Επτά στα δέκα νοικοκυριά τα βγάζουν πέρα οριακά!

Αποκαλυπτική έρευνα του ΙΟΒΕ καταγράφει τον Απρίλιο αυξημένο το κλίμα απαισιοδοξίαςΕπιδείνωση της κατάστασης των ελληνικών νοικοκυριών τον Απρίλιο κατέγραψε το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Το ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών που δήλωσαν ότι «μόλις τα βγάζουν πέρα» αυξήθηκε στο 70%, από 67% τον Μάρτιο, ενώ η απαισιοδοξία τους χτύπησε «κόκκινο» για άλλον έναν μήνα.

Πιο αναλυτικά, η τελευταία μηνιαία έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, που δημοσιοποιήθηκε χθες, δείχνει ότι η ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος δεν αντανακλάται ακόμα στην καθημερινότητα ούτε στην ψυχολογία των πολιτών. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος επανήλθε τον Απρίλιο σε ανοδική τροχιά και διαμορφώθηκε στις 103,6 μονάδες, από 99,8 τον Μάρτιο και 104,3 τον Φεβρουάριο (μετά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και την έξοδο στις αγορές με επταετές ομόλογο).

Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών περιμένει επιδείνωση τόσο της ατομικής και της οικογενειακής οικονομικής κατάστασης όσο και των οικονομικών της χώρας: το 57% των νοικοκυριών ανέφερε ότι περιμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασής του και μόλις το 5% προβλέπει μικρή βελτίωση, ενώ το 59% των καταναλωτών προβλέπει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας και μόνο το 10% αναμένει ελαφρά βελτίωση. Ενδεικτικό των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά είναι επίσης ότι μόλις το 10% των καταναλωτών δήλωσε ότι αποταμιεύει (σημειώνοντας μικρή αύξηση σε σχέση με το 7% του προηγούμενου μήνα) και το ίδιο περίπου ποσοστό αντλεί χρήματα από τις αποταμιεύσεις του για να τα βγάλει πέρα.

Το 72% των ερωτηθέντων (από 73% τον Μάρτιο) δεν θεωρεί καθόλου πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, έναντι μόλις 11% που τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή. Εξάλλου, το 63% των καταναλωτών (από 60% τον Μάρτιο) προβλέπει ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ μόνο το 3% αναμένει το αντίθετο.
Συντριπτικά είναι τα ποσοστά των καταναλωτών που δεν έχουν πρόθεση να προχωρήσουν σε σημαντικές αγορές μέσα στον επόμενο έναν χρόνο: το 92% δεν έχει πρόθεση αγοράς αυτοκινήτου και μόλις 1% ίσως να προβεί σε αγορά/κατασκευή κατοικίας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα