Εκρηξη νέων απλήρωτων φόρων τον Φεβρουάριο!

Στα 101,609 δισ. ευρώ εκτινάχθηκε το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, παρά το «τσουνάμι» κατασχέσεωνΕκρηκτική αύξηση των απλήρωτων φόρων τον Φεβρουάριο δείχνουν τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο εκτινάχθηκε σε νέο ύψος ρεκόρ της τάξεως των 101,609 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί περίπου στο 55% του ΑΕΠ της χώρας! Από τα 101,609 δισ. ευρώ, τα 14,023 δισ. ευρώ έχουν χαρακτηριστεί επισήμως «ανεπίδεκτα είσπραξης», διαμορφώνοντας το πραγματικό ληξιπρόθεσμο χρέος σε 87,586 δισ. ευρώ.

Παρά το «τσουνάμι» κατασχέσεων και λοιπών μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, το πρώτο δίμηνο του έτους εκδηλώθηκε πρωτοφανές κύμα αδυναμίας κάλυψης υποχρεώσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έως το τέλος Ιανουαρίου τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ανήλθαν σε 2,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,6 δισ. ευρώ ήταν απλήρωτοι φόροι! Η ΑΑΔΕ αναγκάστηκε να διευκρινίσει ότι από τα 2,6 δισ. ευρώ των απλήρωτων φόρων του Ιανουαρίου, τα 1,6 δισ. ευρώ ήταν χρέη 1.900.000 μικροοφειλετών και το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ ήταν χρέη 26 μεγαλοοφειλετών.

Η ΑΑΔΕ προσπαθεί δηλαδή να εξηγήσει ότι, αν εξαιρεθούν οι 26 οφειλέτες, προκύπτει ότι κάτι λιγότερο από 1.900.000 φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους 1,6 δισ. ευρώ μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους!
Την ίδια περίοδο καταγράφεται «ρεκόρ» στον ρυθμό επιβολής κατασχέσεων από τις φοροεισπρακτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ σε βάρος χιλιάδων οφειλετών του Δημοσίου.

Ωστόσο, αυτό το «μπαράζ» κατασχέσεων επί δικαίους και αδίκους, το οποίο εξαπέλυσε η ΑΑΔΕ κατ’ εντολή των δανειστών, δεν απέδωσε τίποτε, παρά μόνο περισσότερες δυσκολίες επιβίωσης στα νοικοκυριά των οφειλετών του Δημοσίου.

Τον περασμένο Φεβρουάριο 1.088.696 φορολογούμενοι βρέθηκαν υπό τον κλοιό κατασχέσεων, πλειστηριασμών και δεσμεύσεων περιουσιακών στοιχείων τους. Κάθε εργάσιμη μέρα του μηνός αυτού τα δικαστικά τμήματα των ΔΟΥ επέβαλλαν 1.100 κατασχέσεις σε καταθέσεις, εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία φορολογουμένων, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων οφείλει στο Δημόσιο μικρού ύψους ληξιπρόθεσμα χρέη!

Το πλήθος των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις υποχώρησε από τα 4.107.315 σε 3.964.279, ενώ οριακή μείωση κατέγραψε και το πλήθος όσων βρίσκονται υπό τον κίνδυνο αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, από 1.757.439 σε 1.739.301.
Μάλιστα, από τις 27 Απριλίου αρχίζουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων για οφειλές προς το Δημόσιο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα