Στη Βουλή η πώληση μονάδων της ΔΕΗ!

Στη Βουλή η πώληση μονάδων της ΔΕΗ!Τη σκληρή μάχη με τα συνδικάτα της ΔΕΗ ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση με την κατάθεση, αργά χθες το βράδυ, του σχεδίου νόμου για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης. 

Το σχέδιο νόμου προβλέπει πως όλα τα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού της ΔΕΗ μεταβιβάζονται και διατηρούνται στις νέες εταιρίες που θα αποκτήσουν τις λιγνιτικές μονάδες, ενώ οι νέοι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις για έξι χρόνια. Ομως, στις νέες εταιρίες θα μεταφερθεί μόνο το απαραίτητο προσωπικό ώστε να λειτουργούν κανονικά τα εργοστάσια και τα ορυχεία, σύμφωνα με απόφαση της ΔΕΗ, και το υπόλοιπο θα μεταφερθεί σε άλλες υπηρεσίες της επιχείρησης. Η ΔΕΗ δεν θα μπορεί, μάλιστα, να προσλάβει προσωπικό των συγκεκριμένων μονάδων για δύο χρόνια.

Προειδοποιήσεις

Οι διοικήσεις των συνδικαλιστικών σωματείων της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ έστειλαν χθες επιστολή προς τους βουλευτές, στην οποία αναφέρουν πως η ΔΕΗ θα διαλυθεί με την πώληση των μονάδων. Από τη ΓΕΝΟΠ έχουν ήδη προειδοποιήσει πως με την κατάθεση του σχεδίου νόμου θα ξεκινήσουν 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία δύο εταιριών με την απόσχιση παγίων από τη ΔΕΗ, οι οποίες θα πωληθούν σε ιδιώτες επενδυτές. Η πρώτη περιλαμβάνει τη Μονάδα Μελίτη I ονομαστικής ισχύος 330 MW μαζί με την άδεια της Μελίτης II, ονομαστικής ισχύος 450 MW, και τα αντίστοιχα κοιτάσματα Κλειδιού, Λόφων Μελίτης και Βεύης. Η δεύτερη περιλαμβάνει τις Μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης, ονομαστικής ισχύος 300 MW εκάστη μαζί με τα αντίστοιχα ορυχεία. Ο πλειοδοτικός διαγωνισμός για την πώληση των μονάδων θα διενεργηθεί το αργότερο μέχρι το τέλος Μαΐου.

Φ. Κ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα