Tεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου!

Από 3 έως 30 τρισ. (!!!) κυβικά πόδια μόνο στα νότια της Κρήτης

Νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν επίσημα τον μεγάλο πλούτο που υπάρχει στην Ελλάδα

Τι αποκάλυψε σε συνέδριο ο πρόεδρος της Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων Η Θέση μας: Ακυβέρνητο πλοίο η συγκυβέρνηση

Διαβάστε επίσης:

►Ασχημα κόλπα με τους συνταξιούχους

►Μαχαίρι στα αγροτικά κονδύλια

►Εφυγαν τα «ραβασάκια» για 436.653 ανασφάλιστα οχήματα

►Χάθηκαν 32,5 δισ. σε μια επταετία!

►Μπαίνουν ελεγκτές στη Folli Follie!

►«Γέφυρα» Αδωνη στην κυβέρνηση με φόντο τα εθνικά θέματά μας!

►Τετ α τετ με πολιτικούς και δείπνο στο Προεδρικό για Κάρολο και Καμίλα

Χρυσάφι στα σπλάχνα της Κρήτης!

Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου νότια του νησιού βγάζουν την Ελλάδα από την κρίση. Αποκαλύψεις στο Med Petroleum Summit

Ρεπορτάζ
Νίκος Ελευθερόγλου

Σε ποσότητες που κυμαίνονται από 3 έως 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια υπολογίζονται τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα νότια της Κρήτης, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων Γιάννης Μπασιάς από το βήμα του Med Petroleum Summit που διοργανώνει στην Αθήνα η IN-VR Oil & Gas.

Με την τοποθέτησή του ο κ. Μπασιάς επιβεβαίωσε το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «δημοκρατίας», που στις 5 Οκτωβρίου του 2012 ανέφερε, με βάση κείμενο του Reuters, ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου που υπάρχουν νότια της Κρήτης θα μπορούσαν να αποφέρουν στην Ελλάδα 600 δισ. δολάρια τα επόμενα 25 χρόνια. Τα στοιχεία προέρχονταν από γνωστή μελέτη του ομότιμου καθηγητή στο Πολυτεχνείο Κρήτης Αντώνη Φώσκολου.

Επίσης, σύμφωνα με άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Environmental Science and Engineering», υπολογιζόταν ότι στην Ελλάδα υπάρχουν αποθέματα φυσικού αερίου ύψους 4 τρισ. κυβικών ποδιών και αποθέματα φυσικού αερίου ύψους 3 δισ. βαρελιών.
Με αυτά τα στοιχεία μπορεί κανείς εύκολα να υπολογίσει ότι η Ελλάδα, εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις, θα ήταν σε θέση όχι μόνο να ξεπληρώσει το χρέος της, αλλά και να εξοικονομήσει αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ από τις εισαγωγές καυσίμων, για τις οποίες δαπανά το 5% του ΑΕΠ.

Ενεργειακός κόμβος

Θα μπορούσε επίσης να γίνει διαμετακομιστικός κόμβος για το αέριο προς την Ευρώπη, εάν οριοθετήσει μία Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) που θα της επιτρέψει να εξορύξει νομίμως τους υδρογονάνθρακες.
Από τη μεριά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων Γιάννης Μπασιάς, αναφερόμενος στις εκτιμήσεις για το μέγεθος των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και απευθυνόμενος στους εκπροσώπους ξένων ανεξάρτητων εταιριών διαχείρισης υδρογονανθράκων και πετρελαϊκών που δραστηριοποιούνται στην έρευνα κι εκμετάλλευση, τις απέδωσε:

– Στις ομοιότητες των γεωλογικών δομών της δυτικής Ελλάδας με εκείνες του Ζορ.
– Στις αντίστοιχες ομοιότητες της Κρήτης με εκείνες των κοιτασμάτων Ονησιφόρος και Καλυψώ της Κύπρου.
– Στις ανακαλύψεις που έχουν γίνει στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου από τέσσερις τύπους γεωλογικών δομών:
• Καλυψώ, Ονησιφόρος, Ζορ: 37 τρισ. κ.π. φυσικού αερίου
• Αφροδίτη, Τανίν και Καρίς: 6 τρισ. κ.π.
• Λεβιάθαν και Ταμάρ: 33 τρισ. κ.π.
• Μαρί, Νόα και Γάζα: 2,5 τρισ. κ.π.

Ο κ. Μπασιάς εκτίμησε ότι οι πρώτες γεωτρήσεις στις παραχωρήσεις της Κρήτης και του Ιονίου θα γίνουν τρία χρόνια μετά την υπογραφή των συμβάσεων.
Τα βάθη όπου μπορούν να φτάσουν τα μεγάλα γεωτρύπανα, βάσει της υπάρχουσας τεχνολογίας, είναι 3.000 μέτρα.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Γ. Σταθάκης παρουσίασε στο συνέδριο τέσσερις βασικούς στόχους της κυβερνητικής πολιτικής, που είναι η ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό κόμβο με τους αγωγούς ΤΑΡ και East Med, η αναβάθμιση του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, που ολοκληρώνεται αυτόν τον μήνα, η κατασκευή νέου πλωτού ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη και ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου IGB.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα