Ισορροπώντας στους κάκτους

Φωνιαδάκης και Εκμαν στη διπλή χορογραφία «Equilibre/Cacti»Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Τι σχέση μπορεί να έχει η ισορροπία (equilibre στα γαλλικά) με τους… κάκτους; Η νέα χορευτική παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η οποία ξεκινάει σήμερα στην Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» του Κέντρου Πολιτισμού, είναι ένα δίπτυχο χορού του Αντώνη Φωνιαδάκη και του Σουηδού χορογράφου Αλεξάντερ Εκμαν, που συνδέει με ένα αόρατο νήμα τις δύο παραπάνω έννοιες, μιλώντας με χορευτικούς όρους πάντα, για τις ισορροπίες παρελθόντος και μέλλοντος. Στο «Equilibre / Cacti», όπως είναι ο τίτλος της παράστασης, το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ακολουθεί τη χορογραφική έμπνευση των δύο δημιουργών και παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα σύνθεση. Συγκεκριμένα, στο «Equilibre», ο πρώην διευθυντής του μπαλέτου της ΕΛΣ Αντώνης Φωνιαδάκης μάς παρουσιάζει μια χορογραφία για τη σιδηρά πειθαρχία και την ατσαλένια θέληση των χορευτών του κλασικού χορού και την αυστηρή δομή και ιεραρχία του.

Με συνεργό τούς υποβλητικούς ήχους του Φίλιπ Γκλας από το εμβληματικό έργο του «Koyaanisqatsi», ο διεθνούς φήμης Ελληνας χορογράφος προσκαλεί το κοινό σε ένα ταξίδι στον ανεξερεύνητο πυρήνα του χορού. Μάλιστα, η πρώτη εκδοχή της χορογραφίας με τίτλο «Des/Équilibre/s» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο περσινό Summer Nostos Festival του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Το β’ μέρος

Στους … «Κάκτους» του, από την άλλη, ο σπουδαίος Σουηδός χορογράφος Αλεξάντερ Εκμαν σχολιάζει την επιτηδευμένη διανόηση κάποιων «δήθεν» ειδικών, οι οποίοι, εξασκώντας από ασφαλή θέση και με υπερβάλλοντα ζήλο την κριτική τους, οδηγούνται σε παράλογους προσδιορισμούς. Ο Εκμαν, στην πρώτη του συνεργασία με τη Λυρική, επέλεξε το πολυβραβευμένο «Cacti» (ολλανδικό βραβείο χορού Zwaan 2010, National Dance Award 2012, Βραβείο Ολίβιε 2012, Βραβείο Helpmann 2013), ένα έργο στο οποίο θα δούμε 12 χορευτές, αόρατα παγιδευμένους στις τετράγωνες λευκές πλατφόρμες τους, να κινούνται με στρατιωτική ακρίβεια, δημιουργώντας κίνηση και ήχο με τα σώματά τους και τα σκηνικά αντικείμενα.

Η μουσική των Χάιντν, Μπετόβεν και Σούμπερτ αποτελεί τον μουσικό καμβά της παράστασης, ενώ στο σκηνικό θα δούμε να πρωταγωνιστούν οι κάκτοι δίνοντας τη δυνατότητα για πολλές και διαφορετικές μεταφορικές ερμηνείες. «Είναι ένα αλλόκοτο, ένα παράξενο φυτό. Είναι τρομακτικό, αλλά ταυτόχρονα όμορφο. Υπάρχει ένα μυστήριο γύρω του» σχολιάζει ο Εκμαν.

• Info: Η χορευτική παράσταση με τίτλο «Equilibre / Cacti» κάνει πρεμιέρα αύριο στη Λυρική. Εως τις 6 Μαΐου. Ωρα έναρξης: 20.00.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα