Ετοιμάζονται για εκβιασμούς οι Βρυξέλλες!

Τι κρύβει το νέο σχέδιο προϋπολογισμού της Ε.Ε. για το 2021-2027Σε αναδιανομή… πόρων, με δραστικές αλλαγές των κανόνων του παιχνιδιού, προχωρούν οι Βρυξέλλες, με το νέο σχέδιο προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το 2021-2027, που θα παρουσιαστεί επισήμως στις 2 Μαΐου. Στόχος των Βρυξελλών, όπως αναφέρει δημοσίευμα των «Financial Times», είναι η υποστήριξη των λιγότερο αναπτυγμένων περιοχών της Ενωσης. 

Για τον σκοπό αυτόν, δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ του προϋπολογισμού αναμένεται να ανακατευθυνθούν από την κεντρική και την ανατολική Ευρώπη, και από χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία, προς τις περιοχές που επλήγησαν σφόδρα από τη χρηματοπιστωτική κρίση, όπως η Ισπανία, η Ελλάδα, ακόμη και προς περιφέρειες της Γαλλίας.

Κάνοντας ένα «μετέωρο βήμα» προς τα εμπρός, η Ε.Ε. αναμένεται να βάλει τέλος στην πρακτική της κατανομής των χρημάτων με αποκλειστικό κριτήριο το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, προτάσσοντας κριτήρια, όπως η ανεργία των νέων, η εκπαίδευση και η προστασία του περιβάλλοντος, η μετανάστευση, η καινοτομία. Συνδέοντας την κατανομή των πόρων με τον βαθμό «συμμόρφωσης» των κρατών-μελών με τις ευρωπαϊκές αξίες και τις αποφάσεις της, η Ε.Ε. αφενός ανασχεδιάζει πλήρως την «πολιτική συνοχής» των 350 δισ. ευρώ, αφετέρου στέλνει εμφανώς ένα ηχηρό μήνυμα στις χώρες που το τελευταίο διάστημα δεν δίστασαν να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στις Βρυξέλλες σε θέματα κράτους δικαίου και δημοκρατικών προτύπων.

Η αντίδραση της Πολωνίας ήταν άμεση, καθώς έσπευσε να προειδοποιήσει ότι η σύνδεση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης με την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης αποτελεί «κατάχρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της» και θα προκαλέσει «τρομερά προβλήματα». Το νέο σχέδιο προϋπολογισμού «απαντά» και στις ανάγκες που έχουν αναδυθεί στη γηραιά ήπειρο:

Μακρόν και Μέρκελ, για παράδειγμα, υποστηρίζουν την ιδέα διάθεσης περισσότερων πόρων στις περιοχές που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο, όπως η Γερμανία και η Σουηδία.

Κι όλα αυτά, ενώ η αποχώρηση της Βρετανίας από την αγκαλιά της Ευρώπης αφήνει μια «τρύπα» 12-13 δισ. ευρώ ανά έτος. Οχι άδικα, οι αναλυτές προβλέπουν ότι η συζήτηση του σχεδίου προϋπολογισμού θα είναι η δυσκολότερη εδώ και 30 χρόνια!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα