Πανσέληνος με… τον Απόλλωνα

Ολονύχτια παράσταση της περφόρμερ Αποστ. Παπαδαμάκη στην ΠελοπόννησοΑπό τη
Γιώτα Βαζούρα

Η πανσέληνος του Ιουλίου στον «Παρθενώνα» της Πελοποννήσου, τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες της Φιγαλείας, θα είναι αλλιώτικη φέτος. Στις 28 και τις 29 Ιουλίου, σε ένα από τα ωραιότερα μνημεία της αρχαιότητας, με το ολόγιομο φεγγάρι να τους λούζει από ψηλά, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια ξεχωριστή χορευτική παράσταση, που θα γεμίσει με ήχους και συναισθήματα τον χώρο του μνημείου.

Μιλάμε για την ολονύχτια διαδραστική παράσταση, μια βιωματική περφόρμανς της διακεκριμένης χορογράφου Αποστολίας Παπαδαμάκη με τίτλο «The sleep and dream performance series: From darkness to light», η οποία αποτελεί μέρος του κύκλου εκδηλώσεων που έχει ξεκινήσει η ταλαντούχα δημιουργός από το 2014.
Η Αποστολία Παπαδαμάκη αυτή τη φορά εμπνέεται από τη χώρα των ονείρων και το φως του Απόλλωνα, και προσκαλεί τους θεατές να συνυπάρξουν δημιουργικά με την καλλιτεχνική ομάδα της παράστασης, να θαυμάσουν το φως της πανσελήνου και της ανατολής και να ζήσουν μια συναρπαστική εμπειρία στον περιβάλλοντα χώρο του ναού, του οποίου αρχιτέκτονας θεωρείται ο Ικτίνος.

Οπως υποστηρίζει η δημιουργός, η έμπνευση για την παράσταση προέρχεται από τις τελετουργικές εγκοιμήσεις των αρχαίων Ελλήνων και από τα χαρακτηριστικά στοιχεία του ναού: ισχύς, κάλλος και αρμονία. Για τις ανάγκες του δρωμένου ο στενός συνεργάτης της χορογράφου, ο βραβευμένος μουσικός και συνθέτης Τρύφωνας Κουτσουρέλης, δημιούργησε ένα πρωτότυπο έργο 14 ωρών, ένα site specific sound installation, που θα συνοδεύει τις δράσεις της ολονύχτιας παράστασης.

«Ναι» από το ΚΑΣ

Για την οργάνωση της εκδήλωσης στον χώρο του αρχαιολογικού μνημείου ήταν απαραίτητη η εξασφάλιση άδειας από το ΚΑΣ, η οποία και δόθηκε ομόφωνα. Η ανέγερση του ναού, ο οποίος χαρακτηρίζεται από πλήθος πρωτοτυπιών τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική διαρρύθμισή του, που τον καθιστούν μοναδικό μνημείο στην ιστορία της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής, τοποθετείται στο 420-400 π.Χ.

Μάλιστα, ο ναός που βλέπει σήμερα ο επισκέπτης δεν είναι ο αρχαιότερος που κτίσθηκε στον χώρο. Ο πρώτος Ναός του Απόλλωνα οικοδομήθηκε γύρω στα τέλη του 7ου αι. π.Χ., πιθανότατα στην ίδια θέση. Ακολούθησαν μία ή δύο οικοδομικές φάσεις του, περί το 600 και το 500 π.Χ.
Η είσοδος για την παράσταση είναι ελεύθερη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα