Πυρ ομαδόν για τις λιγνιτικές μονάδες

Εντονες αντιδράσεις στην επιτροπή της Βουλής από κόμματα και φορείςΡεπορτάζ
Κατερίνα Κανάκη

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων διεξήχθη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, με τους φορείς που κλήθηκαν να τοποθετηθούν αλλά και σύσσωμη την αντιπολίτευση να ασκούν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, κυρίως για τα εργασιακά θέματα. Το νομοσχέδιο εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια προς συζήτηση, ωστόσο μόνο με την έγκριση των ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ., αφού Ν.Δ., ΔΗ.ΣΥ., ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και Ενωση Κεντρώων καταψήφισαν, ενώ το Ποτάμι επιφυλάχθηκε.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν απολύσεις μετά την παρέλευση της εξαετίας και ζήτησε να προβλεφθεί η κατοχύρωση πλήρους αποζημίωσης. «Πιστεύω, πάντως, ότι δεν έχει λόγο να απολύσει ο εργοδότης» σημείωσε ο κ. Παναγιωτάκης, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Μάλιστα, επέρριψε ευθύνες σε παλιότερες διοικήσεις που, όπως είπε, δεν επέδειξαν την απαραίτητη βούληση, είτε ολιγώρησαν στη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι δίνει τη δυνατότητα στον επενδυτή να φέρει τον δικό του κανονισμό και το δικό του μισθολόγιο. «Συμβάσεις με μειώσεις δεν πρόκειται να υπογράψουμε, οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να γίνουν βορά στον νέο ιδιοκτήτη» ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Απαντώντας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης υποστήριξε: «Τα έξι χρόνια απαγόρευσης απολύσεων είναι ο καλύτερος τρόπος με τον οποίο μπορεί να προστατευθούν τα εργασιακά δικαιώματα και ο νομοθέτης δεν μπορεί να προβλέψει ρυθμίσεις που να αφορούν τις σχέσεις δύο ιδιωτικών εταιριών, παρά τη δημόσια πλειοψηφία στη ΔΕΗ».

Ακόμη, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου ισοδύναμου για τις περιοχές που θα επιβαρυνθούν περιβαλλοντικά, εκτός από το τοπικό τέλος που θα επιβληθεί με το «λιγνιτόσημο», ενώ σημείωσε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση παράλληλα με τη δημοπρασία.

—-

Πρώτη μέρα της απεργίας χωρίς διακοπές ρεύματος

Η πρώτη μέρα των κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων είχε σχεδόν μηδενικό αποτύπωμα. Στην ουσία, παρά τη μη λειτουργία μεγάλου αριθμού μονάδων της ΔΕΗ δεν υπήρξαν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς η ζήτηση καλύφθηκε από τις μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ και μονάδες των ιδιωτών παραγωγών.

Τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ δείχνουν ότι τη Δευτέρα έμεινε εκτός λειτουργίας σειρά λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και συγκεκριμένα οι Αγ. Δημήτριος 1, 2, 3, Καρδιά 1, 2, 3, Μεγαλόπολη 3, 4, Αμύνταιο 1, 2 και Μελίτη, καθώς και οι μονάδες αερίου Λαύριο 5, Μεγαλόπολη 5. Από την Κυριακή είχε γίνει γνωστό ότι για να δείξουν στη ΓΕΝΟΠ πως κλείνουν μονάδες είχαν μπει στην ημερήσια αγορά σειρά λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης, έστω και αν δεν χρειάζονταν! Ετσι, θα μπορούσαν στη συνέχεια να κλείσουν και να επιδείξουν οι συνδικαλιστές της επιχείρησης «αγωνιστικό πνεύμα».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα