Κάνουμε σωστούς λογαριασμούς;

Τι δεν βάζουμε στους υπολογισμούς για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογώνΑπό τον
Μανώλη Κοττάκη

Tο ξέρω! Δεν είναι δημοφιλές να μοιράζεσαι νεότερα δεδομένα και προβλέψεις για τον δυνητικό χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των φιλελεύθερων πολιτών επιθυμεί να φύγει αυτή η κυβέρνηση μία ώρα αρχύτερα. Είμαι όμως υποχρεωμένος να το κάνω. Διότι ο καλύτερος τρόπος για να κερδίσεις είναι να κάνεις σωστούς υπολογισμούς. Και η καλύτερη μέθοδος για να χάσεις είναι να κάνεις λάθος υπολογισμούς. Μέχρι σήμερα ο υπολογισμός μας είναι πως οι εκλογές θα γίνουν το αργότερο τον Οκτώβριο, γιατί «πώς θα αντέξει ο Τσίπρας να πάει σε εκλογές με μειωμένες συντάξεις;».

Το νεότερο που υπάρχει είναι πως δεν είναι τελικώς καθόλου σίγουρο ότι θα έχουν μειωθεί οι συντάξεις όταν θα ψηφίζουμε. Δύο νεότερα στοιχεία προκαλούν προβληματισμό για την άνεση χειρισμών που μπορεί να αποκτήσει η κυβέρνηση τη στιγμή που εμείς υπολογίζουμε ότι θα βρίσκεται σε αδυναμία. Το πρώτο αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα, το λεγόμενο «μαξιλάρι ασφαλείας». Σύμφωνα με στοιχεία που λέγεται ότι απέκτησε από τον Οργανισμό Δημοσίου Χρέους η ελβετική τράπεζα HSBC (πηγή μας το ρεπορτάζ της διακεκριμένης συναδέλφου Ελενας Λάσκαρη στο Euro2day.gr), η κυβέρνηση έχει ήδη στο ταμείο της 20 δισ. ευρώ, τα οποία έχει συγκεντρώσει από τις αγορές, από τα διαθέσιμα της Γενικής Κυβέρνησης αλλά και από οφειλόμενα από τον ESM. Να γιατί ο κ. Χουλιαράκης πίεσε Βουλή, πανεπιστήμια, περιφέρειες, δήμους, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία να ξύσουν τον πάτο του βαρελιού και να καταθέσουν όλα τα διαθέσιμά τους στον ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος. Σε αυτά τα 20 δισ. θα προστεθούν 12 δισ. από τον ESM (ανεκτέλεστα διαθέσιμα) και 18 δισ. από τα υπερπλεονάσματα.

Αν οι πληροφορίες αυτές είναι ακριβείς και με δεδομένο ότι η Ελλάς έχει να εξυπηρετήσει χρέος 45 δισ. μέχρι το 2020, τότε στην πραγματικότητα η κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει το ποσό και δεν εξαρτάται από τις αγορές. Η προληπτική πιστωτική γραμμή ελληνικής ιδιοκτησίας είναι σχεδόν έτοιμη και λειτουργεί. Και αν οι κύριοι Τσίπρας – Χουλιαράκης βρουν στο Λονδίνο, όπου θα ταξιδέψουν, κεφάλαια, τότε τα κλειδιά του θησαυροφυλακίου -ο μύχιος πόθος Τσίπρα- θα επιστρέψουν στα χέρια του κοντά στα τέλη του 2018. Αρα θα έχει την ισχύ -με όποιο τέχνασμα επιλέξει- να μεταθέσει τη μείωση των συντάξεων για το μέλλον. Κάποιοι ισχυρίζονται και να τις ακυρώσει, αλλά λένε ψέματα. Ακούω και διαβάζω το επιχείρημα ότι θα τον στριμώξουν οι Γερμανοί. Αλλά αν θέλουν να τον στριμώξουν, σημαίνει ότι επιθυμούν προληπτική πιστωτική γραμμή και νέο Μνημόνιο. Αρα και ψήφιση νέου προγράμματος από το Κοινοβούλιό τους. Ισχύει; Πολιτικά δεν ισχύει.

Στην κατάσταση ουσιαστικής ακυβερνησίας που βρίσκεται σήμερα η Γερμανία τυχόν ψηφοφορία για νέα ποσά στην Ελλάδα μπορεί ακόμη και να ρίξει την κυβέρνηση. Αλλά ούτε και οικονομικά βγαίνει. Ο νέος γερμανικός προϋπολογισμός που κατέθεσε ο Σολτς προβλέπει μείωση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων, μείωση αμυντικών δαπανών, μείωση αναπτυξιακής βοήθειας σε τρίτες χώρες, μείωση συνεισφοράς στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Γιατί την ώρα που κόβουν από παντού για τον εαυτό τους, θα εγκρίνουν νέα ποσά για εμάς; Τα δεδομένα μας λένε λοιπόν ότι πρέπει να διεκδικήσουμε υποχρεωτικά την ημιεπίσημη καθαρή έξοδο γιατί οι πιστωτές δεν πρόκειται να εγκρίνουν νέα δάνεια. Ο νους τους θα είναι μόνο στην εξυπηρέτηση του χρέους, πώς θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω! Γι’ αυτά θα βάλουν εποπτεία. Τούτων δοθέντων και εκτός απροόπτου (θερμό επεισόδιο με την Τουρκία), εκλογές θα γίνουν το 2019. Και το σημαντικότερο: Το διακύβευμα δεν θα είναι οι συντάξεις. Ας προετοιμαζόμαστε. Αν θέλουμε να ηττηθεί η χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης, πρέπει να ξανακάνουμε τους λογαριασμούς μας από την αρχή.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα