Διδακτικά «Μαθήματα πολέμου»

Ο Δημήτρης Λιγνάδης σκηνοθετεί μια παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής πάνω σε κείμενα του ΘουκυδίδηΑπό τη 
Γιώτα Βαζούρα 

Ο Δημήτρης Λιγνάδης παραδίδει «Μαθήματα πολέμου» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης καταπιάνεται με το εμβληματικό κείμενο του Θουκυδίδη, την «Ιστορία», όπου καταγράφεται το χρονικό του 30ετούς Πελοποννησιακού Πολέμου, μέσα από μια ενδιαφέρουσα παράσταση η οποία κάνει στις 11 Μαΐου πρεμιέρα στο Υποσκήνιο Β της Αίθουσας «Αλεξάνδρα Τριάντη».

Πρόκειται για τα «Μαθήματα πολέμου», ένα θεατρικό που αποτελεί συρραφή ιστορικών γεγονότων, από τον φιλόλογο και αδερφό του Δημήτρη Λιγνάδη, Γιάννη, ανθολογημένων από τα πέντε πρώτα βιβλία της ιστορίας του Πελοποννησιακού Πολέμου. Το κείμενο που έχει δημιουργηθεί από τη σύνθεση αυτή επιχειρεί να αναδείξει τη διαχρονική και οικουμενική ουσία της «τραγωδίας του πολέμου» αλλά και τους σκοτεινούς και πολύπλοκους μηχανισμούς πίσω από αυτόν.

Μάλιστα, κατά τον Δημήτρη Λιγνάδη η παράσταση επιχειρεί να αποτελέσει ένα γόνιμο μάθημα: σε γνωστικό επίπεδο, συνδυάζοντας τη γνώση του αρχαίου ιστορικού λόγου με τον σύγχρονο πολιτικό προβληματισμό και σε ψυχαγωγικό επίπεδο, επικοινωνώντας τα τραγικά συναισθήματα που παράγει η πολεμική βία. Η πολιορκία και η άλωση των Πλαταιών, ο εμφύλιος πόλεμος στην Κέρκυρα, οι μάχες της Πύλου και της Σφακτηρίας αλλά και η καταστροφή της Μήλου είναι ορισμένα από τα ιστορικά περιστατικά που μνημονεύονται στο θεατρικό κείμενο, πολεμικά γεγονότα που συνδέονται, μεταξύ άλλων, και με τον «Επιτάφιο Λόγο» του Περικλή, ομιλίες πολιτικών πρωταγωνιστών αλλά και στοχαστικές κρίσεις του Θουκυδίδη.

Σύμφωνα με τους συντελεστές, η μετάφραση τηρεί με συνέπεια το γράμμα και το πνεύμα της πρωτότυπης συγγραφής, ενισχύοντας παράλληλα τη θεατρικότητα και τη δραματικότητα του κειμένου. Στην παράσταση παίζουν οι: Δημήτρης Λιγνάδης, Αουρόρα Μαριόν, Βασίλης Αθανασόπουλος, Κώστας Νικούλι, Ανδρέας Καρτσάτος και Κατερίνα Πατσιάνη.

Τη μουσική υπογράφει ο Θoδωρής Οικονόμου, ο οποίος παίζει ζωντανά πιάνο κατά τη διάρκεια της παράστασης. Πριν από κάθε παράσταση, η ιστορικός – επιγραφικός δρ Ανδρονίκη Μακρή θα κάνει μια σύντομη εισαγωγική ομιλία.

• Info: Τα «Μαθήματα πολέμου» ξεκινούν στις 11 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και ολοκληρώνονται στις 20 του ίδιου μήνα. Ωρα έναρξης: 20.30.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα