Εφιαλτικές προβλέψεις από Goldman Sachs με καμπανάκι και για τις πρόωρες εκλογές!

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα αποφύγει ένα νέο μνημόνιο εκφράζει η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, που λειτουργεί και ως σύμβουλος του Ελληνικού Δημοσίου για το δημόσιο χρέος.Σε εκτενή χθεσινή ανάλυσή της η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται ενισχυμένη παρακολούθηση σε αντάλλαγμα για την ελάφρυνση του χρέους. Σημειώνει ότι η χώρα μας θα δυσκολευτεί να επιστρέψει σε βιώσιμο μονοπάτι χωρίς σημαντική ελάφρυνση του χρέους, ότι πρέπει να συγκεντρώσει ένα σημαντικό αποθεματικό χρημάτων πριν από την έξοδο από το πρόγραμμα και ότι η συμφωνία εξόδου πρέπει να περιλαμβάνει ένα ισχυρό σύστημα κινήτρων, ώστε να ενθαρρυνθεί η δημοσιονομική ευρωστία στην Ελλάδα μεσοπρόθεσμα.

Τονίζει ότι το χρέος θα μειωνόταν πολύ αργά ακόμα και υπό πολύ αισιόδοξες υποθέσεις σχετικά με τη μελλοντική ανάπτυξη, τον πληθωρισμό, το πρωτογενές πλεόνασμα και τις συνθήκες χρηματοδότησης. Χωρίς την ελάφρυνση του χρέους και με ένα σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον, η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας θα αυξηθούν ταχύτατα πάνω από το επίπεδο που το ΔΝΤ προσδιορίζει ως απαραίτητο για την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας μιας άλλης κρίσης. Η επενδυτική τράπεζα πιστεύει ακόμα ότι η Ελλάδα πρέπει να συγκεντρώσει ένα ουσιαστικό ταμειακό απόθεμα πριν από την έξοδο από το πρόγραμμα, μεγαλύτερο των 20 δισ. ευρώ. Συμπληρώνει δε ότι, σε αντίθεση με τις χώρες που ήταν σε πρόγραμμα, η Ελλάδα πιθανότατα θα αντιμετωπίσει αυστηρότερη νομισματική πολιτική κατά τα επόμενα χρόνια.

Τέλος, όπως επισημαίνει, η προοπτική των πρόωρων εκλογών μετά την έξοδο από το πρόγραμμα θέτει πολιτικούς κινδύνους για τη συνέχιση της οικονομικής πολιτικής, ιδίως εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία και ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι δύσκολος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα