα και Θυμαινάκι, Ξέρα, Κατεργάρικα, Λιμενόπετρα, Αλαφονήσι, Κισιρία, Κουρνιαχτή, Στρογγυλό, Πλάκα, Πλακάκι, Πρασονήσι, Μακρονήσι, Μικρός και Μεγάλος Αγιος Μηνάς) στις αμφισβητούμενες περιοχές του Αιγαίου, ενώ πολλές φορές στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη τους να κάνουν πτήσεις πάνω από τα συγκεκριμένα νησιά. Επιδιώκουν την επέκταση των «γκρίζων ζωνών» και ίσως ζητούν την αφορμή να στήσουν μία ελληνοτουρκική κρίση.

Οσα, δε, φέρεται ότι υποστήριξε ένας από τους Ελληνες που τοποθέτησαν τις σημαίες σε συνολικά πέντε νησίδες περιπλέκουν την κατάσταση και προκαλούν σύγχυση ως προς το τι ακριβώς συνέβη από το βράδυ της Παρασκευής (τότε τοποθετήθηκαν οι σημαίες) και μετά.
Οπως είπε χθες, το Σάββατο η ελληνική σημαία στη νήσο Ανθρωποφάς κυμάτιζε κανονικά, αλλά είδε περίεργες κινήσεις από γιοτ που εικάζει ότι ήταν «τουρκικό κατασκοπευτικό» και ενδεχομένως κατέβασε τη σημαία την Κυριακή, κάτι πάντως που δεν επιβεβαιώθηκε. Στο παρελθόν έχουν γίνει αναφορές για σκάφη αναψυχής στα οποία επιβαίνουν Τούρκοι κατάσκοποι μεταμφιεσμένοι σε τουρίστες.

«Είμαστε ενήμεροι για κάποιες ενέργειες του γείτονά μας, της Ελλάδας, η οποία προκαλεί την αύξηση της έντασης από καιρού εις καιρόν στο Αιγαίο. Οι αυξήσεις σε αυτές τις εντάσεις πολλαπλασιάστηκαν το τελευταίο διάστημα, ειδικά στα θέματα ιδιοκτησίας. Πάλι βλέπουμε ενέργειες που μοιάζουν με αυτές που γίνονται στα Καρντάκ (σ.σ.: Ιμια) και πάλι στα νησάκια ανοιχτά του Ντιντίμ έγινε μία απόπειρα να μπει ελληνική σημαία σε ακατοίκητο έδαφος. Η ακτοφυλακή παρενέβη με τις κατάλληλες ενέργειες και κατέβασε τη σημαία από εκεί» ήταν η δήλωση του Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Από την πλευρά του ο Τούρκος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι την ελληνική σημαία κατέβασαν Τούρκοι κομάντος και αμφισβήτησε τη Συνθήκη της Λωζάννης λέγοντας ότι «σε πολλά νησιά δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία».

«Οι σημαίες κυματίζουν κανονικά» απαντά ο δήμαρχος του συμπλέγματος

Ο δήμαρχος Φούρνων Ιωάννης Μαρούσης διέψευσε τον ισχυρισμό του Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι οι Τούρκοι κατέβασαν την ελληνική σημαία από τη νήσο Ανθρωποφάς και σημείωσε ότι οι σημαίες που ύψωσαν οι νεαροί για να τιμήσουν τον ήρωα σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο κυματίζουν κανονικά.

«Τα παιδιά πήγαν σε τρεις βραχονησίδες στη νότια πλευρά του νησιού και σε μία στη βόρεια, και τοποθέτησαν σημαίες. Σε αυτά τα τέσσερα σημεία κυματίζουν οι σημαίες που έβαλαν. Δεν υπήρχαν πριν σημαίες» είπε ο δήμαρχος Φούρνων. Αναφερόμενος στους νεαρούς, ο δήμαρχος Φούρνων εξήγησε: «Ηρθαν εδώ για διακοπές το Πάσχα και τώρα έχουν φύγει. Πήγαν σε βραχονησίδες του νησιωτικού συμπλέγματος των Φούρνων. Δεν ξέρω σε ποια αναφέρεται ο κ. Γιλντιρίμ. Τι δουλειά έχει η τουρκική νησίδα στο σύμπλεγμα των Φούρνων; Αν είναι τόσο εύκολο να έρθουν, όπως λέει ο κ. Γιλντιρίμ, και να κατεβάσουν τις σημαίες, θα διαφωνήσω».

Σημειώνεται ότι αρχικά ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε την ελληνική σημαία από νησί το οποίο βρίσκεται στην περιοχή ανατολικά του Φαρμακονησίου. Εκεί, ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα ελληνικό νησί. Στη συνέχεια, ο τουρκικός Τύπος ερμήνευσε τον κ. Γιλντιρίμ μιλώντας για ελληνικό νησί στο σύμπλεγμα των Φούρνων, «φωτογραφίζοντας» τα νησάκια Ανθρωποφάγοι, αλλά ήρθε η διάψευση από την ελληνική κυβέρνηση και από τον δήμαρχο Ιωάννη Μαρούση.

Καθυστερημένη διάψευση μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό από το Μαξίμου

Στο ύπνο πιάστηκε η κυβέρνηση, καθώς αιφνιδιάστηκε πλήρως από την προκλητικότατη ξαφνική ανακοίνωση του Μπιναλί Γιλντιρίμ. Η μεγάλη αμηχανία που επικράτησε αρχικά εκφράστηκε στο πρόσωπο του κυβερνητικού εκπροσώπου κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Είναι ενδεικτικό ότι το καθιερωμένο μπρίφινγκ καθυστέρησε 40 λεπτά, καθώς ο κ. Τζανακόπουλος πιάστηκε εξαπίνης και χρειάστηκε να πληροφορηθεί ο ίδιος από το Πεντάγωνο τι είχε συμβεί στην πραγματικότητα.

Ετσι, ο κ. Τζανακόπουλος άρχισε με πρώτο θέμα στην ατζέντα του τη νέα τουρκική πρόκληση που προκάλεσε μεγάλη κινητοποίηση στα αρμόδια υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών. «Θέλω να ξεκινήσω ενημερώνοντας ότι, με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο Ελληνας πρωθυπουργός από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος. Παρ’ όλα αυτά συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία και με απόλυτη σοβαρότητα» είπε ο κ. Τζανακόπουλος προς τους πολιτικούς συντάκτες, για να στείλει στη συνέχεια αυστηρό μήνυμα στην Αγκυρα: «Σε κάθε περίπτωση οφείλω να πω ότι η δήλωση του κ. Γιλντιρίμ είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα και πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ούτε τη θεωρία των γκρίζων ζωνών ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας».

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα