«Οι διακινητές ζουν μέσα στα hot spots»

Κραυγή αγωνίας των τοπικών φορέων για την επιβάρυνση των κοινωνιών στις περιοχές πύλες εισόδου προσφύγωνΠέραν κάθε ελέγχου είναι η κατάσταση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, με αποτέλεσμα τα κέντρα υποδοχής να έχουν γίνει άντρα διακινητών, όπως λέχθηκε χθες, κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για το νομοσχέδιο σχετικά με το άσυλο. Τοπικοί φορείς και άλλοι έβγαλαν κραυγή αγωνίας για τις συνεχώς αυξανόμενες ροές και τη δυσανάλογη επιβάρυνση των τοπικών κοινωνιών, παρουσιάζοντας μια εικόνα χάους, ασυδοσίας και διάλυσης παντού, αλλά κυρίως στα νησιά και στον Εβρο.

Στη συνεδρίαση προκλήθηκε μεγάλη ένταση, με αφορμή τη σοκαριστική καταγγελία του Γιόνους Μοχαμαντί από το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών περί ύπαρξης διακινητών μέσα στα hot spots. Μάλιστα, ο ίδιος προχώρησε στην απίστευτη ομολογία ότι έδωσε 8.000 ευρώ σε διακινητή για να φέρει τη γυναίκα του στην Ελλάδα, αν και δεν τα κατάφερε. Ο Κώστας Κατσίκης των ΑΝ.ΕΛ. έκανε λόγο για παράνομη πράξη από την πλευρά του, τον ρώτησε αν έχει φέρει κι άλλους αλλοδαπούς στην Ελλάδα και ζήτησε να παρέμβει η εισαγγελική Aρχή. Απαντώντας, ο κ. Μοχαμαντί ανέφερε πως έχει πει τη μαρτυρία του και σε επιτροπή της Ε.Ε. και είχε ανάλογη αντίδραση από βουλευτή της Μαρίν Λεπέν. «Μακάρι να καλέσει ο βουλευτής εισαγγελέα να μου κάνει μήνυση, να βγει στην επιφάνεια το πρόβλημα» είπε.

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα νησιά με τις αυξημένες ροές μεταναστών περιέγραψε η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, καταθέτοντας αποκαλυπτικά στοιχεία. «Oλο το βόρειο Αιγαίο πέρυσι τέτοια μέρα είχε συνολικά 6.000 μετανάστες και φέτος έχει 13.500» είπε. Την ίδια ώρα, επισήμανε ότι εκκρεμούν χιλιάδες αιτήσεις, οι οποίες χρειάζονται τουλάχιστον 35 μήνες για να εξεταστούν. «Το προσωπικό στην υπηρεσία ασύλου είναι ελάχιστο, αυτοί οι άνθρωποι έχουν δυνατότητα να εξετάσουν 12 αιτήσεις ανά μέρα. Σήμερα στη Λέσβο ήρθαν 137 άτομα. Aρα χρειάζονται δύο εβδομάδες για να εξεταστούν μόνο οι αιτήσεις αυτών που ήρθαν σήμερα», όπως αποκάλυψε.

Και στον Εβρο

Ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση και στον Eβρο, με τον δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη να τονίζει ότι ο Εβρος θα είναι το επόμενο βόρειο Αιγαίο όσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές. Την ίδια ώρα, άφησε αιχμές κατά της Τουρκίας, λέγοντας ότι το πόσα άτομα θα περάσουν την ημέρα σχετίζεται και με άλλους παράγοντες που κατευθύνονται από τη γείτονα. «Χθες δεν πέρασε κανένας τα σύνορα, τι έγινε ξαφνικά;» διερωτήθηκε. Ζήτησε δε ενίσχυση των συνόρων, αλλά και του προσωπικού της Frontex.

«Τα νησιά είναι ένα καζάνι που βράζει, δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλη αναμονή» είπε, από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, ενώ για ανθρωπιστικά απαράδεκτη κατάσταση όσων μεταναστών ζουν γύρω από το λιμάνι της Πάτρας, περιμένοντας να μπουν σε ένα πλοίο για την Ιταλία, έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος. Περιέγραψε δε με μελανά χρώματα την εικόνα μεταναστών να «πηδάνε μπουλούκια» από τα κάγκελα του λιμανιού για να εισχωρήσουν παράνομα σε φορτηγό πλοίο προς Ιταλία, ενώ κατέθεσε και αίτημα για αύξηση της λιμενικής δύναμης όσο διαρκεί το πρόβλημα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα