ΚΙΝΗΜΑ ΠΑΡ-ΑΛΛΑΓΗΣ

Η πολύφερνη νύφη και τα σενάρια για τις μετεκλογικές συνεργασίεςΑπό τον
Παναγιώτη Κωστόπουλο*

Το τελευταίο διάστημα γίνεται λόγος για την τακτική την οποία θα ακολουθήσει το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ όσον αφορά τις εκλογικές συνεργασίες και κατ’ επέκταση την πολιτική επιβίωσή του. Το δεδομένο είναι πως υπάρχει προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, εμφανής ή αφανής, εν όψει των σημαντικών ζητημάτων περί της συμφωνίας για το χρέος, τη συνταγματική αναθεώρηση, την ονομασία των Σκοπίων. Αυτοί είναι και οι σκόπελοι που θα κρίνουν εν πολλοίς την παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία.

Οι του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν πως υπάρχει φθορά, χωρίς -αντίθετα- η αξιωματική αντιπολίτευση να κεφαλαιοποιεί μεγάλο μέρος απ’ αυτήν. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι και η επόμενη κυβέρνηση θα είναι κυβέρνηση συνεργασίας. Οπότε το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ παρουσιάζεται ως πολύφερνη νύφη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Ούτως ή άλλως, σε πολλές ψηφοφορίες στη Βουλή ήταν ο χρήσιμος σύμμαχος της κυβέρνησης και θα συνεχίσει να είναι, ιδιαίτερα αν αποφασίσουν οι ΑΝ.ΕΛ. προς τέρψιν των ψηφοφόρων τους να τα βροντήξουν και να παραιτηθούν πριν από την ψήφιση της ονομασίας των Σκοπίων, για να κερδίσουν πάλι το πολυπόθητο 3% της εισόδου στη Βουλή, και ίσως και κάποιο υπουργείο στο μέλλον…

Από την άλλη, στο ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ βλέπουν ότι δεν «τραβάει» το σχήμα… Παραμένει ένα μείγμα με πολλούς καπεταναίους και πλέον λίγους στρατιώτες. Η εξουσία είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, οπότε και το «μέλλον» είναι εκεί. Πολλοί στο ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ προτρέπουν τη Γεννηματά να συνεχίσει να στηρίζει θέσεις, με τις οποίες ευθυγραμμίζεται ο πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ (όπως ο χωρισμός Εκκλησίας – Κράτους και το Σκοπιανό). Επομένως, το «Κίνημα» θα αναγκαστεί να βιώσει μια νέα παρ-αλλαγή και, αφού για τους περισσότερους πολίτες το ΠΑΣΟΚ έκλεισε τον κύκλο του και εξαφανίστηκε απ’ τον χάρτη με την παλιά μορφή, δεν θα διστάσουν να θυσιάσουν και το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ στον βωμό μιας μεγάλης μοντέρνας σοσιαλδημοκρατικής παράταξης, πιο προσιτής στον κόσμο και πιο κοντινής στην εξουσία.

Για να γίνει αυτό, πρέπει να μετατοπιστεί λίγο το ΠΑΣΟΚ στα αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ στα δεξιά, όσον αφορά την οικονομική πολιτική (κάτι που έχει κάνει ήδη με μεγάλη επιτυχία). Ετσι ο ΣΥΡΙΖΑ, απαλλαγμένος από τα βαρίδια κάποιων αριστεριστών, θα προσπαθήσει να χτίσει ένα πιο σοβαρό προφίλ (προσωπείο, για την ακρίβεια) και ο Τσίπρας να γίνει ο μεγάλος ηγέτης της μεγάλης κεντροαριστερής παράταξης. Βέβαια, γνώμη μου είναι ότι το πιο ωφέλιμο για τη χώρα θα ήταν το παλιό ΠΑΣΟΚ να μετονομαστεί σε ΚΙΝΗΜΑ ΑΠ-ΑΛΛΑΓΗΣ και να μας απαλλάξει από την πολιτική παρουσία του!

*Ιδιωτικός υπάλληλος, ιστορικός

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα