Στο πλευρό του Στρατού οι Ελληνες!

Εμπιστοσύνη στις Εν. Δυνάμεις από το 80% των πολιτών. Νίκη σε πόλεμο με την Τουρκία προβλέπει το 42%Οι Ελληνες εμπιστεύονται στη συντριπτική πλειονότητά τους τις Ενοπλες Δυνάμεις, ενώ στο ενδεχόμενο πολέμου με την Τουρκία οι μισοί από τους ερωτηθέντες θεωρούν ότι η χώρα μας θα επικρατήσει των «γειτόνων». Είναι δύο από τα χαρακτηριστικά ευρήματα έρευνας της εταιρίας Public Issue, αναφορικά με τη στάση της ελληνικής κοινής γνώμης για θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σε μια ιδιαίτερη συγκυρία, με αρκετά μεγάλα θέματα ανοιχτά.

Την ώρα που η πλειονότητα των ερωτηθέντων μοιάζει να μην εμπιστεύεται το ΝΑΤΟ, εμπιστεύεται απόλυτα τον Στρατό και τις Ενοπλες Δυνάμεις.
Συγκεκριμένα, το 80% δηλώνει ότι «μάλλον εμπιστεύεται» τον Στρατό, σε αντίθεση με ένα 17% που δηλώνει ότι «μάλλον δεν τον εμπιστεύεται». Αίσθηση, εξάλλου, προκαλεί η απάντηση στην ερώτηση πώς βλέπουν το ενδεχόμενο να αυξηθεί κατά τρεις μήνες η στρατιωτική θητεία – από εννές μήνες σε δώδεκα. Το 64% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι μάλλον συμφωνεί με ένα τέτοιο ενδεχόμενο και το 31% ότι διαφωνεί.

Πιθανή σύρραξη

Την ίδια στιγμή, το 44% των ερωτηθέντων θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο ενός πολέμου με την Τουρκία τα επόμενα χρόνια, ενώ ένα 52% απίθανο. Σε περίπτωση πολέμου, πάντως, το 42% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι αυτός θα λήξει με νίκη της Ελλάδας και μόλις το 17% με νίκη της Τουρκίας. Ισορροπία βλέπει το 13%, την απάντηση «εξαρτάται από τους συμμάχους» δίνει το 8%, ενώ το 21% δεν έχει γνώμη. Οσον αφορά το πού θεωρούν πιο πιθανό να ξεσπάσει ένα θερμό επεισόδιο, η συντριπτική πλειονότητα πιστεύει στο Αιγαίο σε ποσοστό 65%, ενώ στη Θράκη απαντά το 7% και στην Κύπρο το 17%.

Επίσης, το 81% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι, σε σχέση με την περσινή χρονιά, οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας έχουν χειροτερεύσει, ενώ ένα 74% εκτιμά ότι το σημαντικότερο πρόβλημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η αμφισβήτηση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα