Λυρικές εκπλήξεις τη νέα σεζόν

Η Φανί Αρντάν σκηνοθετεί«Μάκβεθ» και η «Τραβιάτα» έρχεται πρώτη φορά στο Ηρώδειο από τον ΣεπτέμβριοΑπό τη
Γιώτα Βαζούρα

H σταρ του γαλλικού σινεμά Φανί Αρντάν θα σκηνοθετήσει τη «Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ» και η πρωτοποριακή καταλανική θεατρική κολεκτίβα των Λα Φούρα ντελ Μπάους τη «Νόρμα» του Μπελίνι την ερχόμενη σεζόν στη Λυρική! Αυτές είναι μερικές καλλιτεχνικές εκπλήξεις του νέου προγράμματος, το οποίο κοινοποιήθηκε στους δημοσιογράφους έξι μήνες πριν από την έναρξη της καινούργιας σεζόν.

Το πρόγραμμα 2018-2019 διευρύνει το ρεπερτόριο της όπερας, εμβαθύνει στην εξωστρέφεια με διεθνείς συνεργασίες και βοηθά στη διασύνδεση της Λυρικής με τις εικαστικές τέχνες. Οπως η σύμπραξη με τον οργανισμό ΝΕΟΝ.

«Η συνεργασία αυτή είναι πολύ ιδιαίτερη» εξηγεί στη «δημοκρατία» ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ Γιώργος Κουμεντάκης, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα πρόγραμμα που συνδέει πρωτοπόρους σύγχρονους εικαστικούς και σκηνοθέτες με παραγωγούς ταινιών με τη «ζωντανή» εκτέλεση ορχηστρικής μουσικής. «Η σεζόν 2017-18 κύλησε έντονα με απανωτά sold out, δημιουργώντας την εντύπωση πως η όπερα είναι κάτι ζωντανό και όχι μουσειακό» προσθέτει.

Η νέα περίοδος είναι διαρθρωμένη σε επτά θεματικούς κύκλους, μέσα από τους οποίους θα γνωρίσουμε αριστουργήματα που παρουσιάζονται πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπως η «Γενούφα» του Γιάνατσεκ, με την οποία ξεκινά επίσημα η σεζόν, ενώ θα υπάρχουν και έργα που έχουν χρόνια να ανέβουν, όπως η «Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ», αλλά και η «Τραβιάτα» του Βέρντι, η οποία θα παρουσιαστεί πρώτη φορά στο Ηρώδειο.

«Κύκλος Χατζιδάκι»

Η καλλιτεχνική σεζόν θα ανοίξει στις 16 Σεπτεμβρίου με το Γκαλά Ροσίνι, τιμώντας τα 150 χρόνια από τον θάνατο του συνθέτη, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Οπερας του Πέζαρο, ενώ τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο ακολουθεί σειρά συναυλιών που εντάσσονται στον «Κύκλο Χατζιδάκι».
Η όπερα του Γιάνατσεκ «Γενούφα», σε σκηνοθεσία Νίκολα Ράαμπ, θα κάνει πρεμιέρα στις 14 Οκτωβρίου, ενώ στις 10 Νοεμβρίου θα δούμε την πρώτη χορογραφία του νέου διευθυντή του Μπαλέτου της Λυρικής Κωνσταντίνου Ρήγου στη «Λίμνη των κύκνων» του Τσαϊκόφσκι. Ενδιαφέρον έχει η όπερα «Μανόν» του Ζιλ Μασνέ, που επιστρέφει ύστερα από 52 χρόνια.

Η παράσταση, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, κάνει πρεμιέρα στις 12 Δεκεμβρίου, ενώ με τη νέα χρονιά αρχίζει και η συνεργασία με τον πολιτιστικό οργανισμό ΝΕΟΝ, υπό τον τίτλο «The artist on the composer» και πρώτο φιλοξενούμενο εικαστικό τον Νίκο Ναυρίδη.
Από τις 19 Ιανουαρίου θα βλέπουμε την όπερα του Βέρντι «Σιμόν Μποκκανέγκρα», μια συμπαραγωγή της Λυρικής Σκηνής με τη Βασιλική Οπερα του Λονδίνου, και ακολουθεί το μπαλέτο «Herrumbre», η πρώτη χορευτική σύμπραξη με τον Ισπανό Νάτσο Ντουάτο (από τις 6/02).
Η επιτυχημένη «Λουτσία ντι Λαμμερμούρ» του Γκαετάνο Ντονιτσέτι θα επαναληφθεί τον Μάρτιο του 2019, σε σκηνοθεσία Κέιτι Μίτσελ, ενώ τον ίδιο μήνα θα δούμε και τους «Γάμους του Φίγκαρο» του Μότσαρτ, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη.

Στις 18 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί το ρεσιτάλ του βαρύτονου Δημήτρη Πλατανιά, ενώ τον Μάιο θα απολαύσουμε την πολυαναμενόμενη παραγωγή «Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ», με τη Φανί Αρντάν σε ρόλο σκηνοθέτη. Η μούσα του Τριφό συνεργάζεται με τη Λυρική, σκηνοθετώντας μια παράσταση που είναι βασισμένη στην όπερα του Σοστακόβιτς.

Τέλος, τον Ιούνιο του 2019 θα δούμε τη «Νόρμα» του Μπελίνι σε σκηνοθεσία των Κάρλους Παντρίσα και της πρωτοποριακής κολεκτίβας Λα Φούρα ντελ Μπάους, αλλά και τη φετινή αναβληθείσα παραγωγή της «Μήδειας» σε μουσική Νίκου Κυπουργού.

Δαπανηρό το «Στ. Νιάρχος»

Σε οικονομικό επίπεδο, η ΕΛΣ συνεχίζει να λαμβάνει τακτική επιχορήγηση 12.500.000 ευρώ, ενώ για το 2018 έχει λάβει ήδη το 40%. «Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι έκτακτες επιχορηγήσεις που πρέπει να παίρνουμε για να καλύπτουμε τα λειτουργικά έξοδα» τονίζει ο κ. Κουμεντάκης.
Ετσι, ενώ στο θέατρο Ολύμπια τα λειτουργικά έξοδα ήταν 600.000 ευρώ, στο «Σταύρος Νιάρχος» το ποσό έχει εκτοξευτεί στα 4.600.000 ευρώ. «Μην ξεχνάμε, η επιχορήγηση πηγαίνει στη μισθοδοσία. Τα υπόλοιπα πρέπει να καλυφθούν από τα εισιτήρια και τις χορηγίες. Χωρίς να είμαι υπερβολικός, η Λυρική είναι στην κόψη του ξυραφιού» καταλήγει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα