Αυτοκαταστροφή του καρκίνου

Βρέθηκε λύση για την πιο επιθετική μορφή που πλήττει τον προστάτηΤην αχίλλειο πτέρνα της πιο επιθετικής μορφής του καρκίνου του προστάτη, για την οποία δεν υπάρχει ως τώρα αποτελεσματική θεραπεία, ανακάλυψαν ερευνητές του University of California, San Francisco. Οπως εξηγούν σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science Translational Medicine», ανακάλυψαν τον τρόπο για να αναγκάσουν τα καρκινικά κύτταρα να αυτοκαταστραφούν, χωρίς να επηρεαστούν τα υγιή κύτταρα. 

Το αδύνατο σημείο των πιο θανατηφόρων μορφών του καρκίνου του προστάτη είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανάγκη των καρκινικών κυττάρων να παράγουν διαρκώς πρωτεΐνες οι οποίες τους είναι απαραίτητες για τη γρήγορη εξέλιξή τους. Οι πρωτεΐνες αυτές όμως είναι τοξικές για τα κύτταρα όταν βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες.

Γι’ αυτό τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη έχουν αναπτύξει μηχανισμό ο οποίος βάζει «φρένο» στην ανεξέλεγκτη παραγωγή των πρωτεϊνών. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν χημική ουσία η οποία αναστέλλει τον παραπάνω μηχανισμό ελέγχου, με αποτέλεσμα η παραγωγή των πρωτεϊνών να είναι τόσο μεγάλη, που το καρκινικό κύτταρο πεθαίνει.

Η ερευνητική ομάδα του Davide Ruggero έκανε πειράματα σε ποντικούς αλλά και σε ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο ανακαλύπτοντας ότι τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη φέρουν μια μετάλλαξη στα γονίδιά τους. Η μετάλλαξη αυτή έχει ως συνέπεια να αλλοιώνεται η πρωτεΐνη eIF2a, που υπάρχει σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού, και να αποκτά μια άλλη μορφή, η οποία αποκαλείται P-eIF2a. Η P-eIF2a παίζει κομβικό ρόλο στον μηχανισμό που «φρενάρει» την παραγωγή πρωτεϊνών και είναι γνωστός ως UPR (απόκριση στις μη ορθά αναδιπλούμενες πρωτεΐνες).

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την πειραματική φαρμακευτική ουσία ISRIB διαπιστώνοντας ότι προκαλεί τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων, καθώς αναστέλλει τη λειτουργία της πρωτεΐνης P-eIF2a, με αποτέλεσμα η παραγωγή των πρωτεϊνών να γίνεται ανεξέλεγκτη.
«Τα καρκινικά κύτταρα αποκτούν εξάρτηση από την παραγωγή πρωτεϊνών, καθώς τις έχουν ανάγκη για να πολλαπλασιαστούν, μόνο που η εξάρτησή τους αυτή είναι και το αδύνατο σημείο τους, καθώς υπερβολικά μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνών είναι τοξική» σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας Davide Ruggero.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα