Ασχημα κόλπα με τους συνταξιούχους

Στο επικοινωνιακό παιχνίδι η Φωτίου! Υποστήριξε ότι δεν είναι «τελειωμένο» το ζήτημα των περικοπών από το 2019

Σε επικοινωνιακό γαϊτανάκι έχουν μετατρέψει τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη το θέμα της εφαρμογής ή όχι των -νομοθετημένων για το 2019- νέων μειώσεων στις συντάξεις, μοιάζοντας να «μαδούν τη μαργαρίτα» και να παίζουν παιχνίδια μικροπολιτικών συμφερόντων με την αγωνία των απομάχων της εργασίας. 

Στον χορό των «θα», «μπορεί» και «ίσως» μπήκε και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου, δηλώνοντας χθες ότι δεν είναι τελειωμένο το θέμα των μειώσεων στις συντάξεις από το 2019.
Η κυρία Φωτίου, αν και από τη μια πλευρά υποστήριξε πως όσα μέτρα έχουν ψηφιστεί θα εφαρμοστούν, από την άλλη δήλωσε ότι δεν είναι τελειωμένα τα θέματα που σχετίζονται με τις νομοθετημένες από την 1η Ιανουαρίου του 2019 μειώσεις στις συντάξεις.

Μετάβαση

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας ανέφερε: «Είμαστε σε μια κατάσταση μετάβασης που είναι κοσμογονική, που θα φέρει και άλλα πράγματα».

Κι ενώ επέμεινε στην τακτική των «τυφλών» επιθέσεων σε βάρος των μέσων ενημέρωσης, έκανε λόγο για κλίμα τρομοκράτησης των συνταξιούχων από μέσα ενημέρωσης και για εφιαλτικά τρέιλερ των καναλιών.

Πρόσθεσε δε ότι οι μειώσεις που αφορούν τις συντάξεις από τις αρχές του επόμενου χρόνου (έως και 18% επί της προσωπικής διαφοράς του αθροίσματος κύριας και επικουρικής σύνταξης) θα γίνουν (εάν υλοποιηθούν) μόνο σε ποσά άνω των 1.000 ευρώ τον μήνα.
Ανάλογες «ήξεις αφήξεις» δηλώσεις έχουν κάνει τον τελευταίο καιρό τόσο η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου (επισημαίνοντας ότι δεν είναι η ώρα να τεθεί προς συζήτηση με τους δανειστές το θέμα της ενδεχόμενης μη εφαρμογής των νομοθετημένων μειώσεων) όσο και ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος.

Την ίδια στιγμή, όμως, κατά την οποία τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη «μαδούν τη μαργαρίτα» για χάρη μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, οι συνταξιούχοι αγωνιούν για το τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με τα εναπομείναντα έσοδά τους από τις συντάξεις, που έχουν συρρικνωθεί ακόμη και πάνω από 50% ύστερα από διαδοχικά «κουρέματα» κατά τη διάρκεια των «πέτρινων» μνημονιακών χρόνων.

Μισόλογα από την Αχτσιόγλου για τα κλεμμένα

Τη λογική «για όλα φταίνε οι άλλοι, οι πρώην και οι επόμενοι» (σε παράφραση του γνωστού τραγουδιού) έχει υιοθετήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αντιδρώντας με εκνευρισμό στην κριτική για τα τεράστια λάθη που γίνονται σε βάρος των συνταξιούχων.
Με αφορμή τις τελευταίες αιτιάσεις του μέλους της διοικούσας επιτροπής του ΚΕΠΕΑ / ΓΣΕΕ Κώστα Νικολάου για τις εισφορές που παράνομα παρακρατούνται, από το υπουργείο χθες εκδόθηκε νέα ανακοίνωση, στην οποία -για ακόμη μία φορά- δεν δίνονται απαντήσεις επί της ουσίας. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για δημοσιεύματα που επιχειρούν να δημιουργήσουν παντελώς ψευδείς εντυπώσεις γα τις παρακρατήσεις της εισφοράς υπέρ ΑΚΑΓΕ.

Ωστόσο, αντί να δοθεί ουσιαστική απάντηση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αρκείται να επαναλάβει ότι από τις 3 Μαΐου διορθώθηκε το λάθος που συνέβαινε επί δύο χρόνια σε γνώση της κυβέρνησης (!), όπως η κυρία Αχτσιόγλου παραδέχτηκε πρόσφατα.
Επίσης, στην απάντηση αναφέρεται ότι κανένα ζήτημα δεν υπάρχει για την παρακράτηση ΑΚΑΓΕ στις κύριες συντάξεις, καθώς η διάταξη του ν.4387/16 αναφέρει ότι οι συντάξεις «συνεχίζουν να καταβάλλονται στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί κατά την 31/12/2014».

Ο κ. Νικολάου υποστηρίζει, από την πλευρά του, ότι οι παράνομα παρακρατηθείσες εισφορές υπέρ ΑΚΑΓΕ δεν είναι 60.000.000 ευρώ αλλά 660.000.000 ευρώ (!) και εκτιμά ότι τα «κλεμμένα» από κύριες και επικουρικές είναι συνολικά 3,86 δισ. ευρώ.
Στο μεταξύ, χθες η κυρία Εφη Αχτσιόγλου ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει ένα νέο πρόγραμμα εργασίας για νέους έως 30 ετών σε επιμέρους πρότζεκτ στο Δημόσιο. Οσοι επιλεγούν θα ασχοληθούν με την ψηφιακή αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών.

«Γαλάζια» ερώτηση για τη σύγχυση

Εξηγήσεις από την Εφη Αχτσιόγλου για το τι μέλλει γενέσθαι με τις μειώσεις στις συντάξεις ζητούν 46 βουλευτές της Ν.Δ. Με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, κατόπιν πρωτοβουλίας του τομεάρχη Εργασίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννη Βρούτση, κατηγορούν τα κυβερνητικά στελέχη για αντιφατικές και αντικρουόμενες δηλώσεις που επιτείνουν τη σύγχυση για τις νέες «άδικες, αχρείαστες και επώδυνες μειώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ., που θα συντελεστούν από τον Δεκέμβριο του 2018 και μετά». Οπως αναφέρουν οι «γαλάζιοι» βουλευτές, την ώρα που οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της χώρας «αγωνιούν ευλόγως», οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για περικοπές δεν έχουν ανακληθεί.

Στο πλαίσιο αυτό καλούν την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις τόσο για το ύψος των περικοπών όσο και για τον αριθμό των συνταξιούχων που θίγονται ανά Ταμείο.
Ρωτούν επίσης να μάθουν ποιο είναι το ποσό των οικογενειακών επιδομάτων που καταργούνται, αλλά και σε πόσες νέες και παλαιές συντάξεις έχει ήδη εφαρμοστεί η μείωση λόγω προσωπικής διαφοράς.