Καμπανάκι Κοτζιά στους Σκοπιανούς

«Δεν μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση μέσω συνεντεύξεων» είπε ο ΥΠΕΞ μετά τις προκλητικές δηλώσεις ΖάεφΜε 24ωρη καθυστέρηση ο Νίκος Κοτζιάς κάλεσε την ηγεσία των Σκοπίων να επιδείξει σοβαρότητα μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις Ζάεφ, που απέρριψε την αλλαγή του Συντάγματος και το erga omnes, σε συνέχεια των ακόμα πιο προκλητικών δηλώσεων Ντιμιτρόφ περί αλυτρωτισμού της Ελλάδας.

«Υπογράμμισα την ανάγκη οι ηγέτες της ΠΓΔΜ να κατανοήσουν ότι η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνεται μέσω συνεντεύξεων και συνεχών δημόσιων δηλώσεων. Θα πρέπει να επιδείξουν σοβαρότητα και να αποδεχτούν μια μέθοδο που θα μας οδηγήσει στη λύση» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο. Την ανεκδιήγητη εκτίμηση ότι ακόμα «υπάρχει ανοιχτό παράθυρο ευκαιρίας για αμοιβαία επωφελή συμφωνία» εξέφρασε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, αν και πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού επιβεβαιώνουν πως «σε καμία περίπτωση δεν έχουμε στο τσεπάκι μας τη συμφωνία αυτή». Προϋποθέσεις για λύση με «σύνθετη ονομασία» είναι η συνταγματική αλλαγή και το erga omnes, επανέλαβε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Η αντιπολίτευση, πάντως, κατηγορεί την κυβέρνηση για διπλωματική ήττα. «Το υπουργείο Εξωτερικών, αντί να καταγγείλει την αδιαλλαξία των Σκοπίων, εγκαλεί τη Νέα Δημοκρατία. Λες και επί πέντε μήνες φταίει η αντιπολίτευση για
τη διαπραγματευτική ανικανότητα της κυβέρνησης» δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, ενώ ο τομεάρχης Αμυνας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βασίλης Κικίλιας έκανε λόγο για «δικαίωση» της Νέας Δημοκρατίας. «Αδιανόητη η οποιαδήποτε συμφωνία» μετά τις δηλώσεις Ζάεφ, λέει το Κίνημα Αλλαγής.

Τη στήριξή του στις ακολουθούμενες διαδικασίες για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ εξέφρασε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια των επαφών του με τον Γενς Στόλτενμπεργκ στην Αγκυρα. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε κοινή συνέντευξή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε θιασώτες της διεύρυνσης τους ΝΑΤΟ, υποστηρίζουμε τις πρωτοβουλίες για την ένταξη στη Συμμαχία της Γεωργίας, της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και της ΠΓΔΜ».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα