Ακόμα οκτώ γιατροί στη «μαφία των φαρμάκων»;

Οργάνωσαν ένα καλοστημένο δίκτυο για τις εξαγωγές στη ΓερμανίαΡεπορτάζ
Μαρία Ζαχαροπούλου

Η δράση της πολυπλόκαμης οργάνωσης που φέρεται ότι δρούσε στον χώρο της υγείας, διακινώντας παράνομα στο εξωτερικό πανάκριβα φάρμακα, με θύματα κυρίως καρκινοπαθείς, βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης. Οι αρμόδιες Αρχές ακολούθησαν βήμα βήμα τα στοιχεία, για να βρεθούν μπροστά σε μια δομημένη οργάνωση που τα μέλη της εμφανίζονται να υπηρετούσαν συγκεκριμένους ρόλους, στο πλαίσιο πυρήνων δράσης για τουλάχιστον μία πενταετία, ζημιώνοντας με εκατομμύρια ευρώ το Ελληνικό Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Αν και ενώπιον της ανακρίτριας κατά της Διαφθοράς, που χειρίζεται και την υπόθεση της Novartis, έχουν οδηγηθεί 21 πρόσωπα που φέρονται ως μέλη της «μαφίας των φαρμάκων», οι κατηγορούμενοι αριθμούν τους 36, ενώ έχουν εκδοθεί τρία εντάλματα σύλληψης. Μεταξύ των κατηγορουμένων, ένας 70χρονος Αιγύπτιος, στον οποίο αποδίδεται ο ρόλος του «εγκεφάλου», ιδιώτες φαρμακοποιοί, νοσηλευτές, ενώ στο κύκλωμα φέρεται ότι εμπλέκονται και δύο γιατροί, οι οποίοι εμφανίζονται να προβαίνουν σε ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, σε βιβλιάρια ασφαλισμένων αλλά και να στρατολογούν συναδέλφους τους.

Ο αριθμός των κατηγορουμένων, πάντως, δεν αποκλείεται να αυξηθεί, καθώς στο στόχαστρο των Αρχών βρίσκονται υπεύθυνοι φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ αλλά και τουλάχιστον οκτώ γιατροί, ο ρόλος των οποίων ερευνάται. Και αυτό γιατί, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, «από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου προκύπτει και η εμπλοκή έτερων γιατρών, τα στοιχεία των οποίων δεν κατέστη δυνατό να εξακριβωθούν».

Εκτός από το Λαϊκό Νοσοκομείο, χρησιμοποιήθηκαν και άλλα νοσοκομεία από τους επιτήδειους του κυκλώματος, προκειμένου να υπεξαιρούν τα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Η αρχή του νήματος

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν οι γερμανικές Αρχές, έπειτα από έλεγχο σε φαρμακαποθήκη, διαπίστωσαν ότι εισήγαγε μεγάλες ποσότητες φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης μεγάλου κόστους από συγκεκριμένο φαρμακείο στην Ελλάδα, χωρίς ταινία γνησιότητας αλλά και χωρίς τα απαραίτητα τιμολόγια. Από τον έλεγχο του ΕΟΦ στο συγκεκριμένο φαρμακείο διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν αποθηκευμένες ποσότητες των επίμαχων φαρμάκων αλλά ούτε και στοιχεία που αποδείκνυαν ότι γίνονταν σχετικές προμήθειες.

Ωστόσο, εντοπίστηκαν κενά χαρτόκουτα με την επωνυμία της γερμανικής φαρμακαποθήκης, ενώ στην τελευταία βρέθηκαν υπολείμματα σφραγίδας με την ένδειξη «κρατικό είδος», την οποία φέρουν αποκλειστικά φάρμακα που έχουν διατεθεί σε νοσοκομεία και φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Τα τιμολόγια του φαρμακείου όμως ήταν αυτά που… μίλησαν, αφού, σύμφωνα με την κατηγορία, αυτά που αφορούσαν τις εισαγωγές από αιγυπτιακή εταιρία ήταν εικονικά, καθώς από τον οικονομικό έλεγχο δεν διαπιστώθηκε καμία συναλλαγή.

Την ίδια ώρα, τα φάρμακα που έφταναν στη Γερμανία καταγράφονταν πιστά στα τιμολόγια. Παρτίδες, φάρμακα, αριθμοί αποστολών εμφανίζονται να προσέδιδαν νομιμοφάνεια στις συναλλαγές, ώστε να μπορούν να διακινηθούν τα φάρμακα στο εξωτερικό. Με αυτόν τον τρόπο, οι κατηγορούμενοι φέρεται ότι απέκρυπταν το γεγονός πως τα φάρμακα αποτελούσαν προϊόντα υπεξαίρεσης και απάτης, ενώ κατάφερναν παράλληλα να ξεπλένουν το βρόμικο χρήμα.

Ενδεικτικό της καλοστημένης απάτης, λένε οι Αρχές, είναι το γεγονός ότι από την αντιπαραβολή των τιμολογίων αγορών και πωλήσεων διαπιστώθηκαν ελάχιστες αποκλίσεις, αφού το συνολικό χρηματικό ποσό αγορών του φαρμακείου από το εξωτερικό ανέρχεται σε 24.913.375 €, ενώ το συνολικό ποσό πώλησης υπολογίζεται σε 25.073.196 €.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα