Στον Αρειο Πάγο τα δάνεια της Euromedica

Η αποστολή του φακέλου από τον Δ. Παπαγγελόπουλο με όλα τα στοιχεία στην Εισαγγελία του ανώτατου δικαστηρίου δικαιώνει την έρευνα της «δημοκρατίας»Από τη 
Μαρία Παναγιώτου

Μία δικαστική απόφαση, μία ερώτηση στη Βουλή από τον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο και η αποστολή από τον αναπληρωτή υπουργό, αρμόδιο για τα θέματα Διαφθοράς, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου του φακέλου της υπόθεσης Euromedica που περιλαμβάνει και τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της «δημοκρατίας» είναι οι εξελίξεις που δικαιώνουν την έρευνά μας.

Η «δημοκρατία» είχε φέρει πρώτη στο φως το σχέδιο αφελληνισμού της ιδιωτικής περίθαλψης, όταν το προηγούμενο διάστημα δημοσίευσε εκτενή έρευνα, μέσα από την οποία σκιαγραφούσε τον σκανδαλώδη τρόπο με τον οποίο πουλήθηκαν τα «κόκκινα» δάνεια του ομίλου Euromedica, που διακατείχαν τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank), ύψους 182.000.000 ευρώ, στο αμερικανικό fund Farallon Capital Management LLC, το οποίο προσέφερε μόλις 32.000.000 ευρώ. Είχαμε παρουσιάσει τότε εκτενώς τον αδιαφανή και ύποπτο τρόπο που στήθηκε ο διαγωνισμός πώλησης των δανείων μέσω της Deutsche Bank, καθώς και τις μεθοδεύσεις μέσα από τις οποίες αποκλείστηκαν άλλα funds, που ενδιαφέρονταν για την εξαγορά και σκόπευαν να κάνουν προσφορές ευνοϊκότερες για το μέλλον του ομίλου Euromedica, αλλά και επικερδέστερες για τις τράπεζες.

Να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο πως η τέταρτη συστημική τράπεζα, η Πειραιώς, η οποία διακατέχει κι αυτή «κόκκινα» δάνεια της Euromedica, ύψους περίπου 200.000.000 ευρώ, αρχικά συμμετείχε στον διαγωνισμό, τελευταία στιγμή όμως αποφάσισε να αποσυρθεί, παρότι στελέχη της, σύμφωνα με πληροφορίες μας, είχαν καθοδηγήσει τις εξελίξεις, ζητώντας από την Deutsche Bank να μην έχουν τα υπόλοιπα funds καμία πρόσβαση στα στοιχεία της Euromedica.

Αδιαφανής διαιδκασία

Να υπενθυμίσουμε, ακόμη, ότι την προηγούμενη εβδομάδα δύο funds, το Meridian Asset Management και το Carlton Group, έστειλαν επιστολή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και στον πρόεδρό της Δημήτρη Κυριτσάκη, στην οποία γινόταν λόγος για αδιαφανή διαδικασία, μέσω της οποίας η Deutsche Bank συμφώνησε στη μεταβίβαση «κόκκινων» δανείων της Euromedica. Μαζί με την επιστολή τους, μάλιστα, τα funds κατέθεσαν και την αλληλογραφία με την αρμόδια εκπρόσωπο της Deutsche Bank, από την οποία προκύπτει κάτι σχεδόν αδιανόητο: Οτι δυνατότητα συμμετοχής στη διαδικασία πώλησης των «κόκκινων» δανείων της Euromedica είχαν μόνο επενδυτικές ή άλλες εταιρίες που είχαν ενεργή σχέση πελάτη με την Deutsche Bank!

Η Euromedica, η οποία έχει προσφύγει στην ελληνική Δικαιοσύνη, κατόρθωσε πριν από λίγες μέρες την απαγόρευση της πώλησης των δανείων από την πλευρά της Farallon τουλάχιστον έως την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει που θα γίνει στις 22 Μαΐου.

Επίσης, εταιρίες που συμμετέχουν μετοχικά στον όμιλο Euromedica, μέσω της AXON (ο βασικός μέτοχος της Euromedica, καθώς έχει το 47,62% των μετοχών), έστειλαν στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και στην υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου επιστολή, όπου, μεταξύ άλλων, καταγγέλλουν την Τράπεζα Πειραιώς για «κατάχρηση κάθε έννοιας συναλλακτικής πίστης», καθώς «επέλεξε αυτή τη στιγμή για να θέσει την AXON σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης». Εν ολίγοις, η Τράπεζα Πειραιώς στοχεύει, εάν κερδίσει στο δικαστήριο, να ρευστοποιήσει το 47% των μετοχών της Euromedica στη Farallon, ώστε η τελευταία να ανεβάσει το ποσοστό της στο 64,5%. Προφανώς, το τελικό στάδιο του σχεδίου περιλαμβάνει την ολοκληρωτική παράδοση του ομίλου στο συγκεκριμένο fund.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος απέστειλε όλο τον φάκελο της Euromedica, δηλαδή την επιστολή των μετόχων της AXON, την ερώτηση του κ. Νικολόπουλου αλλά και τα δημοσιεύματα της «δημοκρατίας» στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Οι εξελίξεις θα είναι σε κάθε περίπτωση διαφωτιστικές…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα