Μεγάλο παζάρι για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο

Σύμφωνος ο Κυριάκος στο «σπάσιμο» της Β’ Αθηνών, αρκεί να δοθεί δικαίωμα ψήφου και στους Ελληνες του εξωτερικούΑρχισε το παζάρι για το «σπάσιμο» της Β’ Αθήνας εν όψει των επικείμενων εθνικών εκλογών. Το θέμα τέθηκε πριν από λίγες μέρες από την κυβέρνηση και χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω συνέντευξής του σε κυριακάτικη εφημερίδα, δήλωσε διατεθειμένος να συμφωνήσει, με την προϋπόθεση όμως να δοθεί δικαίωμα ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού. 

Οπως είπε, «ας έρθει τώρα στη Βουλή, να τα ψηφίσουμε και τα δύο μαζί. Χρειάζονται 200 ψήφοι και ο νόμος μπορεί να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές», πετώντας έτσι το… γάντι στον Αλέξη Τσίπρα. Διευκρίνισε, δε, ότι η πρόταση της Ν.Δ. αφορά τους Ελληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο χρόνια ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό είχε απορρίψει κάθε συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το πεδίο της συνεννόησης στα δύο ζητήματα, που αφορούσαν την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, όπως η Β’ Αθήνας και η Περιφέρεια Αττικής.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μετεξελιχθεί σε σοσιαλδημοκρατία και να προσεγγίσει το Κίνημα Αλλαγής, καθώς «πρόκειται για ένα κυνικό σύστημα διαχείρισης της εξουσίας, που θα έχει τεράστια προβλήματα όταν βρεθεί εκτός». Τόνισε δε ότι, αν ο κ. Τσίπρας είχε «ξεφορτωθεί τον κ. Καμμένο τον Σεπτέμβριο του 2015, θα είχε θέσει τις βάσεις για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ… Τώρα τα ανοίγματα στην Κεντροαριστερά τα ακούω βερεσέ».

Αξιοπιστία

Οσο για τη Ν.Δ., ανέφερε στη συνέντευξή του ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι την επομένη των εκλογών να υπάρχουν αξιόπιστοι συνομιλητές, γιατί σε μία σειρά ζητήματα πολιτειακά και πολιτικά θα χρειαστούν ευρύτερες συναινέσεις.

Εξέφρασε εξάλλου τη γνώμη ότι δεν υπάρχει ζωτικός χώρος ούτε στα δεξιά της Ν.Δ. ούτε στο μεταρρυθμιστικό Κέντρο για νέο κόμμα. Μίλησε για «γραφικές ιστορίες, που ακούω και δεν δίνω σημασία», ενώ και για το Ποτάμι σημείωσε ότι «αν υπήρχε λόγος ύπαρξης όταν ιδρύθηκε, αυτός δεν υπάρχει πια».

Για τα εσωκομματικά της Ν.Δ. είπε ότι «είμαι ο πρώτος αρχηγός που δεν διέγραψε τον βασικό του αντίπαλο», συμπληρώνοντας ότι «αν κάποιοι θεωρούν ότι κάνουν πολιτική παρέμβαση πίνοντας καφέδες στην πλατεία Κολωνακίου και σχολιάζοντας τις εξελίξεις, εγώ δεν είμαι διατεθειμένος να παίξω αυτό το παιχνίδι».

Ικανοποίηση στη Ν.Δ. για τη συμμετοχή στις τοπικές κάλπες

Ικανοποίηση επικρατεί στη Ν.Δ. από τη συμμετοχή των μελών του κόμματος στις χθεσινές εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των διοικήσεων στις νομαρχιακές και τις τοπικές οργανώσεις, καθώς και των αντιπροσώπων για το συνέδριο του κόμματος το φθινόπωρο.

Περισσότερα από 155.000 ενεργά μέλη της παράταξης προσήλθαν στις 1.500 κάλπες, οι οποίες είχαν στηθεί σε 400 σημεία σε όλη τη χώρα, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας μάλιστα να παρατείνεται σε αρκετές περιπτώσεις και μετά τις 7 μ.μ. λόγω της μεγάλης συμμετοχής.

Τα αποτελέσματα των εκλογών για τους 66 νέους προέδρους των ΝΟΔΕ, τους 339 προέδρους των ΔΗΜΤΟ, τα εννιαμέλη συμβούλιά τους, αλλά και τους 1.000 νέους συνέδρους θα ανακοινωθούν σήμερα, ωστόσο ήδη από τις υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες η Πειραιώς εκτιμά ότι η ανανέωση σε όλες τις εκλεγμένες θέσεις θα ξεπεράσει το 50%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψήφισε λίγο μετά τις 9 το πρωί στο Περιστέρι και στη δήλωσή του έκανε λόγο για μια «γιορτή δημοκρατίας», παρατηρώντας ότι «δεν υπάρχουν πολλά κόμματα που να έχουν πάνω από 155.000 μέλη που να πληρώνουν τη συνδρομή τους». Η Ν.Δ., όπως είπε, «ανοίγει τις πόρτες της σε όλους τους πολίτες και τα παράθυρα σε κάθε νέα αντίληψη. Διαμορφώνει μια νέα κοινωνική πλειοψηφία και γίνεται μια μεγάλη κοίτη για όλους τους πολίτες, που όχι μόνο θέλουν να φύγει η χειρότερη κυβέρνηση, αλλά προσδοκούν μια καλύτερη Ελλάδα, με περισσότερη αισιοδοξία.
«Αξίζουμε καλύτερα και το αποδεικνύουμε έμπρακτα» σημείωσε, επαναλαμβάνοντας την ετοιμότητα του κόμματος για εκλογές. «Η Ν.Δ. είναι πανέτοιμη για εκλογές. Οσο πιο σύντομα γίνουν τόσο καλύτερα για τον τόπο» τόνισε.

Οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς ψήφισαν σε Θεσσαλονίκη και Κηφισιά, αντίστοιχα, ενώ ο πρώην πρόεδρος Βαγγέλης Μεϊμαράκης άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στην τοπική στου Ζωγράφου. «Οι εσωκομματικές εκλογές είναι γιορτή. Ολοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη για τη μεγάλη νίκη της παράταξής μας!» έγραψε χαρακτηριστικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο Μοσχάτο εξάλλου ψήφισε και ο πρώην υπηρεσιακός πρόεδρος της Ν.Δ. Γιάννης Πλακιωτάκης.

Σε αυτές τις εκλογές ψήφισαν πρώτη φορά 27.896 πολίτες, που έγιναν φέτος μέλη της «γαλάζιας» παράταξης. Οι εκλογές, πέραν των υπολοίπων, δίνουν και βαθιά οικονομική ανάσα στα ταμεία του κόμματος, καθώς, από την ανανέωση της φετινής συνδρομής των 155.335 μελών συγκεντρώθηκε το ποσό των 1.864.020 ευρώ.

Φίλ. Πανταζής

Και επίσκεψη σήμερα στην Αλεξανδρούπολη

Στην Αλεξανδρούπολη θα μεταβεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα παραστεί στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της απελευθέρωσης της πόλης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα δώσει το «παρών» στη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, ενώ αναμένεται να στείλει νέο μήνυμα στην Τουρκία για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στον Εβρο έρχεται λίγες μέρες μετά την ανεπίσημη μετάβαση στην περιοχή του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ενώ επισκέψεις στο βορειοανατολικό άκρο της χώρας έχουν πραγματοποιήσει τελευταία εκ μέρους της Ν.Δ. και οι Λευτέρης Αυγενάκης και Νίκος Δένδιας.

Αύριο ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα παραστεί στα θυρανοίξια του παρεκκλησίου Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ιμβρο, τα οποία θα τελεστούν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Μήνυμα για την οδική αγωγή

Λίγα 24ωρα μετά το τραγικό δυστύχημα στον Κηφισό με τους δύο νεκρούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε το Σάββατο στον αυτοκινητόδρομο των Μεγάρων. Στο μήνυμά του στο Instagram ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανήρτησε φωτογραφίες με μικρούς οδηγούς καρτ, τονίζοντας ότι «έχει καθοριστική σημασία να μαθαίνουμε από παιδιά τους βασικούς κανόνες οδήγησης και ασφάλειας». Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως είναι «κεντρική προτεραιότητα να μειώσουμε τα ατυχήματα στους ελληνικούς δρόμους. Και αυτό θα γίνει και μέσα από την οδική εκπαίδευση στα σχολεία που προβλέπει το σχέδιό μας για την ασφάλεια στους δρόμους».

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα