Τι φρούτο είναι ο Ζουγανέλης;

Ο πολυπράγμων ηθοποιός μιλά στη «δημοκρατία» για την παράσταση και την παρακμή της εποχήςΑπό την
Ελένη Σκάρπου

Στα μισά του Μαΐου, με το βλέμμα στραμμένο στο αποκορύφωμα της άνοιξης και στα καλούδια της, ο Γιάννης Ζουγανέλης έρχεται στη Θεσσαλονίκη για μία και μοναδική εμφάνιση, συνδυάζοντας μουσικές, θέαμα και καλλιτέχνες από τρεις διαφορετικές γενιές. Το Σάββατο 19 Μαΐου το Club του Μύλου μάς υποδέχεται στον ζεστό και φιλόξενο χώρο του για να γίνουμε όλοι μια παρέα και να μοιραστούμε όσα μας ετοίμασε ο Γιάννης Ζουγανέλης με τη Γιώτα Γιάννα, τα «Φρούτα εποχής», τον Διονύση Τσακνή σε έναν guest ρόλο που θα μας ενθουσιάσει.

«Τα “Φρούτα εποχής” έχουν διπλή υπόσταση, την καλή και την κακιά, όπως όλα τα πράγματα στη ζωή. Από τη μία λέμε… τι φρούτο είναι αυτός; Τι ρόλο παίζει; Τι ψώνιο είναι; Γιατί είμαστε και τέτοια φρούτα, και από την άλλη έχουμε τα φρούτα με τα χρώματα, με τις μυρωδιές, με τον προσδιορισμό της εποχής, με την τέχνη της φύσης. Η ζωή και η φύση, βέβαια, δεν ξεπερνιούνται ποτέ από την τέχνη. Κάπως δηλώνουμε την ιδεολογική θέση μας σε σχέση με τη διαφορετικότητα. Αυτή η μουσική παράσταση είναι ένας ύμνος προς την άνοιξη της ψυχής, της καρδιάς και της εποχής.

Στη σκηνή συνυπάρχουμε για πρώτη φορά με δύο διαφορετικούς καλλιτέχνες, γιατί πιστεύω πολύ στην αρμονία της διαφορετικότητας. Συνεργάζομαι με τον Διονύση Τσακνή, τον οποίο εκτιμώ για τα τραγούδια του και την πορεία του, και με τη Γιώτα Γιάννα επίσης, που έχει μια θητεία πάνω από 50 χρόνια και είναι μια ξεχωριστή περίπτωση στο τραγούδι. Θέλουμε να λειτουργήσουμε διαδραστικά με τους αποδέκτες. Θέλουμε το κοινό να συμμετάσχει, να τραγουδήσει, να συνομιλήσει μαζί μας» αναφέρει ο Γιάννης Ζουγανέλης και μαζί του θα συναντήσουμε στη σκηνή τον ανιψιό του, Αλέξανδρο Ζουγανέλη, τον ταλαντούχο Παναγιώτη Αυγερινό και την ηθοποιό Τάνια Ρόκκα.

Για εκείνον οι όμορφες συνεργασίες αποτελούν διάλειμμα από την ίδια την καθημερινότητα. «Ολα είναι διαλείμματα αν τα αγαπάς. Είναι κοπιαστικό όλο αυτό, είναι ωραίο, έχει πρόβες, αλλά έχουμε βήμα και έρχεται ο κόσμος και μας ακούει και μας τιμά, σε μια εποχή που όλοι μιλούν για κρίση. Δεν είναι όμως κρίση αυτό που μας συμβαίνει, είναι… παρακμή. Είμαστε πιο κάτω από τον πάτο και πρέπει να αναγεννηθούμε, αλλιώς δεν θα υπάρξει πατρίδα και λέω πατρίδα γιατί εγώ δεν πιστεύω στην παγκοσμιοποίηση, πιστεύω στη διαφορετικότητα των λαών.

Πρέπει να ζήσουμε αρμονικά και να αγωνιστούμε όλοι» επισημαίνει και εντός της παρακμής εντοπίζει και τη Θεσσαλονίκη, που όμως αγαπά να επισκέπτεται και να μοιράζεται τις δουλειές του. «Θα μπορούσε να αποτελέσει το κέντρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά η παρακμή, το έλλειμμα της παιδείας και η ψευτοϊδεολογία έχουν επηρεάσει και αυτήν» λέει ο ίδιος και εστιάζει σε όσα τον ενδιαφέρουν.

«Δεν χαϊδεύω»

«Με ενδιαφέρει η ζωή. Αγαπώ πολύ τους ανθρώπους, αλλά δεν τους χαϊδεύω. Δέχομαι τις κριτικές και τις αγαπώ, γιατί με κάνουν καλύτερο, αρκεί να μην είναι γεμάτες εμπάθεια» τονίζει ο Γιάννης Ζουγανέλης, που αμφιβάλλει για το «ποιόν» των social media κι ας είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της εποχής μας. «Κάτω από την ανωνυμία του ο καθένας λέει του κόσμου τις ανακρίβειες. Πρόκειται για μια ψευτοϊστορία που στο τέλος δεν θα μας αφήσει τίποτα» υπογραμμίζει. Προτιμά να βλέπει όμορφες δουλειές και συναυλίες, να καμαρώνει την κόρη του πάνω στη σκηνή να τραγουδά και να επιλέγει ανθρώπους που θαυμάζει για να συνεργαστεί.

Νοσταλγία του παρελθόντος

Η συγκεκριμένη παράσταση, που θα μας χαρίσει μπαλάντες, ροκ, λαϊκά, αυτοσχεδιασμούς και γλεντογέλια αποτελεί δική του έμπνευση και δημιούργημα, αν και δεν είναι η μόνη με την οποία καταπιάνεται.
Μετά τις 15 Ιουλίου θα αρχίσει η περιοδεία της παράστασης «Παράξενο ζευγάρι» σε Ελλάδα και Κύπρο, που σκηνοθετεί ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης, ενώ τον χειμώνα θα παίξει στη θεατρική διασκευή που υπογράφουν οι Μιχάλης Ρέππας και Θανάσης Παπαθανασίου με τίτλο «Ούτε Μακρυκωσταίοι ούτε Κοντογιώργηδες».
«Θα έχει μεγάλη πλάκα, θύμησες και νοσταλγία του παρελθόντος. Αν και το μέλλον μού αρέσει πιο πολύ… στο παρελθόν επιστρέφω για να πάρω φόρα και να πάω μπροστά» καταλήγει ο Γιάννης Ζουγανέλης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα