Δεν θέλω να με σώσει κάποιος!

Η Γλύκα Στοΐου μιλά στη «δημοκρατία» για την παράσταση «Life is a fairytale» • Άρθρο «δημοκρατίας» Β. ΕλλάδοςΑπό την
Ελένη Σκάρπου

Ε ίναι από εκείνες τις παραστάσεις που καταργούν τους πρίγκιπες πάνω στα άσπρα άλογα, απομυθοποιούν το ασθενές του γυναικείου φύλου και αποδεσμεύουν το ανδρικό φύλο από τις υποτιθέμενες απαιτήσεις που έχουν απέναντι στα θηλυκά. Σε κάθε περίπτωση η Γλύκα Στοΐου ανεβαίνει στη σκηνή για να μας μιλήσει με την αλήθεια της, εκείνη που όλοι μας ζούμε, αλλά δεν θέλουμε να το πάρουμε απόφαση.

Το έργο «Life is a fairytale» θα βρίσκεται στη Μικρή Σκηνή του Αθήναιον ως τις 29 Απριλίου, σε σκηνοθεσία Γιούστινας Χορόστσακ. «Το έπαιξα για πρώτη φορά φέτος στο αγγλικό θέατρο της Ρώμης για το αγγλόφωνο κοινό, με την ανανεωμένη μορφή του. Το κοινό το αποδέχτηκε πολύ θερμά και οι κριτικές ήταν πολύ καλές. Μου ζήτησαν λοιπόν να το φέρω και εδώ και κάνουμε τις παραστάσεις εναλλάξ στα ελληνικά και τα αγγλικά. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2017 με τίτλο “Στρίγκλα γυναίκα” και έπειτα στο 25ο Συνέδριο Θεάτρου της Αλάσκας, όπου ακούμπησαν πάνω στο κείμενό μου συγγραφείς και σκηνοθέτες. Πρόκειται για ιστορίες γυναικών που έχω ακούσει, που τσίμπησα και αυτό που θέλω να πω δεν είναι φεμινιστικό. Είναι ανθρώπινο και αφηγείται την αλήθεια μιας γυναίκας» αναφέρει η Γλύκα Στοΐου, η οποία μένει στη Ρώμη έχοντας ζήσει την παιδική ηλικία της στη Γουμένισσα του Κιλκίς, σε Κρήτη, Εδεσσα και Θεσσαλονίκη. Με έντονη καλλιτεχνική πορεία, διδασκαλία σε δραματική σχολή και ξενόγλωσσα σχολεία, δουλειά στην παραγωγή, στη σκηνοθεσία και τη δημοσιογραφία… καταθέτει τελικά την ψυχή της στο θεατρικό σανίδι.

«Στη σκηνή πρέπει να είσαι σε ετοιμότητα. Δεν μπορείς να είσαι ο άλλος σου εαυτός εκατό τοις εκατό. Ακούς τον θεατή, τον βλέπεις, υποκρίνεσαι, παράγεις ένα ψέμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να τον συνεπάρεις. Βέβαια, όταν είσαι καλλιτέχνης, δεν είσαι ευχαριστημένος με τίποτα. Είναι σαν μια άδεια τρύπα που δεν γεμίζει με τίποτα. Είσαι εκεί. Δεν απελευθερώνεσαι» επισημαίνει η Γλύκα και αυτό που θα μας κεντρίσει το ενδιαφέρον στην παράσταση είναι το ίδιο το κείμενο που έχει γράψει. 

Εδώ η Κατερίνα θυμάται μια ζωή τον εαυτό της να είναι στρίγκλα, όπως και όλες οι γυναίκες στην οικογένειά της. Τώρα θα τη δούμε να μιλά για την εμπειρία της πάνω στη Γη και να εξηγεί τους λόγους που αναζητούσε έναν «πρίγκιπα» για να τη σώσει. Με εμπνεύσεις από το «Ημέρωμα της Στρίγκλας», το «Λεωφορείον ο Πόθος» και όχι μόνο. Μαζί με τη Γλύκα Στοΐου θα αναρωτηθούμε αν η Κατερίνα θα καταφέρει να λυτρώσει την ψυχή της μέσα από το ταξίδι της στον Κάτω Κόσμο και θα παραδεχτούμε ότι τα πράγματα είναι απλά για να τα κάνουμε τόσο σύνθετα.

«Εχουν έρθει τα πάνω κάτω!»

«Μετά την παράσταση οι γυναίκες με ψάχνουν για να μου μιλήσουν. Μας έχουν μεγαλώσει άλλωστε με τόσα παραμύθια, και εμάς και τους άντρες. Οχι, δεν θέλω να έχω έναν πλούσιο άντρα και δεν περιμένω από κάποιον να με σώσει. Οι άντρες έγραψαν την ιστορία, όταν οι γυναίκες ήταν σπίτι και μεγάλωναν τα παιδιά τους. Σε κανένα παραμύθι οι άντρες δεν σώζονται από τις γυναίκες, παρά μόνο το αντίθετο. Τα τελευταία 50 χρόνια έχουν έρθει τα πάνω κάτω, έχουμε χάσει την μπάλα, ειδικά στην Ελλάδα που είναι ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή. Η γυναίκα δεν έχει ανάγκη πια να μένει στο σπίτι. Με όλα αυτά ταυτίζονται οι θεατές. Ωστόσο, μια δραματική μαύρη κωμωδία δεν μπορεί να αλλάξει την κοινωνία. Θα είμαι όμως ήσυχη και χαρούμενη αν έχει καταφέρει έστω και λίγο να προβληματίσει άντρες και γυναίκες και να τους κάνει να νιώθουν πιο ανεξάρτητοι, ώστε να ορίζουν εκείνοι τη ζωή τους» επισημαίνει η ηθοποιός, σκηνοθέτις και συγγραφέας, η οποία έχει συμμετάσχει σε ποικίλα πρωτότυπα πολιτιστικά προγράμματα και τα έργα της παρουσιάζονται συχνά στο ελεύθερο θέατρο, σε περιφερειακά θέατρα της Ελλάδας, της Ευρώπης και της Αμερικής.

Παραστάσεις: Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 20.00.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα