Η Αθήνα, ομφαλός του κόσμου

Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου από 23 ΑπριλίουΑπό τη
Γιώτα Βαζούρα

Η Αθήνα γίνεται ο ομφαλός του βιβλιοφιλικού κόσμου! Από τις 23 Απριλίου και για έναν ολόκληρο χρόνο η πόλη θα βρίσκεται στο κέντρο του παγκόσμιου χάρτη του βιβλίου, μετά την ανακήρυξή της ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας από την UNESCO. Παρουσιάσεις, ομιλίες σημαντικών συγγραφέων του εξωτερικού, στρογγυλές τράπεζες, ειδικά αφιερώματα, σκυταλοδρομίες λόγου, εκθέσεις, παραστάσεις και πολλές ακόμη δράσεις και εκδηλώσεις από όλα τα είδη των τεχνών (υπολογίζονται περί τις 250) θα λάβουν χώρα στην Αθήνα.

Οπως ανακοινώθηκε χθες σε σχετική συνέντευξη Τύπου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο δημαρχιακό μέγαρο της πόλης, τα επίσημα εγκαίνια του βιβλιοφιλικού έτους με τον τίτλο «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» και σύνθημα «Η Αθήνα γιορτάζει, η πόλη διαβάζει» θα γίνουν την προσεχή Δευτέρα στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Στην βραδιά αυτή θα δώσουν το «παρών» εκπρόσωποι της UNESCO και των εταίρων της, καθώς και προσωπικότητες από διεθνείς εκδοτικούς οργανισμούς και βιβλιοθήκες. Μάλιστα, η «υποδοχή» του βιβλιόφιλου έτους θα γίνει μελωδικά, αφού αργά το απόγευμα η Διονυσίου Αρεοπαγίτου θα γεμίσει με μουσικές, ενώ θα υπάρχουν αναγνώσεις και θεατρικά δρώμενα, εμπνευσμένα από το βιβλίο. Διακεκριμένοι συγγραφείς, όπως ο Ιαν Μακ Γιούαν, ο Τζορτζ Σάντερς, ο Τζον Κόνελι και πολλοί ακόμη, τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν εν καιρώ (μια και χθες έγινε γνωστό μόνο ένα μέρος του προγράμματος) θα βρεθούν το προσεχές διάστημα στη χώρα μας για να μιλήσουν για τα έργα τους, αλλά και να μας ταξιδέψουν στον μαγικό κόσμο των βιβλίων.

Κινητή βιβλιοθήκη

Τον Μάιο θα ξεκινήσει τις «βόλτες» της σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας μια κινητή βιβλιοθήκη και για τους κατοίκους που αδυνατούν λόγω συνθηκών να προμηθευτούν τους αγαπημένους τους τίτλους, ενώ σταδιακά διάφορα καλλιτεχνικά δρώμενα, όπως θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις, και χορευτικές δράσεις, θα «καταλάβουν» κάθε γωνιά της πόλης.

Σε αυτές τις εκδηλώσεις μετέχουν μεγάλοι πολιτιστικοί φορείς, όπως το Εθνικό, η Λυρική, το Μουσείο Μπενάκη, η Εθνική Βιβλιοθήκη, ο θεατρικός χώρος «Κινητήρας», το Βρετανικό Συμβούλιο, το Γαλλικό Ινστιτούτο, η Γεννάδειος, οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις και πολλοί ακόμη.
Από το δημαρχείο της Αθήνας θα ξεκινήσει τον Μάιο η Σκυταλοδρομία Λόγου -μία από τις συνεργασίες της διοργάνωσης με τους Ελληνες εκδότες-, με πρώτο «καλεσμένο» τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, ενώ θα υπάρξει και ειδικό αφιέρωμα στους Ελληνες νομπελίστες.

Στο θεματικό έτος συμμετέχουν και τα μικρά βιβλιοπωλεία της Ελλάδας, γιορτάζοντας την «Ημέρα των Μικρών Βιβλιοπωλείων» (28/04), η οποία θα τιμηθεί πρώτη φορά στη χώρα μας, ενώ στις 5 Μαΐου θα διοργανωθεί ένα αστικό πικνίκ στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρ. πλατεία Κοτζιά).

Επίσης, το Εθνικό Θέατρο θα κάνει τον Ιούνιο «θεατρικά δρομολόγια» με το «Λεωφορείο ο Πόθος» στις γειτονιές της Αθήνας, ενώ έργα 60 καλλιτεχνών, εμπνευσμένα από τον χώρο του βιβλίου, θα βρίσκονται σε αναπάντεχα μέρη της πόλης, στο πλαίσιο της δράσης «The City reads» του The Art Foundation.
Οπως τόνισε ο συντονιστής της «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» Γιάννης Τροχόπουλος, η διοργάνωση φιλοδοξεί να αγγίξει ολόκληρη την πόλη, κάθε ηλικιακή ομάδα, κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα, κάθε κοινωνική κατηγορία».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα