Ξέφραγο αμπέλι γίνεται και επίσημα η Ελλάδα! Οι μετανάστες θα μπορούν να πηγαίνουν όπου θέλουν

Ανοιξαν διάπλατα την πόρτα σε μετανάστες • Αποσυμφόρηση… των νησιών με το νομοσχέδιο Βίτσα, που αφήνει ελεύθερους ανά τη χώρα όλους όσοι αιτούνται άσυλο! 
Μυτιλήνη: 3η μέρα επεισοδίων στην υπό κατάληψη πλ. Σαπφούς 
Γέμισε πρόσφυγες ξανά η ΘεσσαλονίκηΜε το να αφήνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να αλωνίζουν ελεύθεροι στη χώρα ευελπιστεί η κυβέρνηση να λύσει το καυτό θέμα της συμφόρησης των νησιών, αφού, σύμφωνα με νομοσχέδιο του Δημήτρη Βίτσα που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, όσοι αιτούνται άσυλο θα μπορούν από εδώ και στο εξής να κυκλοφορούν ελεύθερα στην ελληνική επικράτεια ή στην περιοχή που ορίζεται με κανονιστικού χαρακτήρα απόφαση του διευθυντή της υπηρεσίας ασύλου. 

Το νομοσχέδιο ήρθε στη Βουλή μόνο μία μέρα μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι όσοι πρόσφυγες έρθουν εφεξής στα επίμαχα έξι νησιά που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα (Λέσβος, Σάμος, Χίος, Λέρος, Ρόδος και Κως) δεν θα είναι πια σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας και θα κυκλοφορούν πλέον ελεύθερα. Το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης είναι η αποσυμφόρηση των νησιών, αφού ο περιορισμός στην κυκλοφορία των αιτούντων άσυλο έχει ως συνέπεια τον «μη επιμερισμό των προσώπων αυτών σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια», αλλά αντιθέτως την άνιση συγκέντρωσή τους σε ορισμένες μόνο περιφέρειες, κάτι που επιφέρει σημαντική επιβάρυνση και υποβάθμισή τους σε σχέση με τις άλλες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το ΣτΕ.

Πάντως, το κατατεθέν νομοσχέδιο του Δημήτρη Βίτσα, πέρα από την επίμαχη διάταξη που, σημειωτέον, αποτελεί κοινοτική οδηγία, αφορά διάφορες πτυχές του Προσφυγικού και ρυθμίζει σωρεία εκκρεμών ζητημάτων του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, προβλέποντας συνολικά τη συντόμευση της διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου. Η επίσπευση της χορήγησης ασύλου αποτελεί υλοποίηση της δέσμευσης του αρμόδιου υπουργού, ο οποίος διατείνεται εδώ και μήνες ότι τα νησιά θα ανακουφιστούν μόνο αν γίνουν ταχύτερα οι διαδικασίες ασύλου και αν αυτοί που παίρνουν άσυλο μπορούν να μπαίνουν στην ενδοχώρα.

Αδειες διαμονής, επενδύσεις

Επίσης, το σχέδιο νόμου ρυθμίζει θέματα χορήγησης και ανανέωσης της άδειας διαμονής πολιτών τρίτης χώρας στην Ελλάδα για επενδυτική δραστηριότητα και ως ιδιοκτητών ακινήτων στις περιπτώσεις οικογενειακής επανένωσης, και χορήγησης δελτίου διαμονής ή διατήρησης του δικαιώματος διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών μελών οικογένειας Ελληνα πολίτη.

Επιπλέον, θα παρέχεται εφεξής η δυνατότητα στον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να χορηγεί άπαξ -κατ’ εξαίρεση- άδεια διαμονής διάρκειας τριών ετών, αντί δύο που προβλέπεται σήμερα σε πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν στην Ελλάδα για τουλάχιστον επτά συνεχή χρόνια. Ακόμη, με άλλη διάταξη καταργείται η χορήγηση άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους σε γονείς ανήλικων ημεδαπών χωρίς την καταβολή παραβόλου. Την ίδια ώρα, μέσω του νομοσχεδίου προβλέπονται αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν περιουσίες από πράξεις προσφύγων και μεταναστών στις περιοχές των Δήμων Χίου και Λέσβου. Ειδικότερα, το νομοσχέδιο αναφέρεται στους κατοίκους πέριξ του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σούδας και στην Κοινότητα του Χαλκειού. Οι αποζημιώσεις αφορούν το πρώτο τρίμηνο του 2017, ενώ εξαιρούνται οι κατηγορίες δαπανών για τις οποίες λειτουργούν ασφαλιστικά προγράμματα υποχρεωτικά (αυτοκίνητα) ή προαιρετικά (σπίτια, επαγγελματικές κατοικίες και χρηματικά ποσά) που κατά δήλωση κλάπηκαν.

Διαβάστε παρακάτω τη συνέχεια: 

Μυτιλήνη: 3η μέρα επεισοδίων στην υπό κατάληψη πλ. Σαπφούς

Αναστάτωση προκλήθηκε χθες το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία Σαπφούς στην πόλη της Μυτιλήνης, όταν ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός με στελέχη της δημοτικής Αρχής και συνεργεία καθαριότητας ζήτησαν από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, που διαμένουν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα στο σημείο, να αποχωρήσουν προκειμένου να καθαριστεί ο χώρος.

Οι διαδηλωτές προθυμοποιήθηκαν να καθαρίσουν οι ίδιοι τον χώρο, έβγαλαν τις μπλούζες τους και ξεκίνησαν να σκουπίζουν, ενώ ύστερα από λίγη ώρα αποχώρησαν προκειμένου να αναλάβουν δράση τα συνεργεία. Λίγο αργότερα η ένταση αναζωπυρώθηκε, καθώς έγινε γνωστό ότι τελικά άφησε την τελευταία του πνοή ο Αφγανός που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης και εδώ και τέσσερις μέρες καταγγέλλεται πως είχε πεθάνει εξαιτίας της ελλιπούς φροντίδας υγείας που είχε στον καταυλισμό.

Ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός δήλωσε ότι επικοινώνησε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα, από τους οποίους ζήτησε να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο ώστε να λήξει το συντομότερο η κατάληψη της πλατείας Σαπφούς.

—-

Γέμισε πρόσφυγες ξανά η Θεσσαλονίκη

Πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες στοιβαγμένοι έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης, σε πλατείες του κέντρου, στα ΚΤΕΛ και στα τρένα! Αυτή είναι η εικόνα που συναντά κανείς στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία εικοσιτετράωρα! Ανησυχίες για νέες προσφυγικές ροές εξαιτίας της πληρότητας του Εβρου και του καλού καιρού εξέφρασε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Πέτρος Λεκάκης.

Είναι ενδεικτικό ότι προχθές έφτασαν στη Θεσσαλονίκη περίπου 150 πρόσφυγες και τη Μ. Πέμπτη 106. «Ενώ δεν περιμέναμε καινούργιες ροές και θεωρούσαμε ότι μπορούσαμε να περάσουμε στο επόμενο βήμα για την ένταξη των προσφύγων, έχουμε πλέον τις ροές από τον Εβρο. Δεν χωρούν οι άνθρωποι εκεί, το υπουργείο είχε πάρει απόφαση να κλείσει κάποια camps. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι κοντά να ζήσουμε μέρες του 2015» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λεκάκης. Οπως ανακοίνωσε, ο δήμος θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του ζητήματος, ενώ αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη φορέων και στελεχών του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Σύμφωνα τον κ. Λεκάκη, οι χώροι φιλοξενίας σε Λαγκαδίκια και Διαβατά καθώς και τα διαμερίσματα (πρόγραμμα REACT) είναι ήδη γεμάτα και δεν υπάρχει η δυνατότητα να μείνουν εκεί. «Οι άνθρωποι που έρχονται μένουν με συγγενείς τους στα σπίτια που φιλοξενούμε περίπου 700 άτομα» σημείωσε ο αντιδήμαρχος.

Την ίδια ώρα αναμένεται να διεξαχθεί έρευνα πεδίου σε δείγμα 1.500 προσφύγων από διάφορες ομάδες για την καταγραφή των χαρακτηριστικών του πληθυσμού και κυρίως των δεξιοτήτων τους.

Παράλληλα ο δήμος έχει αρχίσει την εφαρμογή ενός τοπικού σχεδίου ένταξης προσφύγων και μεταναστών, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος URBACT III – Arrival Cities.

Βαγγ. Στολάκης

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα